Artikel top billede

Regeringen klar til at skride ind over for offentligt data-sjusk: Vil straffe myndighederne med bøder for brud på loven

Det har hidtil ikke været muligt at straffe offentlige myndigheder med bøder, hvis de bryder persondataloven. Det vil regeringen nu lave om på.

Så sent som for få dage siden kunne Computerworld berette, at der er omfattende eller meget omfattende mangler i forhold til persondataloven hos syv af otte statslige myndigheder, som netop er blevet undersøgt af Datatilsynet.

Indtil nu har det dog været uden økonomiske konsekvenser for de offentlige myndigheder at overtræde loven.

De kan nemlig ikke få bøder for det, selvom private virksomheder med den nye EU-persondataforordning i dén grad stilles i udsigt, at det er kontant afregning ved kasse 1, hvis man sjusker med data og bryder loven.

Læs også: Otte danske myndigheder undersøgt af Datatilsynet - de syv bryder persondataloven

Nu tyder meget dog på, at regeringen vil ændre dette misforhold, så også offentlige myndigheder kan straffes med bøder. Det skriver Politiken.

Mediet fortæller, at der vil være et loft på bøderne på 16 millioner kroner for brud på datalovgivningen, men der er uanset hvad tale om helt nye toner fra regeringen i dette vigtige spørgsmål.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil ifølge Politiken den 25. oktober fremlægge et forslag til en ny lov, der skal gøre det muligt at straffe offentlige myndigheder med bøder, hvis de ikke lever op til persondataloven.

“Overholder man ikke reglerne om databeskyttelse, er det en alvorlig sag, som skal have mærkbare konsekvenser. Derfor har regeringen besluttet, at også offentlige myndigheder skal kunne få bøder, hvis de overtræder reglerne,” udtaler Søren Pape Poulsen i en skriftlig kommentar til Politiken.

Der er dog allerede nu også dem, der advarer om dette tiltag. For pengene til at betale bøderne skal som bekendt komme et sted fra.

“Det vil jo få den konsekvens, at der så skal findes 16 millioner kroner i en kommunes budget, og det kan gå ud over servicen på skoler eller i ældreplejen,” udtaler Pia Færch, kontorchef for digitalisering i KL, til Politiken.

Læs også:

Lad hammeren falde over alle offentlige myndigheder, der sjusker med vores persondata: Giv dem kæmpebøder

Strid om den nye persondatalov: ”Bøder til det offentlige giver ingen mening”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere