Derfor kan it-giganternes skatteparadis synke i grus

Det bliver sværere for it-giganter som Apple, Google og Microsoft at sno sig uden om at betale skat. Men der er stadig mange smuthuller tilbage.

Efter voldsomt pres fra USA og EU tager den irske regering nu skridt til at lukke et af de mest provokerende huller i landets skattelovgivning, som ifølge en amerikansk senatskomite har sparet et selskab som Apple for 44 milliarder dollar (240 milliarder kroner).

Ifølge Financial Times lægger den irske finansminister Michael Noonan op til at fjerne muligheden for at overføre overskud fra irske selskaber til såkaldt "statsløse" selskaber, som ikke kan beskattes. På den måde håber den irske regering at reparere på sit ry og rygte som et rent skatteparadis for multinationale selskaber.

"Irland ønsker at være en del af løsningen til den globale skatteudfordring og ikke en del af problemet," sagde den irske finansminister ved fremlæggelsen af sit forslag til finanslov for 2014. Ændringen vil dog først træde i kraft fra 2015.

Initiativet fra den irske regering kommer efter at en komite under USA's senat kritiseret Irland for at gøre det muligt for Apple at parkere sine mange fantasillioner i ly for skattemyndighederne i alverdens lande.

Også EU har bebudet en undersøgelse af en række kreative selskabskonstruktioner, som omfatter selskaber i både Irland, Luxembourg og Holland.

Når irerne nu bøjer sig, betyder det dog langt fra at problemet med kreative selskabskonstruktioner og transfer pricing i multinationale selskaber er løst.

Multinationale selskaber som Google, Microsoft og Adobe vil ifølge Financial Times fortsat kunne benytte den mest udbredte skatteunddragelsesteknik, der blandt skatteeksperter er kendt under betegnelsen "Double Irish". Dermed kan selskaberne fortsat få glæde af den lave irske selskabsskat på 12,5 procent.

Læs også:

Skat jagter milliarder hos Intel efter Giga-køb

Google scorer kassen på smart skatte-fidus

Derfor betaler HP kun 4,8 procent i dansk skat

Microsoft: Vi betaler det vi skal i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.