Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Apple PR)

Det nye iPadOS kan hentes nu – er tæt på at forvandle iPaden til en laptop

iPadOS 17 er ude med en masse nye features. Her er de vigtigste, som du bør kende til.

Apple har igennem den seneste årrække tilføjet funktioner og features til sine udbredte iPad-tablets for at give dem muligheden for at være mere end blot en tablet til spil og forlystelse.

Ved skiftet fra iOS til iPadOS i 2019 tog udviklingen fart og med stadig mere ambitiøs hardware ombord på enhederne samt en dedikeret tastatur-dock, er fundamentet på plads til at iPad’en på en lang række punkter kan gøre det ud for en regulær laptop.

Med nyeste afstøbning af iPad-styresystemet, version 17.0, kommer Apple endnu et skridt nærmere sin målsætning om at udvide iPad’ens spilleplade.

Stage manager i centrum

Den vigtigste nyhed i iPadOS 17 er videreudviklingen af ’Stage Manager’, som nu giver en enkel og regulær måde at multitaske på en iPaden.

Her kan der omsider åbnes flere app-vinduer af samme app på en gang, hvor vinduer samtidig kan flyttes eller justeres i størrelsen – som på en ’rigtig’ pc med MacOS eller Windows.

Samtidig kan apps grupperes i klynger, hvor de fire senest anvendte hurtigt kan genskabes, når man hiver ens seneste apps frem.

Man er dog stadig begrænset til fire apps på en gang, mens man samtidig skal op i en af de nyere M1 eller M2 ekviperede versioner af iPad, for at drage fuld nytte af funktionen. Det betyder dermed at funktionen kræver nyeste Apple iPad Air eller en af de sidste iterationer af Apples iPad Pro kollektioner.

Nyeste version af Stage Manager gør det samtidig muligt at få app-docken til at minimere, så ens apps kan fylde hele skærmen – en fordel på den mindre iPad Pro eller iPad Air.

En anden vigtig overhaling til styresystemet er, at det bedre understøtter tredjeparts udstyr, da det nu kan anvende USB-C mikrofoner og webcams.

Interaktive widgets

Efter længe at have været skeptisk på anvendeligheden af widgets i sine styresystemer, er Apple nu i færd med at udrulle de små kvik-adgange til apps til samtlige platforme. Sidste år var det iPadens og iPhonens tur, mens det nu vinder indpas på Watch.

Widgets har eksistere på iPad'en i to år nu, men er i iPadOS 17 blevet det mere anvendelige, da de nu er interaktive, så de nu kan fungere som mini-apps, som du altså har kvikadgang til.

Samtidig kan widgets nu være tilgængelige direkte fra låseskærmen, men er givetvis mest interessant på hjemmeskærmen, da iPad’en ikke understøtter ’always-on’ funktionalitet.

Samtidig er det blevet lettere at organisere, hvilken plads de skal indtage på ens hjemmeskærme.

Mange iOS 17 features

iPadOS arver samtidig mange af de kommunikationsfeatures, som pryder søster-softwaren iOS. Heriblandt de mange muligheder for at skræddersy livestickers til ens chat-beskeder eller efterlade en videobesked i Facetime.

iOS’ nye keyboard med indbygget AI-assisteret tastatur følger også med her, hvilket skulle gøre det langt mere træfsikkert i brug.

Samtidig tilbydes nye iPad-specifikke muligheder såsom AutoFill til pdf-dokumenter og en Sundhed-app, som er tilpasset den større skærm. Denne vil dog ikke synkronisere direkte med dit Apple Watch – der skal du en tur forbi din iPhone i stedet.

Sådan opdaterer du til det nye iPadOS 17

For at fingre i det nye system-software til din iPad, skal du først sikre dig, at der er strøm nok på enheden eller slutte den til opladeren.

Derefter skal du navigere til ’Indstillinger’ app’en og der vælge ’Generelt’ undermenuen. Nederst på siden skulle du gerne se muligheden ’Opgrader til iPadOS 17’ dukke op. Klik på denne og vælg derefter ’Hent og installer’.

Som med alle store overhalinger af styresystemer, er det ikke uden risici at opdatere til dugfrisk software. Kan du vente en uge eller to, giver du tid til at eventuelle graverende fejl kan nå at blive opdaget og fikset.

iPadOS er kompatibel med iPad mini (5. gen eller nyere), iPad (6. generation eller nyere), iPad Air (3. generation eller nyere), iPad Pro 10.5, iPad Pro 11, iPad Pro 12.9 (2. generation eller nyere).