Artikel top billede

Har du som uskyldig modtaget brev-anklager om film-pirateri? Sådan her skal du gøre

To advokatfirmaer sender for tiden breve ud til danskere med beskyldninger om ulovlig download af tre konkrete film samt en dummebøde på op mod 2.200 kroner. Her er, hvad du skal gøre som uskyldig modtager af opkrævningsbrevet.

Flere danskere har i disse dage modtaget breve med beskyldninger om at have downloadet filmene 'American Heist', 'And So It Goes' og 'A Walk Among The Tombstones' ulovligt.

Afsenderne på brevene er advokatfirmaet Njord og advokatanpartsselskabet Opus, som henholdsvis repræsenterer rettighedshaverne Glacier Films og Scanbox.

Beskyldningerne går på, at brevmodtagernes IP-adresser er blevet brugt til ulovligt at hente filmene fra nettet.

Læs også: Skyldig eller ikke-skyldig: Sådan håndterer du advokatkrav om brug af Popcorntime

Samtidig er der i brevet en opfordring til at betale et beløb, der typisk ligger i størrelsesordenen 1.500 til 2.200 kroener. De penge er en slags godtgørelse eller forlig for det påståede download, oplyser Forbrugerombudsmanden på sin hjemmeside.

"Konkret har Forbrugerombudsmanden fået fire henvendelser fra folk, der har modtaget et sådan brev. Vi kan dog se på flere sociale medier, at emnet bliver diskuteret, så vi formoder, at mange har modtaget disse breve," forklarer specialkonsulent Ulrika Calmer Folkmann-Schjerbeck hos Forbrugerombudsmanden.

Hun peger blandt andet på Forbrugerbloggen.dk som et af de steder, hvor opkrævningsbrevene for filmpirateri bliver diskuterede.

"Vores holdning er klar: Hvis ikke man mener, at man har downloadet filmen ulovligt, så skal man rette henvendelse til advokatfirmaet, der står som afsender," fortæller Ulrika Calmer Folkmann-Schjerbeck.

Luk sagen og kom videre

På den måde kan man ifølge Forbrugerombudsmanden få lukket sagen, inden den udvikler sig til et egentlig retsopgør.

"Mange har jo ikke modtaget breve fra advokater før, og så bliver de urolige, Vi har hørt fra en forbruger, som henvendte sig til det ene advokatfirma, hvorefter advokatfirmaet lukkede sagen," forklarer Ulrika Calmer Folkmann-Schjerbeck hos Forbrugerombudsmanden.

Den lukkede sag drejede sig om en henvendelse til advokatfirmaet Njord, der altså lukkede for sagen, da brevmodtageren oplyste, at vedkommende ikke havde hentet filmen 'American Heist' ulovligt.

Hvis man anser sig selv som uskyldig, og det ikke er muligt at få lukket sagen ved kontakt til advokatfirmaerne bag brevene, bør man ifølge Forbrugerombudsmanden selv anskaffe sig advokatbistand.

"Lige nu er der ikke nogen sager, men det kan der jo godt komme. Vi vil ikke afvise, at vi på et senere tidpunkt vil gå ind i sagerne," lyder det fra Ulrika Calmer Folkmann-Schjerbeck.

Forbrugerombudsmanden oplyser på sin hjemmeside, at du kan få gratis hjælp hos Advokatvagten.

Ikke alle borgere har dog valgt den vej.

Forbrugerombudsmanden har indtil videre hørt om ét tilfælde, hvor den påståede filmpirat har klaget over brevhenvendelsen til Advokatsamfundet, der er en uafhængig medlemsorganisation for alle advokater i Danmark.

Læs også: 
Usædvanlig straf til software-pirat: Lav anti-piratfilm eller betal bøde

Dansk pirat-streamer dømt i byretten i Næstved




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere