Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Masten på billedet her er fra Vejle-området.

Telefirma sætter vindmølle på telemast i Danmark

Telegigant vil sætte en vindmølle i toppen af telemast. Vestas skal ikke udkonkurreres, men der er en særlig grund til at gøre det.

Punkt 13 på en dagsorden fra teknik- og miljøudvalget i Lemvig byråd afslører, at en televirksomhed vil sætte en lille mølle i toppen af en telemast. Der er tale om en såkaldt vertikal mølle - der altså står lodret.

Tanken er, at møllen skal levere strøm til mobilmasten.

Bag ideen står telegiganten Telenor.

"Ansøgningen om en vindturbine på vores gittermast i Lemvig kommune er ud fra et ønske om at få noget mere erfaring med vedvarende energi," forklarer netplanlægger Morten Skorstengaard fra Telenor.

Han oplyser, at Telenor har ønsket at få sat en vindturbine op i den pågældende mast for at se forskellen i effekt og antal dage, hvor vinden blæser så meget, at vindturbinen kan bidrage positivt til driften af mobilmasten.

Lignende mast i Vejleområdet

"For at vide hvor stor forskellen er på vindintensitet og middelvind, har vi allerede opsat en lignende vindturbine på en mast i Vejle-området, hvor middelvinden er væsentlig lavere end i Lemvig," forklarer han.

Projektet er åbenbart relativt nyt hos telegiganten. I hvert fald er det for tidligt at fortælle om erfaringerne.

"Vi kan ikke fortælle noget om erfaringerne på nuværende tidspunkt, men ser selvfølgelig frem til at få noget erfaring med, hvad effekt og antal dage er i forskel på den geografiske placering og vindzoner 27 m/s vs. 24 m/s," forklarer netplanlæggeren.

Masten i Lemvig er en maste på 48 meter i højden.

Vindmøllen er 2,6 meter

Vindmøllen som skal opsættes er 2,6 meter høj og 1,9 meter i vindfang.

"Det vil sige at den passer nogenlunde med bredden af masten i toppen," forklarer Telenor-netplanlæggeren.

Telenor har ikke fået nogen godkendelse fra Lemvig Kommune på nuværende tidspunkt. Sagsbehandlingstiden forventes at være 12- 14 uger.

Energiforbruget er i øvrigt meget afhængig af hvor mange teknologier der er indplaceret på masten.

"Vi forventer på denne mast at vindmøllen kan bidrage med op til 70 procent af energiforbruget," oplyser han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere