Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

John Goodenough i selskab med en række studerende, og hvad der ligner en dåse danske småkager. (Foto: University of Texas)

I dag bruges hans opfindelse i alt fra el-biler til smartphones: Opfinderen af lithium-ion-batteriet er død

En af hovedkræfterne bag opfindelsen af lithium-ion-batteriet er død. Han blev 100 år og blev den ældste modtager af Nobelprisen for kemi nogensinde.

Den nobelprisvindende opfinder af lithium-ion-batteriet John B. Goodenough er død.

Han blev intet mindre end 100 år gammel, og levede således længe nok til at se, hvordan hans opfindelse ikke alene er endt med at blive en uundværlig del af bærbare computer og smartphones, men også spiller en helt central rolle i elbilsrevolutionen og dermed den grønne omstilling.

Gennembruddet i hans forskning kom relativt sent i hans karriere, da han ifølge New York Times i 1980 fik et gennembrud i sit laboratorium på universitet i Oxford, som var med til at forme det batteri, som i dag driver store dele af vores digitale liv.

Batteri kunne eksplodere

Få år tidligere havde forskeren Stanley Whittingham sammen med oliegiganten Exxon patenteret et design, der gjorde muligt at genoplade et lithium-baserede batterier, men batteriet var yderst upraktisk og på mange måder ikke godt nok.

Eksempelvis ville det eksplodere, hvis det fik fyldt for meget strøm på eller hvis det gentagne gange blevet genopladet.

Men John B Goodenoughs gennembrud betød, at det blev muligt at skabe et lithium-ion-batteri, der både var kraftigere og langt mere sikkert.

I 1991 var japanske Sony de første, der fik op for lithium-ion-batteriet kommercielle potentiale, da selskabet sendte verdens første genopladelige og sikre lithium-ion-batterier på markedet.

I 2019, da han var 97 år, og stadigvæk var aktiv forsker på universitetet i Texas, blev han den ældste modtager af en Nobelpris nogensinde.

Her modtog han sammen med Stanley Whittingham, Akira Yoshino og Asahi Kasei Nobelprisen i kemi for deres bidrag til udviklingen af lithium-ion-batteriet.

John Goodenough blev født i Tyskland i 1922, men voksede op i det nordøstlige USA, hvor han i 1944 fik en bachelorgrad i matematik fra Yale University og har desuden en kandidatgrad og en Ph.d fra Universitet i Chicago.