Artikel top billede

Er denne helt nye digitale assistent Siris afløser?

Opfinderne af Siri har lavet en helt ny intelligent assistent. Kan det mon blive den næste store platform?

I 2010 solgte Dag Kittlaus og Adam Cheyer deres virksomhed, Siri, til Apple for mere end en milliard danske kroner.

Den digitale assistent Siri udviklede sig efterfølgende til at blive en af iPhonens kernefunktioner.

Men i dag har de to Siri-stiftere gang i et nyt projekt.

Det nye projekt kalder de for Viv, og det er ligesom Siri en stemme-styret digital assistent, der baserer sig på kunstig intelligens.

Mandag aften præsenterede Dag Kittklaus, der er administrerende direktør for Viv, den nye digitale assistent til Techcrunch Disrupt i New York. En tilbagevendende konference, der arrangeres af tech-mediet Techcrunch.

Åbenlyse ligheder

Der er nogle åbenlyse ligheder mellem Siri og Viv. Men udover at Viv lader til at være betydeligt mere raffineret end Siri, så udmærker Viv sig også med en mere åben tilgang, der gør det muligt for tredjepartsudviklere at lave løsninger til Viv. 

"Hele ideen med Viv er, at udviklere skal kunne bygge en hvilken som helt oplevelse, som de ønsker," siger Dag Kittklaus i et interview med Techcrunch.

På scenen til Techcrunch Disrupt demonstrerede Dag Kittklaus, hvordan det via Viv var lynhurtigt at reservere et hoteværelse, bestille en Uber eller overføre penge via den Mobilepay-lignende tjeneste Venmo.

Efter Siri blev opkøbt i 2010 fulgte Dag Kittklaus og Adam Cheyer med til Apple. Men de forlod Apple efter relativt kort tid og startede efterfølgende Viv sammen med Chris Brigham, der også har en fortid hos Siri. 

Den oprindelige intention med Siri var at skabe et stemmestyret interface, der ligesom Viv var åbent for udviklere. Men Apple ønskede en anden kurs, hvor Siri i højere grad skulle fungere som en stemmekontrol til iPhonen. 

Det har danske Mads Rydahl, der var en af de første ansatte hos Siri, tidligere fortalt til Computerworld

"Jeg synes, at det er helt fint, hvad Apple har brugt det til, men jeg mener, at den vision som Adam, Dag og Chris nu igen forfølger med Viv er langt mere spændende. Det er den vision, som jeg meldte mig under fanerne til. Jeg er glad for, at de har tjent nogle hundrede millioner på at sælge teknologien til Apple, men jeg er også glad for, at de 'quittede' Apple og prøver én gang til med deres oprindelige vision," sagde Mads Rydahl til Computerworld sidste år.

Den næste platform

De seneste år har været domineret af smartphone-apps, men intelligente digitale assistenter som Viv bliver ofte fremhævet som det næste store teknologiske paradigme skift. 

Det skyldes, at de kan lægge sig som et ekstra lag oven på vores smartphones, og dermed kan de overflødiggøre de traditionelle smartphone-apps og App Stores. 

Derfor har vi også set at blandt andet Microsoft, Facebook og Amazon lancerer deres intelligente digitale assistenter. 

Læs også: Microsoft tabte monopolet - men kan sagtens vinde krigen

Amazon har stor succes med den stemmestyrede højtaler Echo, der også er integreret med andre tjenester som eksempelvis Spotify og Uber. 

Mens Microsft ved virksomhedens udviklerkonference Build  i år løftede sløret for virksomhedes seneste satsning på intelligente chatrobotter.

Microsoft har valgt at døbe den nye bølge for "conversation as a platform," og det har ifølge virksomhedens administrerende direktør Satya Nadella potentialet til at blive fremtidens computer-interface. 

"Vi tror, at det vil have lige så stor en påvirkning på verden, som den grafiske interface, mus og tastatur og touch på telefoner har haft," sagde Satya Nadella på Build.

Selvom Viv endnu ikke er tilgængelig for den brede offentlighed har den amerikanske avis Washington Post for nylig kunne berette, at virksomheden allerede har fået opkøbstilbud fra både Facebook og Google.

Læs også:
Microsoft: Disse små programmer bliver det helt store for os i fremtiden

"De fleste har jo tre-fire milliarder linjer kunstig intelligens-kode i lommen

Facebook spår fremtiden: Sådan skal du slippe for unødvendige notifikationer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere