Artikel top billede

Skatteministeriet og leverandørerne af EFI er enige om én ting, når muligheden for erstatningskrav kommer på banen: Ingen kommentar.

Derfor kan Skat (sikkert) godt vinke farvel til enhver erstatning for kuldsejlet kæmpe-system

Det kan blive svært at få erstatning fra leverandørerne bag EFI, for staten er dårlig til at fortælle, hvad de vil have, lyder det fra to eksperter.

Efter at skatteminister Karsten Lauritzen onsdag besluttede at lukke Skats fælles inddrivelsesprogram, EFI, ser det ud til, at systemet har fået dødsstødet.

Det kan du læse mere om her: Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler.

Staten skal imidlertid stramme sig an, hvis det offentlige skal gøre sig forhåbninger om at få en erstatning fra leverandørerne for det kriseramte system.

Svært at bevise

For at kunne kræve erstatning, skal det nemlig bevises at leverandørerne har misligholdt deres kontrakter og ikke leveret den vare, som Skat har bestilt.

Og det kan blive meget svært at bevise.

De kravspecifikationer, som det offentlige stiller til it-projekter, er nemlig ofte meget upræcise, lyder det fra professor på IT-Universitetet i København, Søren Lauesen.

"Det er meget sjældent, at man kan påvise, at leverandøren ikke har leveret det, der er aftalt i kontrakten. Det er så sjældent, fordi det offentliges kravsspecifikationer er så elendige, at det er umuligt at bevise mislighold," siger han.

Læs også: Skats syge it-system skal kureres - men hvad fejler det egentlig?

Løst grundlag

Søren Lauesen møder opbakning hos Erik Bonnerup, der er manden bag den såkaldte Bonnerup-rapport om offentlige it-projekter.

"Søren Lauesen har ret i, at det offentlige ofte har nogle meget komplicerede og derfor uigennemskuelige kravsspecifikationer. Det betyder, at leverandører giver et tilbud på et lidt for løst grundlag, og så kommer der jo en diskussion om, hvordan det skulle forstås bagefter."

Professor Søren Lauesen mener, at fejlen i store offentlige it-projekter oftest ligger hos det offentlige.

"Jeg tror ikke, at det er leverandørernes fejl. Problemet er, at store it-projekter er indviklede, og hvis leverandøren har stillet et værktøj til rådighed, som ikke bruges rigtigt, er det ikke it-leverandørens fejl," siger han.

Der er jo ikke andre

Selv hvis KMD og CSC ender med at stå med ansvaret for EFI-skandalen, kommer det næppe til at betyde det store for deres fremtidige samarbejde med staten.

"Der er jo ikke andre. Staten forventer meget fornuftigt, at det skal være solide leverandører, der kan tåle at tabe en retssag. Og så er der under 10 tilbage i Danmark," forklarer Søren Lauesen.

Ministeriet vil ikke tale
"Det har vi ingen kommentar til."

Så hurtigt slutter samtalen, da Computerworld spørger Skatteministeriet, om der overhovedet er gjort overvejelser omkring mulighederne for erstatning.

Den samme besked får vi hos direktør for inddrivelse hos Skat, Jens Sørensen.

Lukkede kort hele vejen rundt

Uviljen til at tale om erstatningskrav går igen hos leverandørerne.

Hverken hos CSC, som i flere år fik på puklen for det problematiske forløb omkring Debitormotor-delen af EFI eller hos den overordnede leverandør KMD vil man udtale sig om EFI.

Læs også: Kæmpe-usikkerhed om regning for it-oprydning i Skat

CSC henviser til KMD som hovedleverandør og KMD oplyser, at der efter aftale med Skat ikke vil komme udtalelser om EFI og slet ikke om muligheden for et erstatningskrav.

I stedet henviser KMD til Skat og den redegørelse, som Accenture skal levere sidst på måneden. En undersøgelse som ikke skal undersøge, hvor ansvaret ligger, blot om EFI virker.

Gentag Bonnerup-rapporten

Erik Bonnerup har tidligere sagt, at han mener, at rammerne for Accentures redegørelse ikke giver mening.

"Det adresserer ikke det grundlæggende problem: Er grundlaget for det her system i orden?," udtalte han til Computerworld i august.

Nu går han skridtet længere.

"I lyset af de sager ,som vi har set på det seneste, kunne man jo overveje, om ikke nogen burde gentage arbejdet fra 2001," lyder det fra manden bag Bonnerup-rapporten.

Læs også:

Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler

Skat: EFI virker ikke, og nu lukker vi det ned

Kommunerne er tossede: Skrottet it-system mangler at inddrive tre milliarder kroner til os

Skats syge it-system skal kureres - men hvad fejler det egentlig?

Kæmpe-usikkerhed om regning for it-oprydning i Skat




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere