Artikel top billede

(Foto: SH Søren Holm)

Kæmpebøde til Google: Skal betale 18 milliarder kroner i bøde til EU

Opdateret: Google skal betale 18 milliarder kroner til EU i bøde for at have fiflet med sine søgeresultater. Kan stå overfor stor følgestraf.

2,42 milliarder euro - eller 18 milliarder kroner.

Så meget skal Google betale i bøde til EU for at have pillet ved sin søgealgoritme på en måde, der har givet store fordele til Googles egne tjenester inden for shopping og prissammenligninger, Google Shopping og Google Product Search.

Opdateret: Se Googles reaktion på bøden: Google efter kæmpebøde: Er helt uenig og overvejer at anke

"Googles strategi for selskabets sammenlignings-tjenester har ikke kun handlet om at tiltrække kunder ved at gøre produktet bedre end konkurrenternes. Google har sørget for, at andre selskaber ikke har fået mulighed for at konkurrere og innovere på området. Og vigtigst: Google har forhindret, at europæiske forbrugere frit kunne vælge mellem tjenester," lyder det fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R).

I et tweet fastslår hun, at Google har givet 'ulovlige fordele' til egne tjenester, og det skal stoppes.

Ifølge Bloomberg har Google nu 90 dage til at ændre sin adfærd på området.

Sker det ikke, skal moderselskabet Alphabet betale op til fem procent af den daglige, globale omsætning i dagsbøder, hedder det.

Googles sammenligningstjeneste blev søsat i 2008 og har siden altid haft en fremtrædende plads i søgeresultaterne på Googles søgemaskiner.

Til gengæld har først kunne se konkurrenternes resultater fra side fire i søgeresultaterne, hvilket er så langt tilbage, at det i praksis er en død side. 95 procent af alle klik bliver nemlig leveret på side et af søgeresultat-listen.

Sagen har været i gang siden 2010, og tidspunktet for bøden er iøvrigt ikke atypisk, da EU også tidligere har udstedt bøder op til sommerferien for at sikre maksimal omtale.

Der kan i fremtiden ventes flere afgørelser fra EU angående Google, i det EU for tiden også gransker Googles Android-software samt AdSense-annoncerings-tjeneste.

EU mistænker Google for at tvinge telefon-producenter til at installere Google-produkter i deres versioner af Android.

Det kan du læse mere om her: EU åbner stor Android-sag mod Google

Google har tidligere blankt afvist beskyldningerne fra EU og peget på, at selskabet istedet 'øger valgmulighederne for europæiske forbrugere og tilbyder værdifulde muligheder.'

Det kan du læse mere om her: Google svarer igen på heftige anklager fra EU: Derfor er der slet ikke noget at komme efter.

Læs også gennemgang af sagen af lektor Christian Bergqvist: Overblik: Sådan hænger EU's kæmpesag mod Google sammen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere