Artikel top billede

Kæmpe-usikkerhed om regning for it-oprydning i Skat

Det kan komme til at tage op til fire år, før Skat får ryddet i det skandaleramte it-system EFI. Og regningen kan løbe op i et trecifret millionbeløb.

20, 30, 40....90 millioner kroner.

Så stor kan regningen blive, når de dyre drenge og piger fra konsulentfirmaet Accenture har gravet sig igennem de omfattende problemer med Skats elektroniske inddrivelsessystem, EFI.

De første versioner af EFI skulle oprindelig være taget i brug tilbage i 2007. Men systemet er aldrig kommet fuldt op og køre.

I december i fjor rettede Rigsrevisionen en sønderlemmende kritik af Skat og det forsinkede system. Det fik skatteminister Benny Engelbrecht til at bestille en kulegravning af problemerne. Efter nytår blev opgaven sendt i udbud, og i februar valgt ministeriet at indgå kontrakt med konsulentfirmaet Accenture.

Men der er tilsyneladende så stor usikkerhed om omfanget af den oprydning, som Accenture nu er gået i gang med.

I hvert fald har Skat i sit udbudsmateriale svært ved at sætte en præcis pris på den endelige kontrakt. Ministeriet anslår, at prisen kommer til at ligge et sted mellem 20 og 90 millioner kroner for de to år, som kontrakten løber.

Uanset prisen skinner de alvorlige problemer med det efterhånden knap så nye it-system også stærkt igennem i udbudsmaterialet. Her tales der om "alvorlige udfordringer forbundet med idriftsættelsen af EFI, som skal håndteres meget hurtigt for at undgå, at staten lider retstab".

Det fremgår også, at "særlige forretningskritisk funktionalitet" i EFI-systemet endnu ikke er klar til at blive taget i brug.

Det giver ifølge udbudsmaterialet problemer med at opkræve penge hos borgere og virksomheder, "fordi et antal funktioner i EFI af særlig forretningskritisk karakter ikke fungerer".,

Skat skriver også, hvordan man skal have hjælp til "en markant styrket ledelses- og styringskapacitet af den resterende udviklings- og idriftsættelsesopgave".

Men selv om det altså ifølge Skat haster med at få EFI op og køre efter hensigten, strækker kontrakten med Accenture sig over to år med mulighed for forlængelse af kontrakten i yderligere to år.

Det kan drive prisen op på den forkerte side af 100 millioner kroner.

Accenture ønsker ikke at udtale sig om indholdet af kontrakten med Skat, eller hvor stor en regning, man regner med at skulle udskrive, når opgaven er løst.

Skatteministeriet oplyser i en mail til Computerworld, at Accenture i første omgang stiller med et hold på 10 konsulenter til at gennemføre den grundige gennemgang af EFI.

"Som følge af kompleksiteten og størrelse af EFI-systemet har Accenture derover stillet yderligere 12 konsulenter til rådighed, som løbende vil kunne inddrages, hvis behovet opstår," lyder det fra ministeriet.

Læs også:

Minister vil rydde op i Skats største it-skandale

Skat har store problemer med gigantisk KMD-system

Minister skal stå skoleret efter et hav af it-svipsere i Skat
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere