Artikel top billede

Dansker var med til at skabe Siri: "Jeg havde tjent mange millioner, hvis jeg var blevet tre måneder længere"

Danske Mads Rydahl var som design- og produktansvarlig med til at skabe Siri helt fra bunden i iværksætter-selskabet Siri. Men han fik ikke del i de mange millioner.

Blot tre måneder efter, at danske Mads Rydahl forlod sit job hos iværksættervirksomheden Siri i Californien, fik hans tidligere chef et opkald.

Opkaldet var fra Apples Steve Jobs, og tre uger efter opkaldet fandt sted, blev Siri købt af Apple for et ikke angivet millionbeløb.

Den populære iværksætterblog Techcrunch mener, at prisen lød på "mere end 200 millioner dollar."

Det svarer til omkring 1,4 milliarder kroner med den aktuelle dollarkurs.

"Jeg havde tjent mange millioner, hvis jeg var blevet tre måneder længere. Det er selvfølgelig ærgerligt. Men ingen af os havde forudset, at det ville ske, og det ville jo aldrig være et problem at blive rig, hvis man var i stand til at se tre måneder ind i fremtiden," siger han til Computerworld.

Mads Rydahl var produkt- og designansvarlig for det senere hen verdensberømte produkt Siri.

Han var en af de to første ansatte i virksomheden, der er stiftet af norsk-amerikanske Dag Kittlaus samt amerikanerne Adam Cheyer og Tom Gruber.

Det er en position, der havde givet Mads Rydahl del i de mange millioner og formodentligt også karrieremuligheder i Apple, hvis han ikke var stoppet i virksomheden få måneder før opkøbet.

Ikke som den femte Beatle

Historien er fyldt med folk, der har forpasset chancen for at få del i et stort eventyr.

De bedst kendte eksempler er formodentligt Pete Best og Stuart Sutcliffe, der forpassede muligheden for at blive medlem af The Beatles eller Apples tredje medstifter Ronald Wayne, der efter få måneder solgte sin del af firmaet for sølle 800 dollar.

Mads Rydahl føler dog ikke, at han er gået glip af et eventyr. Tværtimod følte han, at han var nået til afslutningen af et eventyr, da han forlod Siri og rejste hjem til Danmark.

"Jeg var færdig med at bygge det produkt, da jeg forlod Siri. Det havde kun været for pengenes skyld, hvis jeg var blevet," forklarer han.

Han blev ansat i slutningen af 2007 og arbejdede i to år koncentreret på at opbygge et designteam og skabe det produkt, som vi i dag kender som Siri.

På det tidspunkt var den første iPhone lige blevet lanceret få måneder tidligere:

"Vi begyndte faktisk med at bygge Siris brugerflade som et mobilt website, der kunne ses på en iPhone. Men da Apple så åbnede op for 'native apps' var det helt åbenlyst, at vi skulle lancere Siri som en app," siger Mads Rydahl.

Den opgave havde han havde fuldført ved indgangen til 2010.

Herefter flyttede han hjem til Danmark med sin kone og barn, hvor han siden har kastet sig over nye iværksættereventyr.

"Jeg er sådan en, der godt kan lide at starte ting op og se visioner blive til virkelighed. Men jeg synes, at det er knap så interessant, når det begynder at handle om små ubetydelige tilretninger af produktet, og når det hele begynder at gå op i marketing," siger han.

I gang med et nyt eventyr

Mads Rydahl har i dag været med til at stifte et nyt startup ved navn Unsilo i Aarhus.

Selv om han godt kan ærgre sig over, at han ikke blev en del af det lukrative salg, så har han fået meget andet ud af sin tid hos Siri.

"De fem år, som jeg har tilbragt i Silicon Valley, har givet mig en masse erfaring, som jeg kan trække på, når jeg eksempelvis taler med investorer og partnere. Nu ved de, at det jeg siger, ikke bare er grebet ud af den blå luft," forklarer han.

Ligesom Siri bygger Mads Rydahls nye virksomhed, Unsilo, på såkaldt semantisk teknologi.

Det vil sige teknologi, der kan afkode ords mening og forstå den sammenhæng, som de indgår i.

Unsilo, der i dag har 15 ansatte, arbejder på at gøre forskningsresultater lettere tilgængelige.

Virksomheden, der indekserer artikler og forskningsrapporter, har udviklet en anbefalingsmetode, som gør det lettere for forskere at finde forskningsresultater, der er relevante for dem.

Unsilo har allerede indgået et samarbejde med det tyske forlag Springer, der ifølge Mads Rydahl har verdens største website med videnskabelige tidskrifter.

Unsilos teknologi identificerer automatiske videnskabelige begreber i forskningsrapporterne og kan på den baggrund registrere, hvilke begreber brugerne af sitet interesserer sig for og anbefale dem lignende forskning.

Det kan sammenlignes med de anbefalinger, som websites som Netflix eller Amazon giver til brugerne.

Men ifølge Mads Rydahl adskiller Unsilos metode sig ved at have en større grad af gennemsigtighed.

"Forskellen er, at vi er i stand til forklare folk, hvorfor de får anbefalet et dokument. Vi kan sige til brugeren, at den her forskningsartikel indeholder begreber, som vi ved, at du har interesse for, og vi kan trække meget detaljerede beskrivelser ud af artiklerne, også selvom de bliver beskrevet med forskellige ord," siger han.

Semantisk teknologi har i mange år været den røde tråd gennem de projekter, som Mads Rydahl har beskæftiget sig med.

Før Siri var han i perioden 1999 til 2001 med til at starte den københavnske iværksættervirksomhed Sublinks, der ligeledes beskæftigede sig med digitale anbefalinger. I 2011 blev nogle af patenterne fra dengang ligeledes solgt til Apple.

Fem år efter Siri

Men hvordan ser Mads Rydahl på Siri i dag her fem år senere?

I dag har det produkt, som han spillede en nøglerolle i at skabe, udviklet sig til et fænomen, der i sjælden grad har været med til at personalisere vores forbrugerteknologi.

Siri er noget så sjældent som et stykke software, som folk ofte omtaler, som var det en virkelig person.

"Vores produkt var fra begyndelsen tænkt som en samtale med en personlig assistent. Det var en ide, som jeg og vores tekniske chef kom op med. Vi mente, at det var nødvendigt at folk opfattede Siri som en rigtig personlig assistent, hvis det ikke skulle virke creepy, at vi havde så stor viden om dig," siger han.

Personlig teknologi

Apple har altid været drevet af at gøre teknologi personlig, og derfor er det ikke overraskende, at Apple har valgt at holde fast i metaforen om den personlige assistent.

Men under Apples lederskab har Siri også bevæget sig væk fra den oprindelige vision, der lå til grund for produktet.

Visionen var at skabe en simpel stemmestyret brugerflade, der skulle gøre brugeren i stand til at udføre alle de opgaver, som normalt kræver en mus, et keyboard og en browser.

Da Siri blev lanceret i App Store kunne appen hjælpe brugerne med at kombinere services fra 47 forskellige websites.

Du kunne bestille taxaer, biografbilletter og koncertbilleder med Siri, og med tiden kunne det måske have udviklet sig til en slags stemmestyringens svar på Google.

Men Apple har valgt at begrænse de muligheder ganske drastisk.

I stedet fungerer Siri i dag i højere grad som en stemmestyring til en iPhone, der blandt andet gør det muligt at oprette kalenderaftaler, sende sms-beskeder og indstille alarmer.

"Det Apple laver i dag, er slet ikke ligeså visionært. Det er fint nok, og jeg er glad for, at det bliver brugt, hvis det kan hjælpe folk med at være mere produktive i dagligdagen," siger Mads Rydahl.

I dag har to af de tre Siri-stifterne Dag Kittlaus og Adam Cheyer forladt Apple, og ligesom Mads Rydahl arbejder de på nye projekter.

Dag Kittlaus og Adam Cheyer er sammen en anden tidligere Siri-ansat, Chris Brigham, i gang med projektet Viv, der har mange lighedspunkter med den oprindelige vision for Siri.

Men når du ser på, hvor Siri er i dag. Er du så skuffet over, hvordan Apple har brugt det?

"Nej det er jeg sådan set ikke. Jeg synes, at det er helt fint, hvad Apple har brugt det til, men jeg mener, at den vision som Adam, Dag og Chris nu igen forfølger med Viv er langt mere spændende. Det er den vision, som jeg meldte mig under fanerne til. Jeg er glad for, at de har tjent nogle hundrede millioner på at sælge teknologien til Apple, men jeg er også glad for, at de 'quittede' Apple og prøver én gang til med deres oprindelige vision," siger Mads Rydahl.

Læs også:
Dansker bag milliard-firma i Silicon Valley: Vi var desperate og måtte låne penge af familien

Apple frigiver dansk udgave af Siri: Derfor kommer den nu

Smart dansk blinde-app skal erobre verden: "Vi tør ikke gætte på, hvor stort det kan blive"