Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Forsvarsgalleriet)

Justitsministeren bekræfter: Ingen konsekvenser for teleselskaber, der nægter at indsamle teledata

Det får ingen konsekvenser, hvis de danske teleselskaber nægter at indsamle og udlevere logningsdata om deres kunder. Det slår justitsminister Nick Hækkerup (S) fast over for Folketinget. Alligevel indsamler selskaberne teledata i strid med EU-lovgivningen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ingen mulighed for at straffe teleselskaber, hvis de ikke indsamler og videregiver logningsdata om deres kunder.

Det bekræfter ministeren i et samråd med Folketingets retsudvalg. Her slår Nick Hækkerup fast, at de danske teleudbydere ikke kan straffes, hvis de nægter at indsamle teledata, som EU-domstolen flere gange har kendt ulovligt.

“Det er således vurderingen, at den forpligtelse til registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik, der følger af logningsbekendtgørelsen, fortsat er i kraft, men at teleselskaberne, indtil vi har de nye regler på plads, ikke vil kunne straffes, hvis de ikke følger reglerne om registrering og opbevaring i logningsbekendtgørelsen,” siger justitsministeren ifølge Version2.

Computerworld har tidligere kunne fortælle, at politiet har fået udleveret de omstridte logningsdata fra teleselskaberne mere end 22.500 gange i løbet af de seneste syv år.

Det er sket til trods for, at EU-domstolen flere gange har kendt politiets brug af teledata ulovlig. Ifølge domstolen må EU-lande nemlig kun masselogge borgerne på denne måde, hvis de står over for en 'alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed.'

Afgørelsen fra EU-domstolen har ikke fået hverken teleselskaberne eller justitsministeriet til at indstille brugen af teledata. Nick Hækkerup har dog sat gang i arbejdet om at udarbejde en ny lov om logningsregler.

Reglerne er dog blevet skarpt kritiseret fra flere sider.

Teleselskabernes interesseorganisation Telebranchen har blandt andet påpeget, at de nye regler vil pålægge selskaberne en større millionudgift.

Lovforslaget er blevet fremsat for Folketinget, men er endnu ikke blevet endeligt behandlet.

Hverken blandt regeringens støttepartier eller oppositionen ser der dog ud til at kunne samle et flertal i forslagets nuværende form.