Artikel top billede

Stor europæisk virksomhed snydt for 300 millioner kroner i e-mail-svindel

En af Europas store virksomheder er blevet snydt for 300 millioner kroner i en mail-svindelnummer, som har krævet mange ofre i de seneste år. Læs her, hvordan du sætter en stopper for det såkaldte direktør-svindelnummer.

Europas største leverandør af ledninger, elektriske og optiske fiberkabler, tyske Leoni, er blevet snydt i et mail-svindelnummer for knap 300 millioner kroner.

Leoni omsætter for lige godt 35 milliarder kroner og svindelnumret mod virksomheden blev sat ind den 12. august i Nordrumænien.

Optakten til svindlen var, at selskabets lokale økonomidirektør i Rumænien modtog en mail, som var designet til at ligne en besked fra en af Leonis topchefer i Tyskland.

I mailen var der en opfordring til den store pengeoverførsel. Mailen var derudover udformet, så Leonis interne procedurer for godkendelse af pengeoverførsler var imødekommet.

Desuden var Leoni-fabrikken i Rumænien blot én ud af fire af selskabets tilholdssteder, men det var den eneste, som var autoriseret til at godkende pengeoverførsler.

Dermed havde svindlerne nærstuderet selskabets måde at overføre store beløb på, skriver Softpedia.

Overfører 20 milliarder kroner

Denne form for mailsvindel går under mange navne - blandt andet direktør-svindel eller 'CEO Fraud' på engelsk.

Det amerikanske forbundspoliti FBI har tidligere vurderet, at denne form for CEO Fraud i de seneste tre år har kostet virksomheder over 20 milliarder kroner.

Danske virksomheder har været udsat for mails tilsyneladende afsendt fra direktøren for det hele, som lige skal have overført store millionbeløb.

Det kan du læse mere om her: To danske virksomheder snøret for 140 millioner gennem direktør-phishing

Sæt en stopper for svindlen

Chef for den danske it-sikkerhedsvarslingstjeneste DK Cert, Henrik Larsen, har her i Computerworld skrevet en klumme om, hvordan du nemt kan beskytte dig mod denne form for mailsvindel.

Det indlæg kan du læse her: Pas på mailen fra din direktør

Også lovens lange arm har været på banen med gode råd til, hvordan du eller din kollega slipper for at overføre millioner af kroner til svindlere, som udgiver sig for at være din chef eller direktør.

Den anbefaling kan du læse her: Politiet: Sådan kan du beskytte dig mod ny bølge af direktørsvindel

Læs også:
Morten Mogensens firma blev forsøgt svindlet, men snød selv svindleren: "Vi tager det som en oplevelse"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere