Artikel top billede

Leslie Lamport, vinder af Turing-prisen 2013. Foto: Skærmdump fra Youtube.

Derfor kommer verdens skarpeste it-mand fra Microsoft

For sit arbejde med distribueret computing har en 73-årig Microsoft-medarbejder vundet den fornemste pris inden for it-verdenen. Læs begrundelsen for hæderen her.

Den 73-årige Microsoft-forsker Leslie Lamport er blevet udnævnt til vinder af 2013 A.M. Turing Award - også kendt som Turing-prisen eller slet og ret 'it-verdenens Nobelpris'.

Ud over den store ære modtager Leslie Lamport også 250.000 dollar (1,3 millioner kroner), som er delvist sponsoreret af Intel og Google.

Det gør han for sit arbejde med distribuerede computersystemer, hvor han blandt andet har udtænkt vigtige algoritmer og udviklet formel modellering og verifikationsprotokoller, der ifølge Turing-komiteen har forbedret kvaliteten af distribuerede systemer.

"Disse bidrag har resulteret i en forbedret korrekthed, ydeevne og pålidelighed til computersystemerne," lyder det blandt andet i begrundelsen fra Turing-komiteen.

Dansker blandt vinderne

Leslie Lamport kom til Microsoft i 2001 efter en karriere hos blandt andre Digital og Compaq. Han har modtaget adskillige hædersbeviser fra universiteter og it-priser som Emanuel R. Piore-prisen og John von Neumann-medaljen.

Med Turing-prisen bliver Leslie Lamport en del af en eksklusiv elite af it-folk, der har begået bemærkelsesværdige bedrifter inden for datalogien.

Blandt tidligere vindere kan tælles internettets fædre, Vinton G. Cerf og Robert E. Kahn bag TCP/IP, musens opfinder Douglas Engelbart og John Backus, der opfandt programmeringssproget FORTRAN.

Dansker blandt vinderne

Datalogiprofessor Peter Naur, der i 1966 opfandt ordet 'datalogi' som den danske pendant til det engelske 'computer science', er den eneste dansker, der har vundet Turing-prisen.

Det skete i 2005, hvorefter han blev hyldet på Københavns Universitet.

Peter Naur blev Danmarks første datalogi-professor, og han vandt Turing-prisen for sit arbejde med Backus-Naur-formen, der via simple symboler bruges til at beskrive syntaksen i de fleste programmeringsprog og dermed dannede grundlaget for senere objektorienterede sprog som Java.

Turing-prisen er opkaldt efter det britiske datalogi-ikon Alan Turing, der generelt betragtes som datalogiens grundlægger, og som er vidt berømt for at have været med til at sikre de allierede sejren i 2. Verdenskrig ved at knække tyskernes Enigma-koder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere