Artikel top billede

Dansk spion-chef afviser: Ingen NSA-spionage direkte mod Danmark

Forsvarets Efterretningstjeneste afviser dog ikke, at NSA har overvåget andre under klimatopmødet.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har for første gang undersøgt, hvad der foregik op til og under klimatopmødet i Danmark for fire år siden.

Det får FE til at konkludere, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA ikke spionerede mod danske politikere og diplomater i forbindelse med topmødet.

Derimod afviser FE ikke, at NSA fik fat på et hemmeligt dansk forhandlingsoplæg ved at spionere mod andre lande. Det skriver Politiken.

Den danske regering har konsekvent sagt, at der ikke er grund til at tro, at NSA ulovligt har overvåget Danmark eller danske interesser.

Regeringen gentog dette, da Dagbladet Information i sidste uge afslørede et hemmeligt NSA-dokument, som viste, at NSA forud for topmødet havde opsnappet et hemmeligt dansk forhandlingsoplæg og derudover planlagde at overvåge flere af deltagerlandene under det 12 dage lange topmøde

"På baggrund af Informations artikler lyder det, som om regeringen bare holder fast i et omkvæd. Det er ikke rigtigt. Vi følger meget tæt med i de historier, der bringes i medierne. Vi vurderer løbende, hvad der er op og ned i de påstande, der bringes frem, og det sker på baggrund af en god og tæt dialog med efterretningstjenester i andre lande," siger Thomas Ahrenkiel, øverste chef for FE, til Politiken.

FE-chefen fortsætter:

"Det er på baggrund af den dialog, at vi fra tjenesternes og regeringens side kan fastholde de udtalelser - nemlig at vi ikke har grundlag for at antage, at der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark."

Ahrenkiel lader forstå, at FE kun opfatter det som spionage mod Danmark eller danske interesser, hvis der er tale om, at NSA direkte har overvåget danske borgere, politikere eller embedsmænd. 

Selv om NSA ikke spionerer direkte mod Danmark og danske interesser, kan NSA stadig godt spionere til skade for Danmarks interesser. Er det forekommet?

»Det er klart, at definitionen af danske interesser er åben for fortolkning. Jeg anskuer det fra min vinkel, og vi har rettet vores opmærksomhed mod, om der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark og danske interesser, defineret, som vi definerer dem, og det er der, vi kan holde fast i de udtalelser, vi er kommet med«, siger han.

Hård kritik af overvågning 

Til topmødet i 2009 havde det danske formandskab og EU en langt mere ambitiøs målsætning end den amerikanske delegation med præsident Obama i spidsen. Derfor har der været international fordømmelse af COP15-spionagen; blandt andre EU's klimakommissær og daværende topmødevært, Connie Hedegaard, har kaldt NSA-spionagen »oprørende«.

En række juridiske og efterretningseksperter har kritiseret regeringen for ikke at oplyse offentligheden om, hvad man ved om den amerikanske COP15-overvågning.

To af dem hilser det derfor velkommen, at FE nu går mere i detaljer om tjenestens kendskab til NSA's aktiviteter. Det ændrer dog ikke ved, at NSA-overvågningen kan have skadet danske interesser:

»Der foregår tilsyneladende et efterretningssamarbejde. Det kan så være, at overvågningen ikke er ulovlig, og at det ikke er imod Danmarks interesser i FE's forstand. Men resultatet af det er, at Danmark tillader, dækker over eller deltager i overvågning af et internationalt topmøde. Og det var jo altså ikke et topmøde om forsvar, men om klima, så man må spørge, om det er okay? Befolkningen har helt legitimt krav på at få så mange informationer som muligt. Særligt når meget tyder på, at man definerer 'danske interesser' meget snævert og 'sikkerhed' meget bredt i denne sag«, siger Peter Lauritsen, leder af Forum for Overvågningsstudier ved Aarhus Universitet, til avisen.

Læs også:

Sådan foretog NSA ulovlig spionage mod Danmark

Sådan stjæler NSA personlige data gennem Angry Birds

Syv sikkerhedsudfordringer du skal tackle i 2014




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere