Artikel top billede

Sådan ser det ud, når man i dag vil installere Skype. (Foto: Picasa)

Skype-brugere raser: Hvorfor sniger Microsoft Bing og MSN med i installationen?

Når man installerer Skype, skal man være på dupperne, hvis man ikke ved samme lejlighed vil have Bing og MSN installeret. Det er langt fra alle Skype-brugere tilfredse med.

Det kan næppe overraske nogen, at Microsoft forsøger at få noget forretningsmæssig værdi ud af Skype, som selskabet tilbage i 2011 købte for hele 44 milliarder kroner.

Alligevel falder et bestemt tiltag fra Microsofts side en del af de mange hundrede millioner brugere for brystet.

Når man henter og installerer Skype til sin computer, sørger Microsoft nemlig for at give brugerne lidt ekstra Microsoft-software med. 

"Gør Bing til din søgemaskine og MSN til din startside," lyder det under Skype-installationen, hvor Microsoft som standard har sat flueben ved, at brugerne siger ja til begge dele - og det gælder både til Internet Explorer, Firefox, Safari og Chrome.  

Derfor raser brugerne

Problemstillingen minder om den berømte og berygtede Ask.com-værktøjslinje, som Oracle giver brugerne med, når de installerer Java på deres maskiner.

I Skype-tilfældet kan brugerne - hvis de altså bemærker de markerede felter og fjerner de to fluebenen - vælge ikke at installere Bing som søgemaskine og MSN.dk som startside.

Men det er langt fra alle Skype-brugere, der mener, at den fremgangsmåde er i orden.

I Microsofts eget support-forum til Skype er der flere tråde, hvor brugere igennem længere tid har brokket sig.

"Jeg nægter at downloade den nye opgradering på grund af Bing, og jeg stoler ikke på nogen garantier fra Skype," skriver en utilfreds Skype-bruger i en af debatterne, hvor han også truer med helt at droppe Skype.

En anden Skype-bruger skriver:

"Det er virkelig ynkeligt, at de er nødt til at genere deres kunder på så beklagelig en måde blot for at forsøge at få folk til at bruge nogle produkter (Bing, MSN), som INGEN ønsker."

Samtidig er der flere, der ikke køber Microsofts argumenter om, at man jo bare kan vælge at fjerne de to små flueben under installationen - for en del overser det:

"Dette koster faktisk virksomheder penge, når deres medarbejdere ikke er opmærksomme eller på anden vis ikke holder øje med ændringer på derres startsider. De er nødt til at ringe til os (it-leverandør) for at ændre det tilbage til det, deres virksomhed ønsker, hvilket faktureres med 15 minutters intervaller."

Ups, flueben kan slet ikke ses her

Flere brugere brokker sig også over, at man slet ikke ser muligheden for at slå installationen af Bing og MSN fra, hvis ens skærm har en bestemt opløsning - og det bekræfter en Microsoft-medarbejder faktisk i debatten:

"MSN/Bing standard-hjemmesiden og -søgemaskinen er i øjeblikket ikke synlig, hvis du har valgt høje DPI-indstillinger i dit Windows. Dette er en fejl, og vi beklager det," lød det for få dage siden fra Microsoft.

En læser har også kontaktet Computerworld om Bing/MSN-softwaren i Skype, og han gør opmærksom på, at selvom brugeren fjerner fluebenene, så bliver Bing installeret alligevel - blot bliver den ikke aktiveret i eksempelvis Chrome.

Microsoft forsvarer sig

Selvom debatten om Microsofts fremgangsmåde er hård visse steder, skal man huske på, at det trods alt er en mindre del af de flere hundrede millioner Skype-brugere, der er faret til tasterne.

Også selvom selskabet nu efterhånden i et par år har haft forskellige tiltag af denne art for at udbrede MSN og Bing via Skype-installationen.

Samtidig skal man også huske på, at Microsofts Skype som udgangspunkt er gratis at bruge, så på den vis er det ikke overraskende, at selskabet på anden vis forsøger at få lidt forretning ud af Skype.

Flere af Microsofts moderatorer har også undervejs svaret de utilfredse Skype-brugere med blandt andet beskeder som denne:

"Om du kan lide det eller ej, så er Skype ikke den eneste virksomhed, hvis softwareopdateringer bundles med andre tjenester, i dette tilfælde Bing og MSN."

Hvad mener du?
Er det i orden, at Microsoft på denne måde forsøger at udbrede Bing og MSN via Skype?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere