Artikel top billede

Politiet: Sådan kan du beskytte dig mod ny bølge af direktørsvindel

Skarpere arbejdsprocedurer og verifikation af pengeoverførsler er den bedste medicin mod det stærkt stigende problem med såkaldt direktør-svindel, lyder det fra Rigspolitiets Center for Cybercrime.

Flere og flere it-kriminelle forsøger sig med den særlige form for svindel, hvor ansatte i virksomheder narres til at udbetale støre eller mindre pengebeløb til svindlere, der udgiver sig for at være direktører og chefer på højere niveau i virksomheden.

Sådan lyder det fra Rigspolitiets nationale cybercrime center, NC3, som på det seneste har set en stigning i antallet af sager, hvor it-kriminelle har kastet deres kærlighed på den særlige form for svindel.

"Generelt ser vi en stigning i antallet af sager om databedrageri. Men vi oplever især flere sager med denne her modus," siger politikommissær i NC3, Sonny Olesen.

Billedet hos Rigspolitiet flugter med en melding fra revisionsfirmaet Deloitte, som til Computerworld har fortalt, at 14-15 af deres kunder over det seneste år har været offer for den særlige form for it-bedrageri.

Læs mere om det her: Revisionsfirma: Boom i "direktør-svindel mod danske virksomheder

Hos Rigspolitiet fører man ikke et detaljeret kartotek over de forskellige former for it-svindel som kan ramme virksomhederne og privatpersoner. Sagerne bliver i stedet journaliseret under fællesbetegnelsen "databedrageri", fortæller Sonny Olesen.

Han kan derfor ikke sætte præcise tal på, hvor mange tilfælde af såkaldt "direktør-svindel", der er blevet anmeldt til politiet. Han ønsker heller ikke at fortælle om konkrete sager, hvor det er lykkedes at lokke penge ud af virksomheder.

"Det er ikke alle sager, vi får ind ude fra politikredsene, så jeg har ikke et konkret tal, jeg kan trække frem, men vi kan klart se en stigende tendens til denne her form for kriminalitet," siger Sonny Olesen.

For at forebygge og værne mod svindel anbefaler han, at virksomhederne strammer op på deres interne sagsgange og indføre procedurer, der kan stoppe forsøgene på svindel.

"Det kan ske ved stærkere verifikation af ordrer eller pengeoverførsler fra virksomheden, og at man har faste procedurer, der kan fastslå, at folk er, hvem de udgiver sig for at være. Det kan for eksempel være en god ide, at man som medarbejder skal ringe tilbage til et bestemt telefonnummer eller ved at bruge særlige kodeord," siger Sonny Olesen.

Læs også:
Falsk direktør franarrer it-firma 88 millioner kroner

Snapchat grovfusket af phishing-fupmager: Udgav sig for at være direktøren for det hele




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere