Er Microsoft blevet et open source-hus?

ComputerViews: Microsofts mange ord om åbenhed begynder at slå igennem i handling. Er Microsoft gået open source - eller vil selskabet blot kvæle konkurrenterne ved at kramme Linux.

ComputerViews: Lidt af en sensation ramte it-verdenen tirsdag, da det blev offentliggjort, at Microsoft kommer med et kode-bidrag til open source styresystemet Linux' kerne.

Det nye bidrag - i form af omkring 20.000 linjer kode - bliver offentliggjort under den såkaldte GNU GPLv2, og bliver derfor tilgængelig for andre open source-udviklere

Microsoft har i årevis været på kant med open source-samfundet, og de virksomheder, der har forsøgt at bruge open source til at æde sig ind på markeder, hvor Microsoft traditionelt har stået stærkt. Faktisk har den nuværende Microsoft topchef Steve Ballmer tilbage i 2001 kaldt GPL for "en kræftsygdom, som spreder sig til alt, hvad den rør".

Den hårdkogte linje fik blandt andet Microsoft til at true med sagsanlæg, fordi firmaet mener, at Linux overtræder patentrettigheder, som Microsoft har 235 steder i softwaren.

Trusler som blev trukket tilbage, da Microsoft indgik en aftale med Novell og konstaterede, at virksomheden ikke ville forfølge sagen med de mange patentbrud. Omtrent samtidig skruede Microsoft op for sin charmeoffensiv på åbenhedsfronten, da Microsoft førte dokumentformatet OOXML frem til ISO, for at få det godkendt som en åben standard.

I 2006 åbner Microsoft Port 25 - et open source community i Microsoft.

Siden da har Microsoft ofte og højlydt gjort sig til fortaler for større interoperabilitet og bedre samspil mellem Microsofts systemer og open source.

Noget tyder på, at Microsoft nu for alvor vil handle i stedet for at tale om åbenhed.

Allerede onsdag fulgte Microsoft op på Linux-bidraget med endnu et kode-bidrag, der er under GPLv2 licensen. Denne gang var det et bidrag til open source læringssystemet Moodle.

Når katten er ude
Men betyder det, at Bill Gates proprietære gigant i Redmond er sprunget ud af skabet som open source-hus nu, hvor Gates selv har forladt biksen?

Tidligere Microsoft-ansatte som Keith Curtis, programmør for Microsoft gennem 11 år, der for nylig skrev en bog om forholdet mellem Microsoft og open source, mener også, at Microsoft må tage open source til sig. Uden det dog får Keith Curtis til at tro på, at Microsoft kan vinde kampen mod open source på langt sigt.

Mange vil nok mene, at det er for tidligt med den slags spådomme.

For Microsoft har i årevis bevist, at det er muligt at opsluge nye strømninger og komme ud som en stærk eller dominerende spiller på et marked. som andre har skabt.

Det er da også påfaldende, at Microsoft rækker hånden ud til Linux for at få et bedre samspil med en driver, der vil gøre livet lettere for Microsofts kunder - ikke Linux-brugere generelt

Det handler om forretning.

Patenter og intellektuelle rettigheder betyder mindre for Microsoft end at kunne gå ud og love kunderne, at Microsoft Server 2008 med de nye Hyper-V drivere i Linux-kernen, kan køre på tværs af platforme.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.