Er Microsoft blevet et open source-hus?

ComputerViews: Microsofts mange ord om åbenhed begynder at slå igennem i handling. Er Microsoft gået open source - eller vil selskabet blot kvæle konkurrenterne ved at kramme Linux.

ComputerViews: Lidt af en sensation ramte it-verdenen tirsdag, da det blev offentliggjort, at Microsoft kommer med et kode-bidrag til open source styresystemet Linux' kerne.

Det nye bidrag - i form af omkring 20.000 linjer kode - bliver offentliggjort under den såkaldte GNU GPLv2, og bliver derfor tilgængelig for andre open source-udviklere

Microsoft har i årevis været på kant med open source-samfundet, og de virksomheder, der har forsøgt at bruge open source til at æde sig ind på markeder, hvor Microsoft traditionelt har stået stærkt. Faktisk har den nuværende Microsoft topchef Steve Ballmer tilbage i 2001 kaldt GPL for "en kræftsygdom, som spreder sig til alt, hvad den rør".

Den hårdkogte linje fik blandt andet Microsoft til at true med sagsanlæg, fordi firmaet mener, at Linux overtræder patentrettigheder, som Microsoft har 235 steder i softwaren.

Trusler som blev trukket tilbage, da Microsoft indgik en aftale med Novell og konstaterede, at virksomheden ikke ville forfølge sagen med de mange patentbrud. Omtrent samtidig skruede Microsoft op for sin charmeoffensiv på åbenhedsfronten, da Microsoft førte dokumentformatet OOXML frem til ISO, for at få det godkendt som en åben standard.

I 2006 åbner Microsoft Port 25 - et open source community i Microsoft.

Siden da har Microsoft ofte og højlydt gjort sig til fortaler for større interoperabilitet og bedre samspil mellem Microsofts systemer og open source.

Noget tyder på, at Microsoft nu for alvor vil handle i stedet for at tale om åbenhed.

Allerede onsdag fulgte Microsoft op på Linux-bidraget med endnu et kode-bidrag, der er under GPLv2 licensen. Denne gang var det et bidrag til open source læringssystemet Moodle.

Når katten er ude
Men betyder det, at Bill Gates proprietære gigant i Redmond er sprunget ud af skabet som open source-hus nu, hvor Gates selv har forladt biksen?

Tidligere Microsoft-ansatte som Keith Curtis, programmør for Microsoft gennem 11 år, der for nylig skrev en bog om forholdet mellem Microsoft og open source, mener også, at Microsoft må tage open source til sig. Uden det dog får Keith Curtis til at tro på, at Microsoft kan vinde kampen mod open source på langt sigt.

Mange vil nok mene, at det er for tidligt med den slags spådomme.

For Microsoft har i årevis bevist, at det er muligt at opsluge nye strømninger og komme ud som en stærk eller dominerende spiller på et marked. som andre har skabt.

Det er da også påfaldende, at Microsoft rækker hånden ud til Linux for at få et bedre samspil med en driver, der vil gøre livet lettere for Microsofts kunder - ikke Linux-brugere generelt

Det handler om forretning.

Patenter og intellektuelle rettigheder betyder mindre for Microsoft end at kunne gå ud og love kunderne, at Microsoft Server 2008 med de nye Hyper-V drivere i Linux-kernen, kan køre på tværs af platforme.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Premium
Corona skaber bølgegang i Canons danske printforretning: "Vi er nede med 18 procent, men det kunne have endt meget værre"
Canon danske printforretning er bølget frem og tilbage siden landets nedlukning i marts. Nu lyder nedgangen på 18 procent, men administrerende direktør Kim Nielsen er fortrøstningsfuld. "Det kunne have endt meget værre," fortæller han.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.