Snart er din browser klar til videomøder helt uden plugin: WebRTC rykker nærmere

Klumme: Snart bliver det sømløst at afvikle videomøder i de gængse browsere. Det åbner for en sværm af muligheder. Især inden for B2C.

I min verden er der længe blevet snakket en del om standarden WebRTC, som er den korte version af Web Real Time Communications.

Standarden er endnu ikke nået dertil, hvor den for alvor gør en forskel, og den får sandsynligvis ikke meget opmærksomhed rundt omkring i de danske it-afdelinger.

Men WebRTC rykker støt nærmere, og eftersom standarden sandsynligvis vil få en væsentlig betydning for mange af Computerworlds læsere, mener jeg det er på tide at filosofere lidt over, hvad det kan bruges til.

WebRTC er kort fortalt en standard, der åbner for browser-baseret videokommunikation i realtid.

Målet og drømmen er, at man vil kunne gennemføre videomøder lige så let og ubesværet, som man gennemfører telefonsamtaler.

Det hele foregår i en - i teorien - vilkårlig browser, og der behøves ingen plug-in-software.

Der mangler et lille nøk
WebRTC er på nuværende tidspunkt en realitet, og der er masser af løsninger, som eksempelvis Google Hangout, der benytter standarden.

Men den komplette realiseringen af drømmen, hvor alle de store browsere er med på vognen og enige om, hvordan det skal gøres, er ikke på plads endnu.

Hvornår det sker, afhænger af en lille håndfuld af de helt store spillere som blandt andre Microsoft, Google og Apple.

Browserne Opera, Google Chrome, Mozilla and Firefox understøtter WebRTC, som den ser ud nu.

Apple er efter sigende tæt på at bakke op om standarden for iOS og OS X, mens Microsoft kører med deres egen standard, ORTC som er en object-orienteret form for Real Time-kommunikation til Windows 10 og Microsoft Edge.

De positive iagttagere siger, at ORTC bliver en del af WebRTC og regner med, at WebRTC version 1.1 bliver med Microsoft og ORTC.

Hvad kan WebRTC gøre for virksomhederne?
Browser- og plug-in-uafhængig videokommunikation kommer - ingen tvivl om det.

Det bliver lettere at indbygge i løsninger, lettere at administrere sikkerhedsmæssigt og det åbner ikke mindst en række nye muligheder inden for B2B- og især B2C-kommunikation.

Den ultimative kompatibilitet giver helt nye muligheder for et hav af B2C-løsninger, hvor virksomheder og kunder kan drage fordele af 100 procent ukompliceret videokommunikation.

WebRTC World-prisen for årets produkt, der udnævnes af magasinet Internet Telephony og WebRTC World, gik sidste år til den danske virksomhed Speekio, der har automatiseret hele processen omkring videointerviews.

Stadig flere virksomheder gør brug af videointerview til screening af kandidater forud for et jobinterview, og Speekios løsning sparer virksomheder for dele af den tids- og omkostningstunge ansættelsesproces.

Smart for handlen og lægerne
Et andet område, der i stigende grad vil anvende videokommunikation, er internethandel.

Den hollandske modetøjskæde SuitSupply, som netop er åbnet i København, bruger videokommunikation som et middel til at øge deres kunderelation og onlinesalg.

Den videoudrustede kundeservice-afdeling er helt bevidst designet, så den ligner den fysiske butik, og kunderne, der via video kommunikerer med deres personlige shopper, føler, at de er i en skrædderbutik.

SuitSupply har stor succes med fremgangsmåden, og virksomheden sælger pt. hele 36 procent af deres skræddersyede jakkesæt online.

I sundhedsvæsnet er der oplagte muligheder for bedre og lettere video-konsultationer direkte til patienternes hjem.

En visuel bekræftelse af alvorligheden af en skade eller tilstand kan være afgørende for den rette behandling, og her kan WebRTC virkelig komme til at gøre en forskel.

Video anvendes allerede nu internt mellem hospitaler til at hjælpe eksperter med at assistere i akutte tilfælde, hvor de ikke kan nå at være fysisk tilstede. WebRTC kan bringe denne hjælp helt ud til den enkelte patient.

Også i finanssektoren er der store fordele forbundet ved kunne koble video på en samtale mellem rådgiver og kunde.

Specielt i udladet er det allerede normalt for "store" bankkunder at vælge en Premium bankservicepakke, der blandt andet gir mulighed for direkte videokommunikation med specielle medlemmer af deres bankteam.

Hvornår kommer det så?
WebRTC vil få en mærkbar indvirkning på virksomheders integration af videomøder, og det vil ikke kun forbedre hastigheden og kvaliteten af beslutningsprocesserne, men det vil også ændre den måde, vi arbejder på i fremtiden.

Alle de større leverandører af løsninger til traditionelle videomøder kan se en positiv fremtid i WebRTC, og de fleste har allerede integreret teknologien i dele af deres portefølje.

Anvendelsen af WebRTC vil i de næste par år køre på et relativt lavt blus, der i vid udstrækning vil baseres på pilotprojekter og udviklingsplaner iværksat for at skabe WebRTC-baserede forretningsapplikationer.

I denne periode vil virksomheder få mulighed for at identificere og afprøve de forretningsmæssige applikationer, der kører på denne nye motor.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Advarsel til Gmail-brugerne: Lumsk phishing-mail på spil netop nu - sådan spotter du den
Gmail-brugerne skal være på vagt: It-kriminelle forsøger sig i øjeblikket med en udspekuleret phishing-mail. Se her, hvordan du spotter fupnummeret.
CIO
Coop på jagt efter afløser til den 49 år gamle mainframe: "Systemet er ikke længere tilstrækkeligt til vores vision for Coop"
Coop Danmark er i gang med en støre digitalisering af hele forretningen, og det kommer ikke til at gå stille for sig i 2017. Blandt andet skal Coop have fundet en erstatning for den 49 år gamle mainframe.
Comon
Undgå passwordet: Smart tilbehør til at låse og åbne din computer med Windows Hello
Windows Hello kan mere end blot låse din computer op med dit ansigt. Der findes en lang række muligheder af tilbehør, som kan være med til at sikre din computer mod indtrængere. Se fem af dem her.
Channelworld
Ny EG-direktør har en plan: Sådan skal EG vokse sig større og endnu mere profitabel
Interview: Mikkel Bardram er ny administrerende direktør i EG. Selvom EG nu har 2.000 ansatte og en omsætning på 1,8 milliarder kroner, er der potentiale for endnu mere, mener den nye direktør.
White paper
Tjekliste: 10 tegn på, at du har behov for at modernisere din Backup og Recovery løsning
Gennemgå denne tjekliste for at afgøre, om dit miljø har behov for en mere moderne tilgang til backup og recovery. Hvis ikke du kan tjekke nogen af disse af, kan det være tid til at revurdere din databeskyttelse strategi.