Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Christian Lue via Unsplash)

Milliardhandel under lup: EU vil granske Adobes kæmpekøb

Adobes milliardopkøb af Figma skal kigges nærmere efter i sømmene grundet spørgsmål om hæmning af konkurrencen på markedet.

EU's konkurrencemyndighed er i gang med at forberede en gennemgang af softwaregiganten Adobes planlagte køb af den cloud-baserede designplatform Figma.

En sådan undersøgelse kan vare mange måneder, hvilket kan bringe handlen, der har en værdi af 20 milliarder dollar, svarende til omkring 136 milliarder kroner, i fare eller afspore den helt.

Det rapporterer Financial Times.

Efter handlen blev offentliggjort i midten af september 2022, bad konkurrencemyndighederne i en række EU-lande - inklusiv Danmark, Sverige og Finland - EU-Kommissionen om at indlede en undersøgelse af handlen, da den kunne være konkurrencehæmmende.

Det skyldes, at begge virksomheder bevæger sig inden for interaktivt produktdesign og lignende software.

Overtagelsen af Figma skulle blandt andet bidrage til at styrkes Adobe-koncernens position inden for interaktivt design af applikationer i hold, lød det fra Adobe i forbindelse med opkøbet.

"Med Adobes og Figmas ekspansive produktportefølje vil den kombinerede virksomhed få en sjælden mulighed for at drive fremtidens arbejde ved at samle muligheder for brainstorming, deling, kreativitet og samarbejde og levere disse innovationer til hundredvis af millioner af kunder," fremgik det af en pressemeddelelse af Adobes i forbindelse med offentliggørelsen af købet.

En frygt blandt Figma-kunder har blandt andet været, at Figma-produkter vil blive flyttet til Adobes Creative Cloud-abonnement, mens Adobe-brugere frygter, at interface-skitseprogrammet XD bliver strøget helt i forbindelse med handlen.

Frygten er ikke helt uden hold i virkeligheden, da Adobe flere gange har opkøbt konkurrerende virksomheder med programmer, der ligner deres, hvorefter programmerne er udfaset på et senere tidspunkt.

Også amerikanske myndigheder klar til spænde ben

I februar måned rapporterede Bloomberg, at det amerikanske justitsministerium muligvis også var på vej med en lignende undersøgelse af opkøbet.

Det amerikanske justitsministerium var ifølge mediet i gang med at forberede et monopol-sagsanlæg, der skal blokere for opkøbet.

I ministeriet frygter man, at Adobes opkøb vil gå ud over den frie konkurrence, hvor folk i de kreative industrier, som Adobe allerede i dag har et solidt greb om, vil få et stadig mere begrænset udvalg af software at vælge mellem.