Artikel top billede

Sådan er det gået med Linux fra 2007 til i dag

Linux har kæmpe succes - bare ikke på desktoppen. Her er open source-styresystemet aldrig rigtigt slået igennem i Danmark. Se tallene her.

Linux buldrer frem - bare ikke på desktoppen.

Open source-styresystemerne har måske stadig en puls, men den er meget svag, og måske kan vi med de seneste års udvikling se en klar aftegning af, hvor Linux egentlig har sin styrke, nemlig i serverrummet.

Der er lidt forskellige estimater af markedsandelen, men meget tyder på, at der i dag kører Linux på mere end hver femte server derude.

Tager man et kig på desktop-tallene for kongeriget siden 2007 og frem til slutningen af 2013, er det meget stilfærdig læsning.

Man kan fristes til at sige, at styresystemet Linux er skubbet så langt bag af dansen i Danmark, at det er svært at se en fremtid, hvor andre end de få dedikerede nørder anvender en Linux-distribution som styresystem.

Læs også: Galleri: Sådan har Linux ændret udseende gennem tiden

Der er sket en opadgående udvikling, og højdepunktet er målt i december 2013, men udbredelsen på de danske harddiske begrænser sig stadig til under én procent af den samlede maskinpark.

De officielle desktop-tal stammer fra FDIM/Danske Medier Research, og de beskriver, hvor mange personer der har besøgt de danske internetsider opdelt efter styresystemet.

Læs også: Her er de 10 mest populære Linux-udgaver

Bemærk at Y-aksens værdi er begrænset til 0,8 procent.

Linux-brugere i Danmark. Y-aksen er procent. X-aksen er årstal fra 2007 til 2013. Alle tal er for maj måned i det givne år undtagen det sidste, der er fra december 2013. Kilde: FDIM/Danske Medier Research.

Stadig liv i udviklingen

1.392 personer.

Det er antallet af udviklere, som er med til at biddrage til Linux-kernen på verdensplan. Der er med andre ord stadig liv i udviklingen.

Det er organisationen Linux Foundation, der har lavet rapporten: Annual Linux Development Report, som beskriver antallet.

Siden Linux Foundation begyndte at notere antallet af udviklere i 2005, har næsten 10.000 personer og mere end 1.000 virksomheder skrevet med på Linux-kernen.

Uafhængige udviklere står for den største kodemængde, nemlig 13,6 procent.

En af de helt store bidragere er Red Hat, der står for 10,2 procent af ændringerne. Herefter kommer Intel med 8,8 procent og Texas Instruments med 4,1 procent.

Også IBM, Samsung og Google er med på top 10-listen.

Men hvad mener du? Er der stadig en fremtid for Linux på desktoppen? Vil udviklerne gå i retning af eksempelvis Android eller mere serverorienterede versioner?

Eller det det ligefrem en fordel, at distributionerne ikke er mainstream?

Skriv løs i debatten.

Læs også:
Her er de 10 mest populære Linux-udgaver

Du finder Linux på 95 procent af verdens ondeste computere

Lukket kode ud og Linux ind = besparelse på 40 procent




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere