Artikel top billede

Linux misbruges for første gang i stort DDoS-botnet

Linux-platformen udnyttes sjældent til cyber-angreb, men i øjeblikket er det åbne styresystem ramt af ondsindet kode i stor skala. Eksperter enige: Linux er under pres.

Et botnet, der inficerer og udnytter dårligt vedligeholdte Linux-servere, er blevet brugt til at starte en strøm af DDoS-angreb mod DNS-enheder og anden infrastruktur.

Det skriver sikkerhedsfirmaet Akamai Prolexic division på sin blog.

"Det er en bemærkelsesværdig udvikling indenfor cyber-sikkerhed, fordi Linux ikke normalt benyttes til DDoS-botnet," fortæller Stuart Scholly, der er administrerende direktør i Akamai Prolexic til Computerworlds amerikanske søsterside.

Botnettet har fået navnet IptabLes og IptabLex, og det udnytter servere, der kører Apache Struts og Tomcat.

Ligeledes kan det bide sig fast i forkert konfigurerede opsætninger af open source søge- og analysemotoren Elasticserach.

Når et system er blevet kompromitteret, vil botnettet ekspandere rettigheder på systemet, så yderligere malware kan lægges på systemerne fra distancen, som så venter på nye instrukser fra botnet kontrol-serveren.

Ny Linux-disciplin

Det er en relativt ny disciplin at kapre Linux-servere til DDoS-angreb, men faktisk bliver det mere og mere almindeligt, at Linux-platformen rammes af sikkerhedsproblemer.

En udfordring som platformen traditionelt har været forskånet for i stor stil.

"40.000 Linux-servere er angiveligt blevet ramt af denne malware," fortæller Peter Kruse, der er sikkerhedsekspert i CSIS.

Det store antal betyder, at der potentielt er computerkraft til meget store DDoS-angreb, fordi der ofte er meget båndbredde og computerkraften er høj på serversiden.

Og 2014 har været et dårligt år for Linux-platformens sikkerhed.

"Over det seneste år har vi set en kraftig stigning af malware, der også rammer Linux. Det er typisk i form af krydsplatforms-malware, der er skrevet til både Windows, Mac og Linux," siger Peter Kruse, og fortsætter:

"Tidligere i 2014 gik man efter Linux-serverkraft til spam, men det er altså blevet udvidet med DDoS."

Han anbefaler, at benytte sikre passwords og sørge for at opdatere for at krybe uden om problemerne.

Linux er under pres

En lignende vurdering kommer fra Shehzad Ahmad, der er chef for sikkerhedsorganisationen DK-Cert.

"Det, vi oplever, er, at Linux ikke er fredet i samme grad, som operativsystemet har været tidligere. Der er en stigning i sikkerhedsproblemer med Linux," fortæller han.

"Windows har hovedparten af sikkerhedsproblemerne, men Linux nærmer sig stille og roligt," lyder hans vurdering.

Så det er ikke sidste gang, vi ser problemer med eksempelvis botnet målrettet mod Linux?

"Nej, det er det ikke. Denne botnet-episode er ikke noget, der overrasker mig."

Er det ikke en af de første episoder af denne art, eller har der været andre større episoder mod Linux-platformen?

"Der er ikke episoder i en størrelse, som vi ser med Windows, men det er noget vi ser mere og mere. Sikkerheden i Linux er under pres."

Akamai Prolexic division beretter, at de har indicier på, at botnettet snakker med to IP-adresser i Kina.

Læs også:
NemID blokerer for DDoS-angreb - angreb fortsat i fuld gang

Danmark under angreb: Sådan kvæler du et DDoS-angreb
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere