Artikel top billede

Ni år gammel sårbarhed i Linux: "Det er nok den værste rettighedsfejl i Linux nogensinde"

En ni år gammel sårbarhed i Linux-kernen rammer i princippet alle distributioner - herunder også Android.

"Beskidt ko" eller "dirty cow" kaldes en nyopdaget sårbarhed i Linux-kernen, der kan give hackere fuld kontrol over et system.

Kodefejlen har eksisteret i ni år, og den findes i stort set alle Linux-versioner. Der er frigivet en opdatering, der lapper hullet, så det er altså tid til at opdatere alle mobiler, computere, servere eller andre opkoblede Linux-enheder.

Sårbarheden findes også i Android.

Giver fuld rettighed

Sårbarheden gør det muligt at eskalere rettigheder på systemet.

Hvis en hacker kan lokke dig til at klikke på en inficeret fil eller installerer skadelig kode på maskinen, kan vedkommende anvende fejlen til at opnåfuld kontrol over enheden.

"Det er formodentlig det mest alvorlige tilfælde af rettigheds-fejl på Linux-platformen nogensinde," vurderer Dan Rosenberg fra sikkerhedsfirmaet Azimuth Security til websiden Arstechnica.

Denne type fejl er ikke ualmindelige.

Men det, der adskiller den "beskidte ko" er, at sårbarheden blev en del af Linux-kernen med version 2.6.22, der blev frigivet i 2007. Det betyder, at den er stort set overalt.

Mange får ikke en opdatering

Sikkerhedsfolk vurderer desuden, at den er let at udnytte.

"Sårbarheden er opbygget på en måde, der gør den ekstremt pålidelig for dem, som vil udnytte den. Ligeledes har den eksisteret i ni år, hvilket er ekstremt længe," siger Dan Rosenberg til Arstechnica.

Fejlen blev opdaget af Phil Oester, da en af hans Linux-systemer blev angrebet. "Enhver, der har en online Linux-server vil være i problemer," lyder det fra ham.

"Ifølge mine tests, kan enhver bruger opnå root-rettigheder på mindre end fem sekunder med høj pålidelighed. Det er en skræmmende ting," skriver han i en mail til Arstechnica.

Den eneste måde man kan beskytte sig på er ved at opdatere alle Linux-baserede enheder.

Det er en enkel løsning på en computer med Linux, men problemet er - som altid - de mange indlejrede systemer og net-opkoblede gadgets, der sjældent får en ny sikkerhedsopdatering.

I praksis kommer det nok til at betyde, at millioner af enheder vil forblive sårbare.

Læs også:
Linux-administrator: Her er mine daglige sikkerhedsudfordringer

Linux misbruges for første gang i stort DDoS-botnet

Alvorligt hul i Linux kan ramme alle internet-brugere

Open source-ekspert: Farligt privacy-problem i nyeste version af Ubuntu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere