Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Den kan måle tryk, varme gas og formen på et virus. Nu "kvantetromme" kan i fremtiden udstyre smartphones med et ekstremt præcist måleapparat

Et nyt kvantemåle-apparat er ved at tage form på Niels Bohr Instituttet i København, og nu har forskere knækket koden til at få den ind i chippen i din smartphone.

Et nyt supermåleapparat er på vej til vores mobiltelefoner. En ny kvantesensor, som forskere på Niels Bohr Institut i Københvan har udviklet, skal gøre opmåling af stort set alt tilgængeligt for alle med en mobil.

Den såkaldte "kvantetromme" kan måle tryk, varme, gasudslip, magnetisme og et væld af andre ting med ekstrem præcision. Det kan sågar scanne formen af et enkelt virus.

Det nyeste gennembrud i udviklingen er, skriver institutet, at apparatet nu virker den ved stuetemperatur og kan derfor være på vej i vores telefoner.

Denne "kvantetromme" består af en tynd membran, der vibrerer som et trommeskind. Men det sker med så små maksimale udsving, at kvantefysikkens love er nødvendige for at beskrive, hvad der sker.

"Med andre ord vibrerer den utrolig hurtigt. Det betyder, at trommen kan bruges som et ultra præcist måleapparat - en kvantesupersensor," lyder det.

”En ændring i lufttryk, temperatur eller tilstedeværelsen af en gasart for eksempel, de vil påvirke den måde trommen vibrerer, og med en laser kan vi aflæse det helt nøjagtigt. Men det er jo kun begyndelsen," forklarer professor Albert Schliesser fra Niels Bohr Institut.

Han uddyber:

"Ved at sætte et lille stykke metal eller en lille magnet på membranen, kan vi også detektere elektriske og magnetiske felter med ekstrem præcision," siger han.

Som sagt, så handler det seneste gennembrud i udviklingen om, at supermåleren nu kan bruges ved stuetemperatur, uden at få støj fra det tempererede miljøs tilfældige bevægelser.

Men med en egenudviklet støddæmper med en speciel laser-afkølingsteknik, kan NBI-forskerne nu opnå den ekstreme præcision selv ved stuetemperatur.

Det betyder, at sensoren nu kan gøres lille nok til at komme i en chip, og dermed blive lettere tilgængelig for eksempelvis virksomheder, til brug i produktion.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere