Artikel top billede

Leif Vestergaard røg pludselig ud: Derfor er der brug for ny topdirektør i succesrige EG

ComputerViews: Efter 12 år i EG er Leif Vestergaard færdig som direktør og erstattes af Mikkel Bardram, der blandt andet kommer med McKinsey-baggrund. Få forklaringen på, hvorfor EG skifter direktør.

ComputerViews: Det var en ganske klar melding, bestyrelsesformand i EG-koncernen, Klaus Holse, kom med mandag, da EG's mangeårige direktør Leif Vestergaard blev vippet ud - og ansættelsen af afløseren, Mikkel Bardram, blev annonceret.

"Efter 12 år kan det være meget godt med et sæt nye øjne til at kigge på tingene en gang til for at se, om ikke man kan få endnu mere ud af det," sagde Klaus Holse til Computerworld.

Læs interviewet: EG's bestyrelsesformand: Derfor skifter vi Leif Vestergaard ud som direktør trods masser af vækst og fremgang

Det kan udefra set virke en anelse brutalt at fyre en direktør, der trods alt har stået i spidsen for EG i en periode, der alt andet lige har budt på masser af vækst og overskud i koncernen.

Man kan dog også se det på den måde, at hvis der er potentiale for yderligere vækst, sådan som Klaus Holse siger, så er det naturligvis bestyrelsens ansvar at sikre, at det potentiale indfries til fulde.

Ikke mindst, når virksomheden i dette tilfælde er ejet af en kapitalfond. 

Uanset hvad man måtte mene om det pludselige direktør-exit i EG, er Leif Vestergaards ansigt her dagen efter forsvundet, når man kigger på EG's hjemmeside under punktet koncernledelse. 

I stedet er det Mikkel Bardram, der toner frem - selvom han altså først tiltræder den 1. november.

Ejet af kapitalfond

EG blev i 2013 købt af kapitalfonden Axcel, der overtog virksomheden fra en anden kapitalfond, Nordic Capital Fund, der på daværende tidspunkt havde ejet EG i omkring fem år.

Det ligger i kortene, at Axcel også ønsker at sælge EG-koncernen inden for nogle år.

Den udsigt er med til at at gøre det endnu vigtigere, at EG leverer mest mulig vækst og stærke resultater.

Læs også: Leif Vestergaard færdig som topchef i EG - ny direktør allerede ansat

Klaus Holse sætter selv ord på, hvad han forventer, at den nye direktør kan levere:

"Vi måler det på, om vi kommer fremad på de strategiske målepunkter, vi har - både i form af vækst, altså omsætning og profitabilitet, men også om vi kommer fremad på den strategi, vi har lagt for selskabet."

"Dér kunne vi godt tænke os at se en yderligere acceleration, end det vi har set," lyder det fra bestyrelsesformanden.

EG's vækst

Men hvor er det så, at der - rent regnskabsmæssigt - er plads til forbedringer i EG-koncernen?

En måde at kigge på det på kunne være ved at sammenligne den voksende omsætning med udviklingen i resultaterne på bundlinjen.

Omsætningen i EG-koncernen er steget fra over 1,3 milliarder i 2011 til over 1,8 milliarder i 2015. Det er en stigning på over 38 procent procent.

EG landede i 2011 et resultat efter skat på 39 millioner kroner. Det var i 2015 steget til 46,4 millioner. Det er en stigning på lige knap 19 procent - altså kun halvt så meget, som omsætningen er steget.

I årene mellem 2011 og 2015 har der dog også været både bedre og ringere resultater på bundlinjen.

Eksempelvis landede EG i 2013 et overskud på hele 67 millioner i 2013, selvom omsætningen dengang var 200 millioner lavere end i 2015, nemlig på 1,6 milliarder.

Læs også: EG's bestyrelsesformand: Derfor skifter vi Leif Vestergaard ud som direktør trods masser af vækst og fremgang

Antallet af ansatte i EG er vokset voldsomt over de seneste år. Fra 1.116 i 2011 til 1.599 i 2015 - og nu er niveauet ifølge EG på 1.800 fordelt på kontorer i Danmark, Norge og Sverige.

En stor del af forklaringen er givetvis de opkøb, EG har gennemført, men det ændrer ikke på, at det er er blevet en relativ store organisation - også selvom der nu er tale om en omsætning på 1,8 milliarder kroner.

Det er med til at øge behovet for, at man holder omkostningerne i en stram snor og konstant effektiviserer og optimerer.

En McKinsey-topchef hentes ind

Når en ny direktør nu hentes ind udefra, skyldes det formentlig ikke mindst, at det er sundt at få et nøgternt kig på, hvordan EG-koncernens vækst på både top- og bundlinje kan sikres også i de kommende år.

Det må vi formode, at den nye CEO, Mikkel Bardram, er dygtig til, for som Klaus Holse selv siger om valget af den nye direktør:

"Det at få nogen, der kommer og kigger på det påny - at få en Mikkel, der er yngre, har McKinsey-baggrund og har erfaring fra en meget større virksomhed - tror vi er en god opportunity for os."

"Vi synes som bestyrelse, at det er lidt af et scoop, at vi har fået en leder af Mikkels kapacitet til at sige ja til at tage det her job. Vi tror, at det kan skubbe EG fremad - det er et generationsskifte, om du vil."

McKinsey-baggrunden er relevant, fordi den (i hvert fald på papiret) er garant for, at topchefen kommer med alle de nødvendige ledelsesstrategier og -kompetencer i baggagen og med udgangspunkt i konkrete data og analyser kan afgøre, hvordan virksomheden kan blive endnu stærkere og opnå endnu mere vækst - og træffe de nødvendige beslutninger, for at det sker.

Samtidig er det værd at bemærke, at Satair Group, som Mikkel Bardram er CEO for i dag, er et globalt foretagende, og at procesoptimering er ret afgørende elementer, når man arbejder med reservedele til flybranchen.

Big business

EG-koncernen fremstår som en stærk virksomhed allerede i dag, men mere vil som bekendt have mere - og det er det, Mikkel Bardram skal sikre, når han tiltræder i EG den 1. november.

"Den rejse, vi har været på, ser jeg bestemt, at vi kan gentage. Det er der ikke noget, der siger, at vi ikke kan. Vi forventer at kunne blive større år for år," siger EG-bestyrelsesformand Klaus Holse til Computerworld.

EG, der blev stiftet i Herning tilbage i 1977 som EDB Gruppen, er blevet big business.

Med alt hvad det indebærer.

Læs også:

EG's bestyrelsesformand: Derfor skifter vi Leif Vestergaard ud som direktør trods masser af vækst og fremgang

Leif Vestergaard færdig som topchef i EG - ny direktør allerede ansat