Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

It-sikkerheden sejler alvorligt i Rigspolitiet: Forsømmer vigtige kontroller og sender data til USA uden tilladelse

Rigspolitiets center for it-kriminalitet sjusker med sikkerheden og bryder persondataloven. Sikkerheden hos databehandlere kontrolleres ikke, og data sendes til USA uden tilladelse.

Man skulle tro, at Rigspolitiet havde lært vigtigheden af at kontrollere it-sikkerheden hos eksterne partnere.

Den såkaldte ”CSC-sag”, der betød, at en svensk hacker i 2012 fik adgang til data fra blandt andet kørekortregistret, Schengen-registret og CPR-registret, udsprang netop af, at sikkerheden ikke var i orden hos den databehandler, som sagen er opkaldt efter – CSC.

Det kan du læse mere om her: Det store CSC-hack: Datatilsynet klar med hård kritik af Rigspolitiet

Men en ny afgørelse fra Datatilsynet viser, at Rigspolitiet stadigvæk ikke undersøger it-sikkerheden hos de fleste af de virksomheder og myndigheder, de sender personoplysninger videre til.

”Datatilsynet kan sammenfattende konkludere, at Rigspolitiet for under halvdelen af de anvendte databehandlere har levet op til persondatalovens krav om, at sikkerheden hos databehandlere skal påses,” skriver Datatilsynet og giver Rigspolitiet karakteren ”kritisabelt”

Kort sagt: Rigspolitiet tjekker (stadigvæk) ikke, om it-sikkerheden er i orden hos de samarbejdspartnere, Rigspolitiet deler personoplysninger med.

Sender data til USA uden tilladelse

Rigspolitiets center for cyberkriminalitet, NC3, får desuden kritik af Datatilsynet for tilsyneladende at sende oplysninger ud af EU uden den nødvendige tilladelse.

NC3 samarbejder med den dansk/amerikanske virksomhed Chainalysis, der lever af at analysere blockchain-transaktioner - virksomheden følger altså Bitcoin-pengespor.

Og i den sammenhæng sender Rigspolitiet tilsyneladende oplysninger til USA uden den lovpligtige tilladelse fra Datatilsynet.

Politiet må gerne sende data til virksomheder uden for EU, så længe aftalen er en standard EU-kontrakt, der sikrer, at sikkerheden er i orden.

Men da Rigspolitiet har ændret i kontraktforholdene med Chainalysis, kræver det en tilladelse fra Datatilsynet at sende data til USA – og den tilladelse har Datatilsynet aldrig givet.

”Idet Rigspolitiet ikke har indhentet Datatilsynets forudgående tilladelse til overførsel af personoplysninger til databehandleren i USA, skal Datatilsynet henstille til, at Rigspolitiet straks ophører med at overføre personoplysninger til databehandleren Chainalysis Inc.”, skriver Datatilsynet i sin afgørelse.

Computerworld har siden tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Rigspolitiet, der imidlertid ikke har ladet høre fra sig.

Læs også: Datatilsynet frygter ny CSC-sag: ”Der er ikke nogen, der har ført tilsyn med noget som helst”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere