Artikel top billede

Linux misbruges for første gang i stort DDoS-botnet

Linux-platformen udnyttes sjældent til cyber-angreb, men i øjeblikket er det åbne styresystem ramt af ondsindet kode i stor skala. Eksperter enige: Linux er under pres.

Et botnet, der inficerer og udnytter dårligt vedligeholdte Linux-servere, er blevet brugt til at starte en strøm af DDoS-angreb mod DNS-enheder og anden infrastruktur.

Det skriver sikkerhedsfirmaet Akamai Prolexic division på sin blog.

"Det er en bemærkelsesværdig udvikling indenfor cyber-sikkerhed, fordi Linux ikke normalt benyttes til DDoS-botnet," fortæller Stuart Scholly, der er administrerende direktør i Akamai Prolexic til Computerworlds amerikanske søsterside.

Botnettet har fået navnet IptabLes og IptabLex, og det udnytter servere, der kører Apache Struts og Tomcat.

Ligeledes kan det bide sig fast i forkert konfigurerede opsætninger af open source søge- og analysemotoren Elasticserach.

Når et system er blevet kompromitteret, vil botnettet ekspandere rettigheder på systemet, så yderligere malware kan lægges på systemerne fra distancen, som så venter på nye instrukser fra botnet kontrol-serveren.

Ny Linux-disciplin

Det er en relativt ny disciplin at kapre Linux-servere til DDoS-angreb, men faktisk bliver det mere og mere almindeligt, at Linux-platformen rammes af sikkerhedsproblemer.

En udfordring som platformen traditionelt har været forskånet for i stor stil.

"40.000 Linux-servere er angiveligt blevet ramt af denne malware," fortæller Peter Kruse, der er sikkerhedsekspert i CSIS.

Det store antal betyder, at der potentielt er computerkraft til meget store DDoS-angreb, fordi der ofte er meget båndbredde og computerkraften er høj på serversiden.

Og 2014 har været et dårligt år for Linux-platformens sikkerhed.

"Over det seneste år har vi set en kraftig stigning af malware, der også rammer Linux. Det er typisk i form af krydsplatforms-malware, der er skrevet til både Windows, Mac og Linux," siger Peter Kruse, og fortsætter:

"Tidligere i 2014 gik man efter Linux-serverkraft til spam, men det er altså blevet udvidet med DDoS."

Han anbefaler, at benytte sikre passwords og sørge for at opdatere for at krybe uden om problemerne.

Linux er under pres

En lignende vurdering kommer fra Shehzad Ahmad, der er chef for sikkerhedsorganisationen DK-Cert.

"Det, vi oplever, er, at Linux ikke er fredet i samme grad, som operativsystemet har været tidligere. Der er en stigning i sikkerhedsproblemer med Linux," fortæller han.

"Windows har hovedparten af sikkerhedsproblemerne, men Linux nærmer sig stille og roligt," lyder hans vurdering.

Så det er ikke sidste gang, vi ser problemer med eksempelvis botnet målrettet mod Linux?

"Nej, det er det ikke. Denne botnet-episode er ikke noget, der overrasker mig."

Er det ikke en af de første episoder af denne art, eller har der været andre større episoder mod Linux-platformen?

"Der er ikke episoder i en størrelse, som vi ser med Windows, men det er noget vi ser mere og mere. Sikkerheden i Linux er under pres."

Akamai Prolexic division beretter, at de har indicier på, at botnettet snakker med to IP-adresser i Kina.

Læs også:
NemID blokerer for DDoS-angreb - angreb fortsat i fuld gang

Danmark under angreb: Sådan kvæler du et DDoS-angreb
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje