Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bog: Vi ejer alle en bid af det næste internet

Nettet har mere at byde på end krypto-krak, stjålne identiteter og giftige ekkokamre, fremhæves det i ny bog om det såkaldt frie og privatstyrede internet kaldet Web3.

”WWW er dødt, længe leve internettet,” er tidligere redaktør for Wired, Chris Anderson, citeret for.

Påstanden er dog ikke længere helt ude i den teknologiske skov. Internettet i sin ”Read-only”-form er nemlig blevet til ”Read-write-own,” hvis man skal tro forfatter og digital entreprenør Alex Tapscott.

I sin bog ”Web3: Charting the Internet's Next Economic and Cultural Frontier” kortlægger Tapscott det internet, vi kan forvente os. Fra metaverser til crypto-valutaer og DAO’er. Er man ikke lige inde i lingoen, står DAO for decentraliserede, autonome organisationer.

Internettet har for altid efterladt den såkaldte tank-passer-model i fortiden. Vi lader os ikke prakke noget på og lader viljeløst andre hælde noget ned i vores tank – altså hoveder.

I dag kan medier og meningsdannere ikke længere blot kolporteret deres budskaber til en afventende forsamling online. Folk vil involveres, hvis ikke ligefrem selv overtage scenen.

Alt fra finanser og politiske budskaber til digital selviscenesættelse i form af mere eller mindre oprigtige avatarer vokser frem på det store www. På Web3 bliver det kun endnu mere udtalt, mener Tapscott.

Bogen er ment som et slags landkort over de kommende grænser. En udvikling, der kun accelerer i takt med teknologiske landvindinger. Et eksempel er muligheden for på mikrosekunder at handle værdipapirer og komme alle menneskelige konkurrenter i forkøbet.

Web3 bliver det ultimative samarbejdende, men også decentraliserede internet. Vi kan skabe egne identiteter og handle anonymt med midler af enhver art via blockchains. Kort sagt en rusketur af internettet, som vi kender det.

Tapscott sammenligner forskydningen med dobbelt bogholderi, som blev introduceret i den fjerne middelalder. Vores regnskaber med hinanden er aldrig blevet de samme igen. Heller ikke virtuelt.

Titel: Web3: Charting the Internet's Next Economic and Cultural Frontier

Forfatter: Alex Tapscott