Artikel top billede

Steve Ballmer ændrer mening: Linux er ikke længere en 'kræftsygdom'

Microsoft Steve Ballmer kaldte engang Linux for en 'kræftsygdom' og open source for 'kommunisme.' Men nu har piben fået en anden lyd.

Linux er ikke længere en kræft-sygdom, og krigen mellem Microsoft og Linux er endegyldigt over.

Sådan lyder det fra Microsoft tidligere topchef, Steve Ballmer, der i 2014 stoppede som topchef for Microsoft efter 14 år i stolen.

Ind kom i stedet den langt mere reformvenlige Satya Nadella, der siden har været fokuseret på at indlemme tidligere fjender i Microsoft-universet - herunder Linux.

Det kan du læse mere om her: Microsoft: Vi elsker Linux - indlemmer Linux i stor stil

Steve Ballmer har altid været kendt for sin bramfrie facon.

Han har således i en af sine mest berømte udspyelser erklæret, at Linux er en "kræftsygdom, der sætter sig på al intellektuel ejendom, som det berører."

Han kaldte også Linux og open source-ideen for 'kommunisme' (hvilket nærmest er et bandeord i USA) og beskyldte Linux-miljøet for at underminere Microsofts ikke uvæsentlige R&D-investeringer ved at nasse på Microsofts intellektuelle rettigheder.

Ikke længere

Steve Ballmer er fortsat hovedaktionær i Microsoft, og han støtter Microsofts nye kurs, der da også har givet selskabet ny vitalitet og bedre fremtidsudsigter, end det har været tilfældet i mange år.

Steve Ballmer talte fornylig til et arrangement hos Fortune Magazine.

Her sagde han, at Linux ikke længere en trussel mod Microsoft og at "truslen fra Linux nu er bag os."

Han står dog ved, at hans mishagsytringer mod Linux var 'rigtige på det daværende tidspunkt."

Samtidig fastslår han, at Microsoft tjente masser af penge på at gå i krig mod open source, og at den bølge, som blev etableret dengang, fortsat bidrager til Microsofts omsætning.

"Selskabet 'made a ton of money' på at udkæmpe slaget så godt. Det har været enormt vigtigt for selskabets omsætning at beholde dets position med dets eget Windows-system," sagde han.

Nyhedsbureauet Reuters peger dog på, at Microsoft mistede 40 procent af sin værdi i markedet i løbet af de år, hvor Steve Ballmer sad ved roret, mens selskabets værdi er steget med 50 procent i de få år, hvor Satya Nadella har stået i spidsen.

Ballmer fortalte i øvrigt til arrangementet, at han og Bill Gates ikke længere har nogen særlig kontakt samt at han er begyndt at dyrke yoga og meditere.

"Det er en vidunderlig ting," sagde han.

Krigen slut

Det er ikke kun Microsoft, der har lagt krigen mod Linux bag sig.

Det har også open source-miljøet, hvor den mest magtfulde open source-forening herhjemme reelt er blevet kvalt til næsten døde af sin egen succes.

Det kan du læse mere om her: Tidligere magtfuld dansk it-forening ligger rallende på dødslejet

Microsoft har i de senere år lanceret et Linux-baseret styresystem, som selskabet har bygget helt fra bunden, nemlig Azure Cloud Switch, som du kan læse mere om her.

Tidligere har selskabet bidraget aktivt til Linux-kernen, ligesom selskabet for et stykke tid siden officielt kom med den engang aldeles utænkelige besked om, at Microsoft i dag simpelthen elsker Linux.
 
Microsoft har også gjort .Net-frameworket til open source, mens Linux-løsninger fra Oracle, IBM, Cloudera Hadoop og Core OS i dag kører helt sidestillet i Microsofts store cloud-service, Azure.

Ligeledes er SQL Server kommet i en Linux-version.

Læs også:

Microsoft rykker mod Linux: Kronjuvelen SQL Server klar i Linux-version

Microsoft frigiver koden til udbredt JavaScript-motor: Bliver open source

Er Microsoft på vej til at gøre hele Windows open source?

Microsoft Danmarks nye topchef: Her er min plan med Microsoft

Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere