Artikel top billede

(Foto: Folketinget/Henrik Sørensen)

Medie: Poul Nyrup Rasmussen og 10 forsvarsministre kendte til hemmelig aftale med NSA og teleselskab

10 forsvarsministre har siden 1990'erne kendt til samarbejdet med NSA og en aftale med en televirksomhed, der gav adgang til store mængder rådata om blandt andet danskernes kommunikation.

10 forsvarsministre har siden 1990'erne kendt til aftalen mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og USA's største efterretningstjeneste, National Security Agency (NSA), der gav adgang til elektronisk indhentning af store mængder rådata via en kabeladgang.

De har samtidig været bekendt med en aftale med et privat teleselskab, der varetog et knudepunkt af flere kabler med internationale data i København.

Aftalen blev på statens vegne underskrevet af tre personer: daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, daværende forsvarsminister Hans Hækkerup og Forsvarsministeriets daværende departementschef Anders Troldborg.

Det skriver Weekendavisen på baggrund af flere kilder.

Da kablerne bruges til alle former for digital kommunikation - inklusiv telefonsamtaler, internet og SMS-beskeder - betyder det, at amerikanerne har haft adgang til danskernes personlige samtaler.

Læs også: DR om FE-skandalen: Amerikansk efterretningstjeneste har haft adgang til danskernes personlige samtaler

Ifølge Weekendavisens oplysninger har det været fast kutyme, at nye forsvarsministre blev sat ind i aftalen med den private leverandør samt samarbejdet med NSA.

Den verserende kritik af FE har resulteret i, at chefen for FE Lars Findsen er fritaget for tjeneste, og flere medarbejdere er blevet hjemsendt.

Sagen har fået it-fagforbundet Prosa til at kræve, at Center for Cybersikkerhed bliver adskilt fra FE.

Det kan du læse mere her: Prosa kræver Center for Cybersikkerhed opdelt efter skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere