Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Markedets første Wifi 7-router er designet som en diskret, indretningsvenlig hvid cylinder. Men tag ikke fejl: TP-Link Deco BE85 er den kraftigste, mest veludstyrede, højest ydende og suverænt dyreste wifi-enhed til dato. (Foto: TP Link)

Første danske test af wifi 7: Her er den næste generation af trådløse routere og smartphones

Forsmag på fremtiden for trådløse netværk: Netværksindustrien er ved at gøre klar til udrulning af endnu en wifi-generation med højere hastigheder, større båndbredder, længere rækkevidde, bedre dækning, kapacitet til flere samtidige brugere – kort sagt mere af det hele til matchende priser. Computerworld har haft travlt i testlaboratoriet.

IEEE 802.11be er det officielle navn på den næste wifi-standard, som så småt er ved at være tilgængelig for First Movers på netværksområdet.

For at enhederne kan blive nemmere at holde styr på i forhold til Wifi 6 og tidligere generationer, kommer de til at blive markedsført som Wifi 7 – den syvende wifi-generation.

I menneskefamilier regner man typisk en generation for en periode på 30 år.

Sådan er det ikke ligefrem med teknik: Der er gået godt 25 år fra typegodkendelsen af de første brugbare wifi-routere i 1997, til Wifi 7 begyndte at tage form i 2019, og udviklingen fra principper til kommercielle realiteter har det med at tage endnu fem år per generation.

Skal vi tale meget formelt, er Wifi 7 endnu ikke en officiel standard, og dette arbejde ventes ikke at være på plads før engang i 2024 eller måske begyndelsen af 2025.

Alligevel har de store netværksspillere allerede nu meget konkrete planer for deres produktudvikling og -lanceringer, og de anser øjensynligt blot den endelige standardisering for en formalitet, der nok skal falde på plads – eller kan klares med ny software.

Sådan har jeg oplevet udviklingen siden Wifi 4 (2003), og det er gået godt hver eneste gang.

Derfor ryster jeg ikke på hænderne, når jeg tester mesh-systemet TP-Link Deco BE85 og smartphonen OnePlus 11 5G, og opfordrer – ressourcestærke – CW-læsere til at tage dem alvorligt.

Wifi 7 bliver en del af fremtiden, men det kommer selvfølgelig til at tage lidt tid. Og imens er udviklingsingeniørerne i fuld gang med at støbe kuglerne til Wifi 8…

TP-Link Deco BE85 – den første officielle Wifi 7-router

Tilbage i januar 2023 fik jeg forhåndsinformation fra TP-Link om, at de forberedt en lancering af netværksenheder med Wifi 7-teknologi.

Det var ikke den helt store overraskelse, for den nye standard har længe en offentlig hemmelighed, så det mest spændende var at se, hvilket firma der ville komme først fra start – og med hvad.

Det ved vi nu, og i slutningen af maj kom PostNord slæbende med en kæmpe kasse indeholdende to Deco BE 85, som var færdige produktionseksemplarer med europæiske specifikationer for 6 GHz-frekvensbåndet.

Prismæssigt er Deco BE85 nærmest en behagelig overraskelse for et avanceret spydspidsprodukt.

En enkelt dansk forhandler kan tilbyde en 2-pak til 8.232 kroner og en 3-pak til 10.415 kroner, men fortæller intet andet om tilgængelighed end ”Bestilt – ukendt leveringsdato”.

Hertil kommer dog nogle udgifter til en matchende internet-forbindelse plus netværkskort, switche, kabler og andet tilbehør i 2.5G-klassen som minimum og meget gerne 10G.

Alt det grej kan meget nemt koste langt mere end routerne.

Guf for technørder

Motoren i maskinrummet på BE85 er en Qualcomm Networking Pro 1220-platform, hvor processoren er en Quad-Core Arm Cortex-A73 med en clockfrekvens på 2,2 GHz, som understøttes af en en gigabyte hukommelse og et 512 MB flash-lager.

Den eksterne strømforsyning er også en seriøs sag, der kan levere hele 75 watt. Heldigvis er routeren forholdsvis nøjsom og trækker omkring 18 watt ved normal drift.

Teknologisk følger Deco 85 selvklart Wifi 7-specifikationerne, som de ser ud lige nu.

Det kan tilføjes, at den understøtter 12 såkaldte streams, der kan oversættes til lige så mange aktive, samtidige brugere, og TP-Link lover, at routeren kan håndtere mere end 200 enheder.

Diskret gemt i ”skorstenen” er der otte højeffektive antenner og to små, konstant kørende ventilatorer, som lige kan høres på nært hold.

OnePlus 11 5G – den første officielle Wifi 7-smartphone

Mens dette skrives, er flere smartphone-producenter – bortset fra Apple, selvfølgelig – begyndt at annoncere enheder med Wifi 7, men da jeg indledte min research, var OnePlus alene på skansen.

Og heldigvis kunne jeg låne en model 11 5G, og endnu bedre: Med en hurtig firmwareopgradering kunne den også håndtere Wifi 7.

Kraftcentret i denne smartphone er nemlig en potent Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform.

Den telefon kan der skrives en lang historie om, og det har CW-teknologiredaktør Niels de Boissezon allerede gjort – følg linket OnePlus 11 Test.

Derfor vil jeg fokusere på telefonen og dens performance som wifi-klient.

Dog vil jeg lige nævne, at OnePlus 11 5G er en ydedygtig smartphone, der kan meget mere end Wifi 7.

Hos AnTuTu Benchmark kommer den ud med en score på 1.360.528 i min test.

Det rækker til en plads som nummer 25 i den aktuelle totale hakkeorden, og det er fint for en smartphone i den prismæssige mellemklasse under 7.000 kroner.

OnePlus 11 5G har da også leveret de hurtigste download- og uploadhastigheder, som jeg til dato har registreret på en smartphone: 2.225 Mbps og 1.964 Mbps, henholdsvis.

I den syvende himmel med Wifi 7

Med til denne historie hører, at jeg i foråret fik opgraderet min internetforbindelse fra coax med 1.000/500 Mbps fra YouSee til fiber med 2.500/2.500 Mbps fra Telenor.

Desuden har mit kablede LAN længe kunnet håndtere 10 Gbps på de primære stræk i kraft af netværkskort, switche og andre enheder i samme hastighedsklasse.

Resultatet er et brugs- og testmiljø uden flaskehalse i forhold til hvad som helst, der skal kommunikeres fra og til andre opkoblede enheder i huset samt naturligvis servere på nettet.

Et enkelt eksempel er min måling (herunder) af OnePlus 11 5’s performance. Den kommer tæt på fiberforbindelsens kapacitet.

Og Wifi 7 kan være endnu stærkere.

Jeg har prøvet at placere de to Deco BE85, så de kommunikerer trådløst med hinanden over en afstand på omkring en meter.

Til målingerne har jeg brugt den gratis app TamoSoft Throughput Test.

Jeg har gentaget denne test mange, for resultaterne kan variere meget fra gang til gang.

Desuden har jeg prøvet at trække et CAT7-kabel mellem routerne, og det giver naturligvis nogle endnu bedre tal.

Jeg har registreret lige omkring 8 Gbps upstream og 7 Gbps downstream.

Hastighedsrekorder

Endnu mere opløftende har det været at teste Deco BE85-sættet som et mesh-system, der skal dække hele huset.

Dette har jeg gjort, som jeg plejer. Ved hjælp af appen Speedtest by Ookla måler jeg internetforbindelsens hastighed og kvalitet via testproduktet.

Jeg gør dette ved hjælp af tre klienter – i dette tilfælde to smartphones med henholdsvis Wifi 6 og Wifi 7 teknologi plus en laptop med Wifi 6 netværkskort.

Routeren til test står altid i mit kontor/værksted centralt i kælderen.

Satellitten har jeg placeret i tv-stuen og forbundet til routeren med et LAN-kabel, så der ikke skal bruges trådløs kapacitet til intern kommunikation mellem enhederne.

Når alt er på plads, måler jeg pingtid samt download- og uploadhastigheder på fem positioner i huset, og noterer resultaterne i en lille tabel.

Metoden giver 45 måleresultater totalt, og for at lette overblikket koger jeg også summen af de 15 downloaddata – de afgørende for problemfri streaming – ned til en talværdi, som jeg har døbt CPI (Connected Performance Index).

Det er også imponerende, at samtlige pingtider er encifrede – endda i den helt lave ende for Acer-laptoppen.

Disse pingtider tilskriver jeg til dels mit nye fibermodem, der er helt nede på omkring 1,5 ms, hvor den nu skrottede coax-forbindelse lå oppe på 8-10 ms.

Og OnePlus-smartphonen stikker helt af i forhold til typiske telefoner i et Wifi 6-miljø.

Hvad der nok er mindst lige så væsentligt for flertallet af brugere af wifi-brugere, er præstationerne med de to Wifi 6-klienter.

Min snart antikke Samsung Galaxy 20 Ultra 5G har fået et gevaldigt boost, og Acer’ens gennemprøvede AX201/160 MHz-netværkskort stortrives med alle de data, som routeren og satellitten leverer.

Når prislejet for routere og mesh-systemer med Wifi 7 er blevet mere humane, vil det ikke være et argument for ikke at købe den nyeste teknologi, at dine opkoblede enheder kun kan klare Wifi 6.

Med Wifi 7 bliver radiobølgerne simpelthen spredt bedre og længere ud i rummene, og det har alle enheder glæde af.

Konklusion

TP-Link Deco BE85 er et mesh-sæt med to enheder, som leverer en overbevisende demonstration af, at Wifi 7 er et meget betydeligt fremskridt i forhold til Wifi 6/6E fra 2019/2021.

Et oplagt valg til forbrugere og virksomheder med ultrahurtige fiberforbindelser og matchende kabelnet.

Prisniveauet er højt, men det koster altid at være First Mover. Mere overkommelige produkter og løsninger er allerede på vej ind i pipelinen.


Loading ikon