Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Stor og tung workstation fra Dell giver masser af kraft

Dell har taget sidste års topmodel til business notebooks og har omdannet den til et 15 tommer genoplivet monster med masser af kraft. Læs hele vores anmeldelse af Dell Precision M2800.

Dell Precision M2800 er den nyeste workstation fra Dell og sikke et bæst.

Med stor inspiration fra sidste års workstationmodel fra Latitude-serien, specifikt Latitude e6540, er M2800 en stor computer, som ikke bare vejer meget, men som også har power nok til langt, langt de fleste opgaver.

Det er dog langtfra en mobil computer: På 2,56 kilo og en 15 tommer skærm er det nok mere sandsynligt, at den vil få en fast plads på skrivebordet.

Men hvad skal man også med tynde chassiser, når monsteret her har processor- og grafisk kraft nok til næsten alle opgaver, som man kunne overveje at udsætte den for.

Design

Designet er i den bedste mening meget "Dell'sk": Matsort plastik med metalliske kanter og afrundede hjørner.

Går du efter en model, som skal bæres frem og tilbage, så spring M2800 over. Med 15 tommer er den både stor og uhåndterbar, og det kræver noget af en taske at have plads til så meget computer - specielt fordi strømforsyningen ligeledes er gigantisk.

Til designet er der altså ikke meget af sige. Skærmen holdes lukket med en lille krog, og højtalerne sidder i stereo under kanten ned mod bordet. Lyden er acceptabel, men ikke imponerende.  

3 x USB 3.0 + et ekstra "high powered USB-stik til krævende enheder", optisk drev, VGA, HDMI, Ethernet, ExpressCard-slot, et fælles 3,5 mm jackstik til lyd ind og ud samt et SmartCard-slot. Er det ikke nok, kan du forbinde computeren med en af Dells docks, som også passer til Latitude e6540-serien. Det betyder, at du ikke behøver købe nye accessories, hvis du allerede har Latitude-maskiner til at stå med tilhørende docks.

Kan holde til lidt af hvert

Maskinen holder til det meste. Computeren har kanterne dækket i metal, og tastaturet er kaffe-sikret, hvis uheldet skulle være ude. Den kan desuden holde til ekstreme temperaturer i begge retninger (-29 til plus 71 grader celsius), og er støv og stød-sikkert.

Skulle du være så uheldig at tabe den eller skubbe den ned fra et bord, så tager Dells "Fast Response"-sensor over, og låser harddisken, så den ikke tager skade af faldet.

Tastatur og trackpad

Tastaturet er et fuldt funktionsdygtigt tastatur med numpad. Tasterne er meget flade, og personligt ville jeg foretrække taster i stil med Lenovos, da de er lidt højere og nemmere at distancere fra hinanden, når man har fingrene på dem.

Det er en smagssag, og under testen var der ikke flere slåfejl, end der normalt finder sted, og skrivehastigheden var også høj.

Testen er for øvrigt skrevet på selvsamme Dell M2800.

Trackpadden er dog ikke noget at råbe hurra for.

Den er lille og præsterer intet nyt. Dell kunne med fordel havde gjort den bredere.

Den er ikke upræcis, men ofte ramte vi de underliggende muse-taster, når der blev scrollet.

Bliver du aldrig gode venner med trackpadden, så har M2800 en tilhørende trackpoint, den lille gummidut i midten af tastaturet, som flere måske kender under det charmerende kælenavn for en af de kvindelige erogene zoner.

Den fungerer udmærket, og for dem, som er tilhænger af denne, er den knap så imponerende trackpad ikke et problem.

Masser af ydeevne

Den store fysiske størrelse er der ikke uden grund, og i bytte får du en computer, som sparker en høflig mængde bagdel.

Da computeren stadig kører Windows 7, kan vi bruge Windows' eget Benchmark-system, Windows Experience. Det viser en overordnet score på 6,9, hvor det er grafik og spil-grafik, som trækker tallene ned. Blandt andet får maskinen en perfekt 7,9 i harddiskens overførselshastigheder.

Precision M2800 er bygget til at give ingeniør- og 3D-programmer et løft, så der er selvfølgelig masser af kraft gemt under tastaturet.

En i7-4810MQ-kerne (2,8 GHz quadcore), et AMD FirePro M4170 Pro-grafikkort med 2GB VRAM sammen med 8 GB RAM giver dig kraft til at køre fuldstændig flydende igennem dagligdagsopgaver, som Netflix plus 20 tabs i Chrome - hvoraf fire var forskellige YouTube-klip - hvilket ingen problemer gav overhovedet.

Vi testede også Adobes programmer, som alle kørte uden store problemer - ja faktisk kunne vi ikke smide noget på den, som den ikke bare spiste. 

Også M2800's hurtige 128GB SSD giver lynhurtig dataoverførsel, hvor det eneste kritikpunkt er, at 128 GB er en meget lille SSD til en computer, der gerne skal bruges til store, tunge programmer som afgiver store filer. Der er dog mulighed for at udvide computeren med ekstra harddiskplads.

Stort batteri - men lav batterilevetid

På bagsiden af den testede M2800 stikker et 97 Wh batteri ud. Det gigantiske batteri burde jo give en batterilevetid til hele dagen, men det lykkes os ikke at komme særligt meget over fem og en halv time.

Med så stort et batteri sluttet til burde levetiden være noget længere.

Der er dog mulighed for at udtage batteriet, så man kan have et ekstra med på farten. 

Skærmen på computeren er desuden dejligt lysstærk, men er ikke helt så farvestærk som andre computere.

Det kan være et problem for folk, som arbejder med tung 3D, hvor farvekorrekthed er vigtig. Skærmen har desuden en opløsning på 1.920 x 1.080 og en mat overflade.

Konklusion: Godt køb til dem, som ikke flytter sig fra skrivebordet

M2800 er en computer med et godt keyboard, masser af porte og masser af ydeevne. Batteriet er ikke at prale af, og størrelsen holder computeren nede - specielt fysisk.

Den koster cirka 9.600 kroner inklusiv moms på det tidspunkt, som artiklen er skrevet.

En af de nærmeste konkurrenter er HP's ZBook, som har nogenlunde de samme specs, men som koster cirka 1.000 kroner mere.


Loading ikon