Derfor kan it-giganternes skatteparadis synke i grus

Det bliver sværere for it-giganter som Apple, Google og Microsoft at sno sig uden om at betale skat. Men der er stadig mange smuthuller tilbage.

Efter voldsomt pres fra USA og EU tager den irske regering nu skridt til at lukke et af de mest provokerende huller i landets skattelovgivning, som ifølge en amerikansk senatskomite har sparet et selskab som Apple for 44 milliarder dollar (240 milliarder kroner).

Ifølge Financial Times lægger den irske finansminister Michael Noonan op til at fjerne muligheden for at overføre overskud fra irske selskaber til såkaldt "statsløse" selskaber, som ikke kan beskattes. På den måde håber den irske regering at reparere på sit ry og rygte som et rent skatteparadis for multinationale selskaber.

"Irland ønsker at være en del af løsningen til den globale skatteudfordring og ikke en del af problemet," sagde den irske finansminister ved fremlæggelsen af sit forslag til finanslov for 2014. Ændringen vil dog først træde i kraft fra 2015.

Initiativet fra den irske regering kommer efter at en komite under USA's senat kritiseret Irland for at gøre det muligt for Apple at parkere sine mange fantasillioner i ly for skattemyndighederne i alverdens lande.

Også EU har bebudet en undersøgelse af en række kreative selskabskonstruktioner, som omfatter selskaber i både Irland, Luxembourg og Holland.

Når irerne nu bøjer sig, betyder det dog langt fra at problemet med kreative selskabskonstruktioner og transfer pricing i multinationale selskaber er løst.

Multinationale selskaber som Google, Microsoft og Adobe vil ifølge Financial Times fortsat kunne benytte den mest udbredte skatteunddragelsesteknik, der blandt skatteeksperter er kendt under betegnelsen "Double Irish". Dermed kan selskaberne fortsat få glæde af den lave irske selskabsskat på 12,5 procent.

Læs også:

Skat jagter milliarder hos Intel efter Giga-køb

Google scorer kassen på smart skatte-fidus

Derfor betaler HP kun 4,8 procent i dansk skat

Microsoft: Vi betaler det vi skal i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.