Artikel top billede

Microsoft løfter sløret for Windows 9: Så meget er på spil efter bommerten Windows 8

ComputerViews: Microsoft ventes at løfte sløret for Windows 9 tirsdag. Og selskabet vil hellere end gerne lægge Windows 8 bag sig. Se her, hvad vi kan forvente.

Opdatering: Microsoft har meldt ud at næste Windows er Windows 10. Se nyhederne i den tidlige udgave her.

ComputerViews: Når Microsoft efter alt at dømme løfter sløret for det første preview af Windows 9 i morgen tirsdag går selskabet ind i en helt ny fase - væk fra Windows 8 og (håber selskabet) væk fra kritik, damage control og utilfredshed og til en fremtidssikret verden fyldt med tilfredse brugere.

Forventningerne er store til Windows 9 med arbejdstitlen Threshold.

For det nye styresystem skal på én gang være en af hovedmotorerne i at føre Microsoft over i en cloud-baseret fremtid uden at genere brugerne, som Microsoft ved reagerer negativt på for store ændringer.

Det har selskabet lært på den hårde måde med både Windows Vista (store ændringer i sikkerheds og opsætninger) og Windows 8 (store ændringer i bruger-interface).

Med Windows 8, der afløste det til gengæld populære Windows 7, tog Microsoft munden for fuld og overvurderede, hvor store designændringer brugerne egentlig var villige til at acceptere.

Windows 8's helt nye kakkel-baserede interface var måske nok udviklet til at kunne favne både touch-baserede enheder og pc'er, men udløste utilfredshed i stor stil blandt brugerne, der generelt ikke har været indstillede på at bruge tid og ressourcer på lære en helt ny måde at håndtere et Windows-system på.

Svært ved at fange an

Der har været udbredt skepsis blandt privat-brugerne, men også mange af de tunge CIO'er har været afventende med at udskifte det velfungerende Windows 7 med det udskældte Windows 8.

Det afspejler sig tydeligt i penetrations-tallene, der viser, at Windows 8 knap to år efter lanceringen faktisk halter efter det også udskældte Windows Vista.

Det kan du læse mere om her: Dystre tal for Microsoft 22 måneder efter lancering: Windows 8 halter efter udskældte Vista.

Billedet er ikke nyt.

Ifølge IDC var blot 16 millioner erhvervs-pc'er udstyret med Windows 8 ved udgangen af 2013 ud af de 715 millioner Windows-baserede pc'er i det globale erhvervsliv.

Til gengæld var mere end halvdelen - 361,2 millioner - udstyret med Windows 7, mens 40 millioner kørte med Vista og 224 millioner med Windows XP.

Det så lidt bedre ud på privat-området, hvor en stor del af de solgte pc'er fra fødslen er udstyret med Windows efter pc-producentens valg.

Men også her kører Windows 7 på næste tre gange så mange pc'er som Windows 8.

Sigter efter erhvervslivet

Microsoft har blikket fast rettet mod erhvervsvirksomhederne og markedet for løsninger til erhvervslivet, hvor der er rigtigt store penge at hente.

Her ramte Windows 8 - der på mange måder var udviklet med fokus på privatbrugernes vaner - ikke plet.

Microsofts produkter og afledte produkter er i forvejen voldsomt udbredte i erhvervslivet, og det er afgørende for Microsoft, at Windows-styresystemerne vinder fodfæste og opnår en popularitet i erhvervslivet.

I en tid, hvor forskellen på private og professionelle produkter udvandes, kræver det, at også privatbrugerne tager systemet til sig.

Under alle omstændigheder har Microsoft fokuseret Windows 9 mod erhvervsbrugerne og virksomhedernes behov.

Microsoft har for længst forlænget supporten til Windows 7 helt frem til januar 2020, og det kan faktisk blive en alvorlig sag for Microsoft, der ikke ønsker, at support-udløbet af Windows 7 bliver en krise på samme måde, som udløbet supporten til Windows XP.

Det kræver, at Windows 9 rammer plet.

Selskabet har allerede delvist løftet sløret for Windows 9, og du kan læse om funktionaliteterne her: De første smugkig på funktionerne i Windows 9

Vi ved, at Windows og Windows Phone vil blive bragt langt tættere på hinanden i Windows 9, og det er sandsynligt, at Microsoft har lagt vægt på at gøre det meget nemmere at opgradere og opdatere Windows.

Det skal kunne ske i en flydende og glidende manøvre, som vil kunne fjerne de omkostningstunge, besværlige og i it-afdelingerne forhadte kæmpe-processer, som selskaberne risikerer at skulle investere i, hvis de vil opgradere næste version af Windows - blandt andet med risiko for at skulle udøfre manuel reinstallering af applikationer, rekonfiguration af indstillinger og backup og lignende.

Det må samtidig ligge i kortene, at Windows 9 bliver langt mere brugervenlig og langt nemmere for brugerne at gå til end det udskældte eksperiment med Windows 8's kakkel-interface, ligesom Windows 9 skal kunne flyde frit mellem tablet-computere, pc'er og smartphones i en forenet brugeroplevelse, der er centreret omkring Microsofts store cloud-satsning.


Det er med andre en ordentlig mundfuld for Microsoft.

Men det er vitalt, at der blivet pustet nyt liv i Windows og styresystemets udbredelse, hvis Microsoft i de kommende år skal spille en afgørende rolle i det marked, som selskabet forsøger at ramme med sin nye 'cloud first, mobile first'-strategi.

Den kan du læse mere om her: Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Analytikere mener samtidig, at Microsoft har været al for dårlig til at fortælle om roadmaps for kommende produkter, der er vitale for enhver CIO, der ønsker at planlægge udviklingen af sin it-infrastruktur et år eller mere ud i fremtiden.

Og så er der selvfølgelig det vigtige marked for styresystemer til smartphone-verdenen, hvor Microsoft halter voldsomt bagefter Googles Android og Apples iPhone.

Ifølge IDC havde Windows Phone en global markedsandel på blot 2,5 procent i andet kvartal - 0,9 procent mindre end i samme kvartal i fjor, mens Windows sidder på blot 2,1 procent af verdens tablet-computere.

Der venter med andre ord en kæmpeopgave for Windows 9, og forventningspresset er meget stort - også selv om Microsoft måske meget fornuftigt har valgt at flytte sin strategiske afhængighed væk fra Windows.

Inden længe ved vi efter alt at dømme mere om Windows 9 og kan få en ide om, hvorvidt det længe ventede styresystem kan blive den næste Windows-succes for Microsoft.

Skal det lykkes, skal Windows 9 være vand- og skudsikker og helt renset for store udviklingstrin og vilde design-mæssige satsninger.

At situationen er alvor understreges af, at der fornylig har været rygter fremme om, at Microsoft ville forære Windows 9 gratis væk for at lokker brugerne over til systemet, hvilket du kan læse mere om her: Windows 9 kan ende med at blive gratis.

Hvad skal der til for at du vil tage næste Windows til dig? Giv dit besyv med i kommentarfeltet herunder.

Læs også:

De første smugkig på funktionerne i Windows 9

Microsoft får tørre tæsk på smartphone-markedet mens rivalerne vokser

Microsoft banker priserne i bund: Bølge af rasende billige Windows-devices på vej

Det vælter ud med Windows-maskiner: Antallet er firedoblet på et år

Microsofts innovative ideer: Her er Windows' fremtid

Windows-bølge på vej: Verdens store smartphone-producenter på vej med Windows Phone-telefoner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere