Peter Naur hyldet på Københavns Universitet

Reportage:: Den danske professor Peter Naur blev hyldet på Københavns Universitet som modtager af den prestigefyldte Turing-pris. Som gengæld gav han et indblik i sit nye arbejde med den menneskelige tankegang.

Københavns Universitet: 50 års solidt arbejde i videnskabens tjeneste præsenteret på en time.

Det var, hvad den danske it-legende, professor Peter Naur, lagde op til i indledningen på sin forelæsning i en fyldt festsal på Københavns Universitet, hvor omkring 200 mennesker tirsdag var mødt op for at høre ordene fra hestens egen mule.

Man blev dog skuffet, hvis man kom for at høre om Peter Naurs bedrifter inden for datalogien og design af programmeringssprog, som han i 2005 modtog A.M Turing Prisen for.

For den danske professors interesser spænder vidt.

Menneskelig psykologi
I forelæsningen ”Computing versus Human Thinking” var hovedvægten lagt på den menneskelige psykologi, der danner grundlaget for overhovedet at beskæftige sig med it.

”Man kan ikke sammenligne centralnervesystemet med en computer,” slog den distingverede 78-årige Peter Naur fast med det samme.

Som lingvist anser han nemlig ikke datalogi som en fikseret enhed, der handler om pløje koder igennem.

Snarere betragter han datalogi som en akademisk disciplin, som han selv stod fadder til i 1966, i et konstant samspil med den måde mennesker tænker og reagerer på.

Resten af forelæsningen kom derefter til at handle om, hvordan mennesker tænker, handler og føler i sit eget naturlige neurale netværk.

100 år gammel psykologi-teori som fundament
Fra starten af forelæsningen forkastede han filosofi som bedrevidende og kognitiv psykologi som resultatløs, fordi disse discipliner ikke bunder i empiriske studier.

Derimod tog han fat på den danske lingvist Otto Jespersens strenge sproglige syntaks samt især den amerikanske psykolog Williams James’ Synapse State Theory of Mental Life fra 1890, der beskæftiger sig med den organiske mekanisme, hvorpå mennesker tænker og associerer.

”Synaps er den afgørende forskel mellem en computer og et menneske,” lød det fra Peter Naur.

Han forklarede udsagnet med, at en computer ikke bliver modelleret af egen kraft, hvorimod et menneske hele tiden automatisk påvirker og bliver påvirket af sine omgivelser.

Derefter begav han sig ud i forklaringer og illustrationer for, hvordan menneskets tanker bliver formuleret via påvirkninger ude fra samt ikke mindst hjernens organiske orkestrering af nervetråde, der til sidst associerer påvirkningerne med ens tidligere erfaringer.

Turing-prisen baner vejen
Disse tanker, teorier og teser om psykologiens væsen inspireret af hans egen sans for syntaks har Peter Naur ikke kunnet få ordlyd for i den akademiske verden.

Afslagene fra de akademiske tidsskrifter og forlag ophørte dog brat i 2005, da han modtog den prestigefyldte A.M. Turingpris, der kan sammnelignes med nobelprisen inden for datalogi.

For efter Peter Naur i sin tale ved Turingpris-overrækkelsen kom ind på den menneskelige aktivitet som grundlag for forskning i programmering, så har han fået lovning på, at hans tanker om tanker kommer på tryk i 2007.

En dansk it-legende på hjemmebane
Flere gange i løbet af forelæsningen slog Peter Naur fra sit upåklagelige engelske over i dansk for at præcisere betydninger og detaljer.

Og netop præcisering kendetegner Peter Naur, der i sit livslange arbejde for datalogi og lingvistik på blandt andet Københavns Universitet har bidraget til at bringe metode og struktur ind i computerprogrammering.

Mest kendt er han for sproget ALGOL 60, der i 30 år var en standardmåde at vise algoritmer på.

Derudover har han sammen med den amerikanske datalog John Backus lagt navn til Backus-Naur-formen, der via simple symboler bruges til at beskrive syntaksen på i de fleste programmeringsprog.

Efter forelæsningen blev Peter Naur mødt med klapsalver fra de fremmødte, hvor videnskabsminister Helge Sander (V) glimrede ved sit fravær i hyldesten af en dansk it-legende på hjemmebane.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.