Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Internet og telefonforbindelser nede i Grønland: Kan hverken ringe til politiet eller bruge dankort

En opdatering og indstilling af en ny satellit giver store problemer i grønlandsk by, hvor borgerne hverken ringe, skrive eller betale for deres varer.

Flere grønlændere har i disse dage overordentligt svært ved både at købe varer, men også at ringe eller komme på nettet.

Det er især borgere i Tasiilaq, der er ramt, men også nærliggende bygder skulle være ramt af problemerne.

Problemerne skyldes, at Tusass, som er det statsejede teleselskab, er i gang med at indstille den nye satellit GreenSat i Tasiilaq, hvilket påvirker forbindelserne kraftigt.

Det rapporterer Sermitsiaq.

"Vi har mindre kapacitet end forventet, og det påvirker kunderne hårdere i forhold til hvilke forbindelser de har til rådighed under opgraderingen af jordstationen. Vi er derfor nu i gang med at finde en løsning, der kan sørge for at de mest samfundskritiske forbindelser er tilgængelige for borgerne i Tasiilaq og de nærliggende bygder," oplyser Tusass til mediet.

Ifølge mediet oplyser Tusass torsdag, at mobilopkald og SMS ikke kan modtages eller sendes.

På Facebook skriver Grønlands Politi, at der grundet den ustabile telefoni i Tasiilaq vil være døgnbemanding på politistationen i byen, således at borgerne i akutte tilfælde kan rette personlig henvendelse, hvis de har problemer med at komme igennem via telefon.

Samtidig har borgere i området problemer med at købe ind, fordi nedbruddet også har gjort det noget nær umuligt at benytte sig af dankort i forretningerne, rapporterer mediet.

Få dage forinden var også borgere i Nanortalik og de omkringliggende bygder ramt af lignende problemer. Dengang skyldtes det dog ifølge Grønlands Politi, at en af Tusass radiokæde-stationer blev ramt af en strømafbrydelse, der sidenhen blev bragt i orden.