Artikel top billede

Derfor kan it-giganternes skatteparadis synke i grus

Det bliver sværere for it-giganter som Apple, Google og Microsoft at sno sig uden om at betale skat. Men der er stadig mange smuthuller tilbage.

Efter voldsomt pres fra USA og EU tager den irske regering nu skridt til at lukke et af de mest provokerende huller i landets skattelovgivning, som ifølge en amerikansk senatskomite har sparet et selskab som Apple for 44 milliarder dollar (240 milliarder kroner).

Ifølge Financial Times lægger den irske finansminister Michael Noonan op til at fjerne muligheden for at overføre overskud fra irske selskaber til såkaldt "statsløse" selskaber, som ikke kan beskattes. På den måde håber den irske regering at reparere på sit ry og rygte som et rent skatteparadis for multinationale selskaber.

"Irland ønsker at være en del af løsningen til den globale skatteudfordring og ikke en del af problemet," sagde den irske finansminister ved fremlæggelsen af sit forslag til finanslov for 2014. Ændringen vil dog først træde i kraft fra 2015.

Initiativet fra den irske regering kommer efter at en komite under USA's senat kritiseret Irland for at gøre det muligt for Apple at parkere sine mange fantasillioner i ly for skattemyndighederne i alverdens lande.

Også EU har bebudet en undersøgelse af en række kreative selskabskonstruktioner, som omfatter selskaber i både Irland, Luxembourg og Holland.

Når irerne nu bøjer sig, betyder det dog langt fra at problemet med kreative selskabskonstruktioner og transfer pricing i multinationale selskaber er løst.

Multinationale selskaber som Google, Microsoft og Adobe vil ifølge Financial Times fortsat kunne benytte den mest udbredte skatteunddragelsesteknik, der blandt skatteeksperter er kendt under betegnelsen "Double Irish". Dermed kan selskaberne fortsat få glæde af den lave irske selskabsskat på 12,5 procent.

Læs også:

Skat jagter milliarder hos Intel efter Giga-køb

Google scorer kassen på smart skatte-fidus

Derfor betaler HP kun 4,8 procent i dansk skat

Microsoft: Vi betaler det vi skal i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan understøtter du den samlede værdikæde og skaber den optimale kundeoplevelse i engros eller retail?

Vi stiller skarpt på mulighederne for at optimere alle led på tværs af din værdikæde og tilhørende salgskanaler samtidigt med, at du styrker både indtjeningen og kundeoplevelsen. Du får inspiration til, hvordan du kan arbejde med at binde salgskanaler sammen og sikre, at der er styr på den bagvedliggende logistik, produkt- og stamdata, prissætning services osv.

29. november 2023 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere