Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Slut med dårligt mobil-signal: 700 Mhz-båndet åbnes for mobiltelefoni

700 MHz-frekvensbåndet åbnes for brug til mobilt bredbånd i 2020. Det betyder, at mobilhullerne i udkantsdanmark lukkes og hele Danmark får øget kapaciteten i nettet.

Et enigt folketing med SR-regeringen i spidsen har indgået en vækstaftale på it- og teleområdet, der blandt andet åbner for 700 Mhz-båndet til mobilt bredbånd fra 2020.

700 MHz bliver i dag benyttet til udsendelse af antenne-tv, og tv-tilladelserne udløber april 2020, og så kan det bruges til at sende langtrækkende mobilsignaler ud over de danske marker og klitter.

Læs også: Aftale på plads: Disse fire it-områder skal løfte væksten i hele Danmark

"Ved fra 2020 i stedet at anvende 700 MHz til mobilt bredbånd kan der opnås markant bedre dækning for borgere og virksomheder i tyndt befolkede områder, ligesom den samlede kapacitet i nettet vil blive øget. Det forventes at medføre produktivitetsforbedringer i samfundet," lyder det i den politiske aftaletekst.

Her tilføjes det, at Danmarks nabolande som Sverige, Tyskland, Storbritannien, Finland og Holland har også besluttet at frigive 700 MHz til mobilt bredbånd.

Auktion i 2019

Auktionen over 700 MHz-frekvensbåndet forventes at blive afholdt i 2019, hvor der vil være fokus fra det offentliges side på, at de interesserede teleselskaber kan dække borgere og virksomheder i yderområder.

Dette var også tilfældet i 4G-auktionen på 800 MHz, der løb af stablen i 2012.

Denne auktion har dog ikke endegyldigt løst problematikken med dårlige eller slet ingen forbindelser til internet og mobilnet ude i de danske yderområder, selvom antallet af husstande med adgang til 10 Mbit/s er steget markant i de senere år.

Skal opgradere på udstyr

Samtidig gør brugen af 700 MHz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd det vanskeligere at modtage tv-signaler fra antenner, og derfor skal folk med antenner have opgraderet deres udstyr.

"For antenne-tv-seere betyder frigørelsen af 700 MHz og kravet om ibrugtagning af ny teknologi for bedst muligt at kunne udnytte de resterende tv-frekvenser, at opgraderingen vil blive fremskudt. De vil således inden 2020 skulle investere i et nyt tv-apparat eller supplerende modtageudstyr for fra 2020 fortsat at kunne modtage tv med antenne på ét eller flere af deres apparater," lyder det i aftalen.

Analysehuset Rambøll har i en rapport udarbejdet for Erhvervs- og Vækstministeriet og Kulturministeriet anslået, at opgraderingerne vil koste omkring 900 kroner per husstand.

Det oplyses i aftalen om vækstplan for digitalisering i Danmark, at der i de kommende frekvensauktioner med 1800 MHz i 2016, 900 MHz i 2018 og altså 700 MHz senest i 2019, bliver stillet dækningskrav til yderområderne.

Læs også:
Voldsomme prisdyk: Så meget billigere får du nu mobil og bredbånd




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere