Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

USA i angreb på EU: Nallerne væk fra Apples skatte-milliarder

Den amerikanske regering går direkte i struben på EU over, at EU-myndigheder vil vride ekstra skattemilliarder ud af amerikanske it-giganter som Apple og Amazon.

Det amerikanske finansministerium nægter at sidde som stiltiende tilskuer, mens EU i amerikanernes øjne forsøger at plukke en hel række virksomheder fra USA for endnu ubetalte skattemilliarder.

De amerikanske virksomheder er dermed i farezonen for at ryge ud i et europæisk torskegilde af hidtil ukendte dimensioner grundet brugen af skattetricket 'transfer pricing', hvor overskud flyttes rundt på den mest lukrative måde.

Det skriver Bloomberg

EU har skiftet rolle

Konkret har Apple eksempelvis en skatteaftale med Irland, hvor selskabets aktiviteter i Europa hovedsageligt foregår.

Derfor bekymrer det den amerikanske regering, når EU begynder at blande sig i den slags aftaler.

I et whitepaper har det amerikanske finansministerium beskrevet, at EU Kommissionen har påtaget sig en rolle som en overnational skattemyndighed, der har magt til at true eksisterende skatteaftaler.

"Dette skifte i tilgangen (til skatteopkrævning, red) ser ud til at udvide rollen for Kommissionens Generaldirektorat for Konkurrence, der går videre end at håndhæve konkurrence og sikre statsstøttet lovgivning," lyder det i Finansministeriets whitepaper.

Amerikanerne mener, at EU går hårdere efter amerikanske virksomheder som blandt andre Apple, Amazon og Starbucks end andre, da der lige nu verserer flere EU-skattesager mod netop disse selskaber.

Tidligere har også Google været i kikkerten for at snyde på skattevægten, når det kommer til håndteringen af såkaldte transfer pricing-aftaler.

Det kan du læse om her: Derfor kan it-giganternes skatteparadis synke i grus

EU: Alle er lige for loven
På det europæiske kontinent bliver beskyldningerne om at støde hårdere til amerikanske virksomheder taget med sindsro - i hvert fald indtil videre.

Læs også: Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

En talsmand fra EU Kommissionen understreger, at EU ikke har hjemmel i lovgivningen til at forskelsbehandle virksomheder.

"EU-lovgivning gælder for alle selskaber, der opererer i Europa. Der er en ingen udvalgte præferencer mod amerikanske selskaber," lyder det fra EU Kommissionen.

Samtidig bliver der i det amerikanske Finansministeriums whitepaper luftet frygt for, at hvis de amerikanske selskaber bliver plukket af skattemyndigheder i Europa, så er der mindre at betale skat af i USA.

 I whitepaper'et fra USA beskrives situationen som:

"...dybt bekymrende, fordi det i praksis vil betyde en indkomstoverførsel til EU fra amerikanske regering og USA's skatteborgere."

Læs ogaå: 
Rapport: Apple er største skatteunddrager i USA: Så mange penge gemmer selskabet i skattely




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere