Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Slut med dårligt mobil-signal: 700 Mhz-båndet åbnes for mobiltelefoni

700 MHz-frekvensbåndet åbnes for brug til mobilt bredbånd i 2020. Det betyder, at mobilhullerne i udkantsdanmark lukkes og hele Danmark får øget kapaciteten i nettet.

Et enigt folketing med SR-regeringen i spidsen har indgået en vækstaftale på it- og teleområdet, der blandt andet åbner for 700 Mhz-båndet til mobilt bredbånd fra 2020.

700 MHz bliver i dag benyttet til udsendelse af antenne-tv, og tv-tilladelserne udløber april 2020, og så kan det bruges til at sende langtrækkende mobilsignaler ud over de danske marker og klitter.

Læs også: Aftale på plads: Disse fire it-områder skal løfte væksten i hele Danmark

"Ved fra 2020 i stedet at anvende 700 MHz til mobilt bredbånd kan der opnås markant bedre dækning for borgere og virksomheder i tyndt befolkede områder, ligesom den samlede kapacitet i nettet vil blive øget. Det forventes at medføre produktivitetsforbedringer i samfundet," lyder det i den politiske aftaletekst.

Her tilføjes det, at Danmarks nabolande som Sverige, Tyskland, Storbritannien, Finland og Holland har også besluttet at frigive 700 MHz til mobilt bredbånd.

Auktion i 2019

Auktionen over 700 MHz-frekvensbåndet forventes at blive afholdt i 2019, hvor der vil være fokus fra det offentliges side på, at de interesserede teleselskaber kan dække borgere og virksomheder i yderområder.

Dette var også tilfældet i 4G-auktionen på 800 MHz, der løb af stablen i 2012.

Denne auktion har dog ikke endegyldigt løst problematikken med dårlige eller slet ingen forbindelser til internet og mobilnet ude i de danske yderområder, selvom antallet af husstande med adgang til 10 Mbit/s er steget markant i de senere år.

Skal opgradere på udstyr

Samtidig gør brugen af 700 MHz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd det vanskeligere at modtage tv-signaler fra antenner, og derfor skal folk med antenner have opgraderet deres udstyr.

"For antenne-tv-seere betyder frigørelsen af 700 MHz og kravet om ibrugtagning af ny teknologi for bedst muligt at kunne udnytte de resterende tv-frekvenser, at opgraderingen vil blive fremskudt. De vil således inden 2020 skulle investere i et nyt tv-apparat eller supplerende modtageudstyr for fra 2020 fortsat at kunne modtage tv med antenne på ét eller flere af deres apparater," lyder det i aftalen.

Analysehuset Rambøll har i en rapport udarbejdet for Erhvervs- og Vækstministeriet og Kulturministeriet anslået, at opgraderingerne vil koste omkring 900 kroner per husstand.

Det oplyses i aftalen om vækstplan for digitalisering i Danmark, at der i de kommende frekvensauktioner med 1800 MHz i 2016, 900 MHz i 2018 og altså 700 MHz senest i 2019, bliver stillet dækningskrav til yderområderne.

Læs også:
Voldsomme prisdyk: Så meget billigere får du nu mobil og bredbånd




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere