Artikel top billede

Claus Hougesen, der er en af de tiltalte i en af danmarkshistoriens største bestikkelsessager, kan sammen med de andre tiltalte i sagen se frem et erstatningskrav på knap en million kroner fra Region Sjælland. (Foto: Computerworld)

Region Sjælland vil rejse stort erstatningskrav mod de tiltalte i Atea-sagen

I de tilfælde, hvor det kan påvises, at Region Sjælland har lidt økonomiske tab, vil regionen kræve erstatning fra de tiltalte i Atea-sagen. Foreløbigt kræver regionen op i mod en million kroner retur i sagen om middage, businessclassbilletter og Formel 1-rejser.

"There is no such thing as a free lunch."

Den gamle talemåde kommer også til at gælde for de tiltalte i Atea-sagen. For det er ikke kun en fængselsstraf på op til seks år, der er på spil for flere af de tiltalte.

Region Sjælland står nemlig klar til at gøre et erstatningskrav gældende overfor de tiltalte, som regionen mener skal tilbagebetale knap en million kroner. Det kom frem i retten i tirdags, da den afgørende fase af en af danmarkshistoriens største bestikkelsessager gik i gang.

Efter flere dages betænkningstid bekræfter Region Sjælland nu overfor Computerworld, at regionen mener det alvorligt og er parat til at rejse et økonomisk erstatningskrav mod de tiltalte i sagen.  

"Region Sjælland har bedt anklagemyndigheden om på regionens vegne at gøre et erstatningskrav gældende i de forhold, hvor det fremgår af anklageskriftet, at regionen har lidt et tab," skriver Region Sjælland til Computerworld.

Knap en million

Sagen drejer sig blandt andet om en rejse til Dubai, dyre middage på nogle af landets fineste restauranter og hotelophold alt sammen betalt af Atea blandt andet med penge fra en konto, hvor regionen havde penge til gode hos netop Atea. 

Regionen ønsker med sit erstatningskrav at hive nogle af de penge retur, som regionen har mistet i form af økonomiske tab. 

"Regionen har valgt kun at rejse erstatningskrav i de forhold, hvor handlingerne direkte vurderes at have påført regionen tab. Tabet er i de omtalte forhold opgjort til i alt omkring 930.000 kroner plus procesrenter," står der videre i den e-mail fra regionen, der udgører svar på Computerworlds forespørgsel. 

Hos Regionen understreger man dog, at rettens ord er afgørende for det videre forløb omkring erstatningssagen. 

"Det er dog retten, som under straffesagen træffer beslutning om, hvorvidt regionens krav kan behandles som en del af straffesagen," skriver regionen. 

Hos de tiltalte kan man ikke tage stilling til erstatningskravet, før der ligger noget mere konkret på bordet. Det forklarer forsvarsadvokat Kåre Pihlmann, der er forsvarer for Peter Hillingsøe Trans, som er tiltalt i sagen. 

"Hvis der kommer et erstatningskrav, så vil vi selvfølgelig se på det, men indtil videre, så er der ikke kommet noget, så derfor kan vi ikke forholde os til det," siger han.

Næste skridt

Torsdag 12. oktober blev navneforbuddet i sagen ophævet og offentligheden er nu bekendt med, hvem de tiltalte i sagen er. Det drejer sig foruden en række topfigurer fra Region Sjælland også om en række tidligere ledende skikkelser hos Atea. 

Det kan du læse mere om her: Det står klart nu: Atea-sagens hovedtiltalte er fra den absolutte top i den danske it-branche.

Region Sjælland har i kølvandet på sagen droslet voldsomt ned for sine indkøb hos Atea.

Det kan du læse mere om her: Bestikkelsessagen koster Atea dyrt i Region Sjælland - handler stort set ikke hos Atea længere

Næste retsmøde er fastsat til 26. oktober, og Computerworld er naturligvis på plads og dækker sagen tæt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere