Artikel top billede

Microsoft rykker mod Linux: Kronjuvelen SQL Server klar i Linux-version

Microsoft mener det alvorligt med Linux. Kronjuvelen SQL Server lanceres i en Linux-version.

Microsoft har i de senere år gradvist bevæget sig over mod Linux-verdenen, som ellers i årevis har indholdt elementer, der har betragtet netop Microsoft som hovedfjenden og symbolet på alt det, som open source-verdenen på mange måder ikke ønskede at være.

For Microsoft har det været anderledes: Selskabet har altid bevæget sig derhen, hvor pengene er, og da flere og flere virksomheder i de senere år har taget Linux til sig, har det været naturligt for Microsoft at gå i denne retning.

Du kan læse mere om Linux' udbredelse her: Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc

At Microsoft mener det alvorligt, understreger selskabet nu med den kommende lancering af en Linux-version af SQL Server, der er blandt verdens mest udbredte database server-systemer og en af kronjuvelerne i Microsofts portefølje af it-systemer til erhvervslivet.

Microsoft har løftet sløret for planen i forbindelse med annonceringen af den kommende SQL Server 2016, der kommer i butikkerne senere i år.

En overraskelse

Microsofts topchef, Satya Nadella, erklærede ganske vist sin kærlighed til Linux i slutningen af 2014, hvilket du kan læse mere om her: Microsoft: Vi elsker Linux - indlemmer Linux i stor stil

Dengang lå det imidlertid ikke i kortene, at Microsoft ville gå så langt som at tage selskabets vigtigste programmer med ind i planerne.

Microsoft sigter efter at være klar med en version af SQL Server til Linux i midten af 2017, skriver selskabets software-chef, Scott Guthrie, i denne blogpost: Announcing SQL Server on Linux.

Målet er ifølge ham at levere en ‘stabil data-platform på tværs af både Windows og Linux.'

Det ligger ganske godt i tråd med Microsofts nye strategi om at føre alle selskabets produkter derud, hvor brugerne er, fremfor at forsøge at få kunderne til at komme til selskabets produkter med alle midler.

Den Linux-tilrettede version af SQL Server vil indeholde alle de centrale funktioner af SQL Server.

Allerede mandag morgen begynder Microsoft at rulle en test-version af softwaren i private beta test. Det kommer til at dreje sig om softwaren med komponenterne til relations-databasen til SQL Server.

Der er dog pt ingen melding fra Microsoft om, hvornår man vil kunne teste de første versioner af SQL Server til Linux.

"At lancere SQL Server til Linux er en ny måde at gøre vores produkter og nye innovationer mere tilgængelige for en bredere skare af brugere og møde dem, hvor de er," lyder det fra Scott Guthrie.

To af Linux-verdenen store kommercielle spillere, Red Hat og Canonical, er vældigt begejstrede for Microsofts beslutning.

"Vi er overbeviste om, at vores kunder vil byde denne nyhed velkommen, og vi er glade for at se, at Microsoft øger investeringen i Linux," lyder det fra Paul Cormier, produktchef i Red Hat.

Database-markedet har været i vækst i adskillige år. Markedet har i årevis været domineret af især Oracle og Microsoft, mens open source-databaserne udgør en meget lille del af markedet.

Der er imidlertid tegn i markedet på, at dette hurtigt kan vende.

Tal fra analysehuset Gartner viste for et år siden, at omsætningen på databasemarkedet er på vej mod 340 milliarder kroner, hvor en stigende del kommer fra open source-databaser, mens de propreitære databaser går en hård tid i møde.

Ifølge Gartner voksede markedet for de propreitære relationelle databaser med blot 5,4 procent i 2014, mens markedet for open source-databaser voksede med hele 31 procent.

Den kommercielle andel er dog fortsat lille, for med væksten på 31 procent udgør det samlede open source-marked fortsat kun knap fire milliarder kroner ud af det samlede marked på 275 milliarder kroner.

Men potentialet er altså enormt, for open source-databaserne står for en fjerdedel af brugen.

"Potentialet i [open source-databaser], der overtager workloads, som ellers ville blive håndteret af kommercielle produkter, vil føre til faldende vækst-rater i sidst-nævnte," har det lydt fra Gartner.

Læs også:

Microsoft frigiver koden til udbredt JavaScript-motor: Bliver open source

Microsoft klar med Linux-baseret styresystem

Microsoft og VMware slutter fred: Indgår stort partnerskab efter mange års indædt bekrigen af hinanden

Open source buldrer ind på database-markedet: Har Oracle og Microsoft (snart) et problem?

Derfor er Linux død som en sild på din pc




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere