Artikel top billede

FBI pudser 200 år gammel lov på Apple: Nu skal iPhones altså dekrypteres

FBI har i flere tilfælde brugt en mere end 200 gammel lov til at få adgang til folks krypterede data på smartphones. Nu advarer it-forbrugerorganisation mod politiets praksis.

Først var de ude med trusler om, at børn kan risikere at dø i eksempelvis gidseltagninger, hvis lovens lange arm ikke har adgang til data på krypterede smartphones.

Nu griber det amerikanske føderale politi, FBI, til en lov fra 1789 for at få smartphone-selskaber som Apple og Google til at give adgang til brugernes krypterede filer på henholdsvis iPhone- og Android-enheder.

Skåret helt ind til benet giver den noget bredt formulerede 'All Writs Act' en dommer retten til at udstede stævninger eller påbud for at få nogen til at gøre noget. 

I to tilfælde har politiets offentlige anklager i hvert fald benyttet 'All Writs Act', som i 1789 blev en del af den amerikanske lovgivning, efter den blev underskrevet af ingen ringere end USA's første præsident George Washington.

Det skriver The Register.

Åbn, Apple

I New York lykkedes det de offentlige anklager med den gamle 'All Writs Act'-lovgivning i hånden at overbevise en dommer i en kreditkortsvindel-sag i det smarte ved at kunne komme ind i en låst telefon.

Dommeren beordrede herefter telefonfabrikanten til at 'yde rimelig teknisk assistance' for at få fat i data på telefonen.

I en anden sag i delstaten North Carolina nævnte FBI med 'All Writs Act' i ryggen specifikt, at fabrikanten Apple skulle hjælpe med at låse en iPhone 5S op. Apple skulle med andre ord være med til at trække data ud fra den password-beskyttede telefon uden at ødelægge bevismateriale i telefonen.

Begge sager ligger tilbage i oktober, altså før det amerikanske justitsministerium var ude og bakke FBI-udtalelserne op omkring, at kryptering kunne koste børn livet.

I en californisk sag fik lovens lange arm til gengæld en tommel nedad, da den ikke fik Apples hjælp til at åbne en iPhone. 

Ikke fasttømret praksis

Både Apple og Google har flere gange sagt, at selvom de gerne vil hjælpe ordensmagten, så ligger ingen af selskaberne inde med dekrypteringsnøgler til brugernes data.

En juridisk rådgiver fra den amerikanske it-forbrugerorganisation EFF siger til The Register, at brugen af den gamle lov for at give politiet bagdøre eller ligefrem hoveddøre til folks mobiler langtfra er en afgjort juridisk problemstilling.

Samtidig lyder det fra forbrugerorganisationen, at den vil kigge grundigt på ethvert forsøg på at bruge den gamle lovgivning til at lirke adgangen til folks krypterede smartphones op.

Andre kilder herunder juraprofessorer har i andre medier ytret bekymringer om brugen af den gamle lovgivning. Ikke mindst da den ud fra en fortolkning kan påtvinge producenter af alskens elektronik til at ødelægge deres produkter for at give politiet lov til at snuse rundt i resterne. 

Læs også:
Myndighed: Derfor kan ny iPhone-kryptering koste børn livet

Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere