Artikel top billede

Ransomware-netværk med 90.000 daglige ofre optrevlet: Sådan fungerede det

Et hackernetværk med ransomware som speciale er blevet optrevlet. It-kriminelle har brugt det særlige netværk til at ramme brugere i Danmark og andre lande med hacker-værktøjet Angler.

Mange danske virksomheder, offentlige institutioner og private har i det seneste år været ofre for ransomware, hvor it-kriminelle krypterer filerne på maskinen og kræver løsepenge for at frigive dem igen.

Læs eksempelvis: Arbejdsskadestyrelsen på vej i fuld drift efter krav om løsepenge: "Vi har ikke betalt en krone"

Et af de mest benyttede ransomware-redskab hedder Angler.

En af hackergrupperne, der netop har anvendt Angler, har benyttet et særligt netværk kaldet Limestone Networks til at ramme ofrene med.

Det fortæller it-virksomheden Cisco, der også beretter, at en sammenslutning af sikkerhedsfolk nu har lukket det netværk ned.

"Vores sikkerheds-team kunne se, at næsten hvert andet angreb med Angler fandt sted via et bestemt netværk kaldet Limestone Networks. Sammen med en række andre aktører var vi i stand til at lukke adgangen til alle inficerede netværk og sørge for, at nye potentielle ofre ikke blev truet af angrebene," fortæller Christian Heinel, teknisk chef for Cisco Security i Nordeuropa.

Angler angriber gennem sårbarheder i eksempelvis Flash, Java og Silverlight, og derfor er det afgørende, at man som bruger sørger for at opdatere disse programmer.

Ifølge Cisco stod netværket for op til 50 procent af al Angler-aktivitet og ramte op til 90.000 brugere dagligt.

Pengestrøm

Det nu lukkede angrebsnetværk på Limestone Networks udgjorde en betydelig international pengestrøm for hackere, der har benyttet både falsk annoncering, det såkaldte malvertising, og afpresningssoftware.

"Vores analyse af netværksaktiviteten viste, at en enkelt server stod for halvdelen af al aktivitet og genererede 200 millioner kroner årligt fra ransomware-angreb alene," siger Christian Heinel.

Beløbene bliver for størstedelens vedkommende betalt i Bitcoins via anonyme netværk som TOR og I2P.

Efter optrevlingen af angrebsnetværket har Cisco observeret et fald i Angler-angreb.

Det er langt fra første gang at netværk og botnet lukkes ned.

Læs mere her: Stort botnet (måske) skudt i sænk: Derfor er Beebone-botnettet en udspekuleret sag

Ofte dukker de dog hurtigt op til overfladen igen.

Flash er en bandit

Sårbarheder i Adobe Flash er det helt store problem, når ondsindet kode som Angler skaffer sig vej til din maskine.

Konkret har Cisco i første halvår 2015 registreret en 66 procent stigning i antallet af sårbarheder i Adobe Flash til i alt 62 sårbarheder, der har resulteret i kode-eksekvering på brugernes maskiner.

Læs også: Sikkerhedskaos: Flash nærmer sig sin dødsdag

Derfor har mange brugere svært ved at følge med i forhold til Adobe Flash-opdateringerne.

Det er netop denne mangel på de nyeste opdateringer hos brugerne, som de it-kriminelle forsøger at udnytte med et værktøj som Angler.

Samme sikkerheds-problemstilling gør sig i øvrigt gældende med blandt andet Java og andre populære teknologier, vurderer Cisco.

Du kan finde en teknisk analyse omkring Limestone Networks her.

Læs også:
På bare et år: Seks ud af 10 danske virksomheder ramt af it-kriminalitet

Pas på: Mere end 250 danske websider spreder ransomware

Arbejdsskadestyrelsen på vej i fuld drift efter krav om løsepenge: "Vi har ikke betalt en krone"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere