Artikel top billede

Test-version frigives i dag? Her er fem ting vi forventer af Windows 9

Der er gået 704 dage siden Windows 8 kom i butikkerne. Og i dag kommer Windows 9 - nok - i en tidlig beta-version. Vi har samlet 5 forventninger til den næste Windows-generation.

Opdatering: Microsoft har meldt ud at næste Windows er Windows 10. Se nyhederne i den tidlige udgave her.  

Senere på dagen i dag lancerer Microsoft, sandsynligvis, et såkaldt technical preview af deres kommende styresystem, Windows 9.

Det sker nøjagtigt 704 dage efter at Windows 8 kom på markeder d. 26. oktober 2012. Og 703 dage, 23 timer og 57 minutter efter at internet-kommentarfelterne eksploderede da folk havde haft mulighed for at prøve systemet.

For Windows 8 delte vandene - og deler dem stadig - når talen falder på fraværet af Windows-klassikere som startmenuen og introduktionen af det omstridte flise-system skræddersyet til touch-enheder og tvunget ind på ikke-touch-enheder.

Det er måske en smule uretfærdigt, for ved nærmere bekendtskab vinder Windows 8 og det er, i undertegnedes øjne, det sikreste, hurtigste, pæneste og mest stabile Windows-system til dato. Hvis bare Microsoft ikke havde prøvet at stoppe flise/Metro-systemet ned i halsen på samtlige brugere i en forsinket panik over de svimlende iPad-salg!

Ok, så er det ude af verden. Folk er skuffede.

Og siden meget få af topfolkene bag Windows 8 stadig er ansat i Microsoft, så er erkendelsen vist også nået til Microsoft HQ i Seattle.

Windows 9 skal derfor ikke bare være godt. Det skal stråle.

Vi har derfor samlet en række bud på hvad Microsoft bør have med i Windows 9 for at overbevise os om, at lektionen er lært og Windows-familien er tilbage på sporet.

1. Startmenuen tilbage

Lad os starte med den totale no-brainer: Startmenuen. Den skal retur, men gerne i en opdateret form. Det er her jeg forventer at finde mine programmer, et søgefelt og de genveje jeg ellers har placeret der.

Bare kom med det, så kan I ellers putte diverse opdaterede, levende og interaktive fliser ind i lige så tosset som I har lyst - bare jeg kan tilpasse dem alt efter behov.

2. Touch-interface KUN til touch-enheder

Indrømmet, jeg synes faktisk flise-systemet er en spændende og fornuftig måde at anvende Windows på når jeg bruger en touch-skærm. På en Surface 3 i tablet-mode suser man bare afsted og skifter nemt mellem programmer mens flise-interfacet forsimpler de mange muligheder en Windows 8 tablet har.

Men når jeg er på min desktop med to 30-tommer skærme uden touch har jeg under ingen omstændigheder brug for fuldskærms-apps eller fliser.

Men Windows 8 kan ikke skelne mellem de to ting, og så får jeg og alle andre et mystisk styresystem med dobbelt personlighed, som nogle gange opfører sig som en tablet og andre gange som en traditionel Windows-maskine.

Så lad mig dog vælge mellem de modes - så kan jeg bruge min Surface 3 som tablet når jeg er på farten - og som en helt normel PC når den er docket og tilsluttet eksterne skærme uden touch.

3. Mobile Device Management til Windows-enheder

Ok, så I har tvunget alle til at bruge et styresystem som tager for givet at alle Windows 8-maskiner er en form for tablet. Men værktøjerne er ikke fulgt med.

Så lad os tage skridtet fuldt ud og få nogle værktøjer som kan holde styr på alle hjemmets mobile enheder - fra bærbare computere over små Windows 8 tablets til Windows Phone-telefonerne.

Lad mig finde mine Windows-enheder, låse dem, slette dem og se på et kort hvor i Albanien de er lige nu.

Kort sagt giv mig en "Find min iPhone" - bare til Windows.

4. Ryd op i app storen

Ok, så alle de seje børn fra Google og Apple havde en app store - og så skulle Windows 8 også have en. Desværre så er den mest fyldt på med rod, snavs og fup.

Prøv bare at lave en søgning på Angry Birds - mange af topresultaterne er mystiske betalingsprogrammer som reelt bare er en gennemgang eller lidt snik-snak, mens de rigtige programmer er gemt længere nede.

Så tag fat i støvsugeren og få alle de elendige fuppende apps ud. Og tør øjnene: Det er bedre at have 20.000 fede apps and 500.000 stykker skrammel.

5. Drop fuldskærms-apps

Mens vi er i gang med apps: Hvis jeg nogensinde skal begyndebare at kigge i app-storen, så skal I have styr på den måde apps kører på i Windows 8. '

Det vil sige at det er på tide at droppe fuldskærms-apps som fungerer elendigt på alt andet end tablet-maskiner og mindre bærbare.

Tag et kig på forventning 2: Kører jeg i tablet-mode på en maskine med mindre end 13-tommer skærm så giver det mening (og Windows ved hvad hardwaren den kører på) - men på alle andre maskiner bør apps kører i et normal vindue.

Der er en grund til at det hedder Windows ved I nok...

Læs også: Microsoft løfter sløret for Windows 9 - så meget er på spil efter bommerten Windows 8

Er der noget vi har misset? Hvad mere skal Windows 9 kunne for at imponere jer? Og hvad med prisen?