Artikel top billede

Derfor kan it-giganternes skatteparadis synke i grus

Det bliver sværere for it-giganter som Apple, Google og Microsoft at sno sig uden om at betale skat. Men der er stadig mange smuthuller tilbage.

Efter voldsomt pres fra USA og EU tager den irske regering nu skridt til at lukke et af de mest provokerende huller i landets skattelovgivning, som ifølge en amerikansk senatskomite har sparet et selskab som Apple for 44 milliarder dollar (240 milliarder kroner).

Ifølge Financial Times lægger den irske finansminister Michael Noonan op til at fjerne muligheden for at overføre overskud fra irske selskaber til såkaldt "statsløse" selskaber, som ikke kan beskattes. På den måde håber den irske regering at reparere på sit ry og rygte som et rent skatteparadis for multinationale selskaber.

"Irland ønsker at være en del af løsningen til den globale skatteudfordring og ikke en del af problemet," sagde den irske finansminister ved fremlæggelsen af sit forslag til finanslov for 2014. Ændringen vil dog først træde i kraft fra 2015.

Initiativet fra den irske regering kommer efter at en komite under USA's senat kritiseret Irland for at gøre det muligt for Apple at parkere sine mange fantasillioner i ly for skattemyndighederne i alverdens lande.

Også EU har bebudet en undersøgelse af en række kreative selskabskonstruktioner, som omfatter selskaber i både Irland, Luxembourg og Holland.

Når irerne nu bøjer sig, betyder det dog langt fra at problemet med kreative selskabskonstruktioner og transfer pricing i multinationale selskaber er løst.

Multinationale selskaber som Google, Microsoft og Adobe vil ifølge Financial Times fortsat kunne benytte den mest udbredte skatteunddragelsesteknik, der blandt skatteeksperter er kendt under betegnelsen "Double Irish". Dermed kan selskaberne fortsat få glæde af den lave irske selskabsskat på 12,5 procent.

Læs også:

Skat jagter milliarder hos Intel efter Giga-køb

Google scorer kassen på smart skatte-fidus

Derfor betaler HP kun 4,8 procent i dansk skat

Microsoft: Vi betaler det vi skal i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere