Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Jonathan Kemper on Unsplash)

Langeland står til at miste internettet, når TDC slukker landets ADSL-forbindelser

Det ser sort ud for Langeland, hvis TDC gennemfører planen om at slukke sine gamle ADSL-internetforbindelser over hele landet.

Der skal trækkes meget lange LAN-kabler til Langeland, hvis den fynske ø i fremtiden vil være koblet op på internettet via en kabelforbindelse.

I løbet af de næste seks år planlægger TDC nemlig lukke ned for sine gamle ADSL-internetforbindelser, som forsynes gennem kobberkabler, og den plan har Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) netop givet grønt lys til.

Det vil i så fald gå hårdest ud over Langeland, hvor cirka 80 procent af ejendommene er bundet op til internettet gennem ADSL-forbindelser.

Det skriver Foreningen af kommunale IT- og digitaliseringsansvarlige i deres magasin, KITA.

“Det gør ondt. Vi har et gennemdigitaliseret samfund, hvor der er forsyningspligt på strøm, men der findes ikke længere en forsyningspligt på data. Det er meget svært at forklare folk og virksomheder og sommerhusejere, fordi de forventer, at uanset hvor de opholder sig, er der adgang til data – ligesom med en stikkontakt. Men det er bare ikke sådan – og slet ikke på Langeland og i andre landområder,” siger Mikael Kronstrøm, it-chef i Langelands Kommune.

Faktisk rammes Langeland på to forhold, hvis TDC gennemfører planen.

For udover at dataforbindelsen ikke længere vil løbe gennem de gamle kobberkabler til øen, så blev forsyningspligten ophævet i 2017 - en pligt der betød, at TDC var påkrævet at forsyne virksomheder, ejendomme og borgere i yderområder med internet gennem telefonnettet.

Men den pligt gælder altså heller ikke længere, og derfor er størstedelen af Langeland nødsaget til at bruge de mobile bredbåndsforbindelser som 4G og 5G, hvis de vil tilgå internettet.

Tilladelsen til at sløjfe kobberkablerne starter i allerede i dette kvartal med såkaldte testlukninger.

Fra 1.januar 2024 begynder lukningen af samtlige af landets XDLS-forbindelser. Et projekt der forventes at være færdigt senest i 2030.