Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: EUROPEAN UNION / Zucchi Enzo)

Nyt lovforslag vedtaget: Fra 2027 skal du selv kunne skifte batterierne i dine bærbare elektroniske enheder

EU indfører ny lov, der vil gøre udskiftelige batterier obligatorisk i alle bærbare enheder fra 2027.

Fra 2027 skal alle bærbare elektroniske enheder have udskiftelige batterier i EU.

Det fremgår af et lovforslag, som Ministerrådet har vedtaget.

Med vedtagelsen i Ministerrådet betyder det, at alle de lovgivende europæiske organer er enige om loven, der har været under bearbejdelse siden 2020.

Dermed skal loven blot underskrives af Europa-Parlamentet samt EU-Kommissionen.

Derefter vil den blive offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende og træde i kraft 20 dage efter.

Det fremgår af lovteksten, at batterier i bærbare elektroniske enheder skal være aftagelige og udskiftelige fra 2027. For at et batteri anses som værende udskifteligt i henhold til de nye regler, så skal det være muligt for forbrugerne selv at fjerne og erstattet batteriet med frit tilgængelige og ikke-specialiserede værktøjer.

Hvis udskiftningen påkræver varme eller opløsningsmidler, vil batteriet ikke blive betragtet som udskifteligt.

Ingen love uden undtagelser

Som med så mange love, så er der også undtagelser. En af disse undtagelser er, at et batteri, der er specifikt beregnet til brug i eller nær vand, ikke behøver at inkludere et udskifteligt batteri. Producenterne vil heller ikke være forpligtet til at overholde reglerne, hvis der er vigtig direkte forbindelse mellem batteriet og resten af den pågældende enhed.

Krav om genanvendelse af råmaterialer

Ud over at regulere udskiftelighed, så har de europæiske lovgivere også besluttet, at de komponenter, som et batteri består af, hovedsageligt skal bestå af genanvendelige råmaterialer.

For eksempel skal batterier, der anvendes til industrielle formål og elbiler have en genanvendelsesgrad på 16 procent for kobolt, 85 procent for bly, seks procent for lithium samt seks procent for nikkel.

Samtidig skal 50 procent af alt kasseret lithium genanvendes fra slutningen af 2027. Ved udgangen af 2031 vil denne procentandel stige til 80 procent.

Producenterne vil fremover også blive påkrævet at verificere oprindelsen af råmaterialerne, de har benyttet til fremstillingen af disse batterier. Der vil dog være en undtagelse for små- og mellemstore virksomheder.

EU ønsker at håndhæve genanvendelsesforanstaltningerne i batteriloven gennem regler om behørig omhu. Dette vil kræve, at producenterne obligatorisk verificerer oprindelsen af råmaterialerne. Der vil være en undtagelse for SMV'er.

Hele lovteksten kan læses her.