Artikel top billede

(Foto: Foto: StoreDot)

Nyt materiale viser lovende takter: Kan føre til ekstrem batteri-levetid

Et nyt materiale med navnet 'LLZO' vil måske kunne føre til et gennembrud for udviklingen af de ekstremt kraftige lithium-luft-batterier.

Batterilevetiden er et af de store udfordringer i en tid, hvor mobilitet og udviklingen af features og funktioner i tablet-computere, smartphones og lignende går meget hurtigt.

Mange virksomheder og organisationer arbejder således på at øge batterilevetiden på forskellige måder.

Blandt andet er der blevet udviklet et superbatteri, der kører på sukker, mens britiske forskere har udviklet en metode, hvor maskiner kan køre på urin.

Det kan du læse mere om her: Forskere: Fremtidens robotter kan køre på urin.

Et amerikansk forskerhold er i færd med at udvikle et helt nyt materiale, som de vurderer vil kunne lagre op til 10 gange så meget energi som de lithium-ion-batterier, der i dag anvendes i langt de fleste bærbare apparater.

Materialet hedder 'LLZO' og skal anvendes til at konstruere lithium-luft-batterier.

Man har kendt til metoden længe, men hidtil er lithium-luft-teknologien blevet regnet for at være for ustabil til at kunne anvendes i kommerciel produktion.

Nået den maksimale ydeevne

Ifølge forskeren Cheng Ma fra Oak Ridge National Laboratory, der står bag forsøgene, har Lithium-ion-batterierne nået deres maksimale ydeevne.

"Vi er nødt til at tage noget radikalt anderledes i anvendelse, og vi tror, at det vil blive lithium-luft-batterierne," siger han til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Ifølge ham vil lithium-luft-batterierne især være nyttige i for eksempel biler og lignende, mens deres kemiske sammensætning vil gøre dem mindre anvendelse i bærbare computere og mobile enheder.

Ifølge teorien vil LLZO kunne stabilisere lithium-luft-batterierne så meget, at de vil kunne anvendes.

Det skyldes, at lithium-luft-batterierne anvender en vandbaseret elektrolyt og en lithium-anode, mens lithium-ion-batterierne anvender en positiv katode og en negativ anode med elektrolytter imellem sig, hvilket gør det muligt at opbevare de ladede lithium ioner, der bevæger sig mellem katode og anode, når batteriet lader og den anden vej, når det aflader.

Lithium-luft-batteriets anderledes konstruktion gør, at det er mere ustabilt.

Men her kan LLZO anvendes som stabiliserende faktor i batteriet - især når det aflader, lyder det fra forskerholdet.

Også andre har været i gang med at udvikle ilt-baserede batteriem hvilket du kan læse mere om her: Nyt luft-batteri lever 10 gange længere.

Læs også: Få år ude i fremtiden: Sådan kan batterilevetiden på din bærbare øges til 50 timer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere