Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Vi bør kalde NIS2 for NIKS2 - sikke dog en jammerlighed

Klumme: NIS2 er en jammerlighed af noget landsskadeligt, kummerligt fnidder, og jeg skælder så meget ud i denne klumme, at nogen nok vil føle sig skrammede, ramte og småfornærmede bagefter. Men der er også gode nyheder.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Nogle gange ved man kun, at man BØR indtage alkohol, men har svært ved at finde ud af HVAD og med hvilket tema, men det problem har ingen danskere i denne weekend.

Der skal selvfølgelig indtages ting som Kirr Royal, hvidtøl fra Kongens Bryghus og Kongen af Danmark-shots: Kongen af Danmark-opskrift. Til nød Royal-øl fra Royal Unibrew.

Dertil kan man spise kongerejer, lammekrone og en god is fra Ismejeriet: Dronning-mandel. Til dessert maKRONER og medaljer og dertil Livgardens Portvin.

Der bliver fest i Kongens København. Anne, Sanne og Lis optræder på Kongens Nytorv fredag, og søndag klokken 1500 får vi en ny majestæt.

Jeg spurgte Kirsten fra K-Bar, om hun havde åbent søndag, men nej. Ellers havde det været en god måde at iagttage kroningen (som det jo IKKE er) ovre på Christiansborg (gamle Livgardere ved, at det udtales CHRISTIANSborg, ligesom det udtales ARtilleriet).

Hvis én af jer har en lejlighed eller et kontor placeret på den anden side af kanalen (der, hvor Rud Pedersen, McKinsey og Økonoministeriet blandt andet holder til) overfor vores parlament, så sig til.

Én af mine venner, en ret kendt fotograf fra en ret kendt avis, kunne godt bruge det søndag ved 14-15-tiden. Der er fremragende, hjemmebrygget øl som belønning.

Vi skal i denne klumme tale om NIS2-direktivet, den kendte selvmodsigelse "dansk beredskab", fire gode nyheder (Liste D, en AI-fidus, et nyt AI-begreb og den nye GPT-appstore) og så et laaaangt bonus-PS om matematikundervisningen i Verdens Klogeste Land, der nu skal japanificeres.

Fra NIS2 til NIKS2

Der er ved den søde grød også en anden grund til at indtage alkohol i denne weekend:

NIS2-planen for Danmark blev offentliggjort, og det er lige præcist så gyseligt, som man kunne frygte.

Jeg vil derfor i resten af klummen kalde denne jammerlighed af noget landsskadeligt, kummerligt fnidder for NIKS2, og jeg skal på forhånd beklage over for de (vanvittigt få), der reelt tror på, at det er en god plan: I vil føle jer skrammede, ramte og småfornærmede bagefter.

Klar?

NIKS2 gennemføres (naturligvis) som en minimumsimplementering af det klogeste folk i verden.

Vi lader Forsvarsministeriet ved de ikke-aktive DJØF'ere (det kaldes vist en pleonasme) fra Centeret for Cybersikkerhed forestå det med loven og den slags ting, OG vi undtager naturligvis de tre - for vort land så inderligt ligegyldige - sektorer energi, finans og tele.

Vi tager den lige én gang til, men i kursiv:

NIKS2 gennemføres (naturligvis) som en minimumsimplementering af det klogeste folk i Verden. Vi lader Forsvarsministeriet ved de ikke-aktive DJØF'ere (det kaldes vist en pleonasme) fra Centeret for Cybersikkerhed forestå det med loven og den slags ting OG vi undtager naturligvis de tre - for vort land så inderligt ligegyldige - sektorer energi, finans og tele.

Det er svært at tro på, at vi kollektivt kan handle så stupidt.

Rusland, Kina, Iran og andre må gnide sig i øjnene over, hvor nemt det er at køre "del-og-hersk" overfor os, og hvor latterligt elendigt vores beredskab er og (for)bliver både i den virkelige verden og i cyberspace.

Danish for progress

Peter Dreyer, som jeg kender lidt fra IDA IT i gamle dage, smækkede et billede af sin cykel på Twitter for at illustrere en del af vores fysiske beredskab: Han parkerede den simpelthen ved at køre forhjulet ind i en snedrive i Aarhus midtby, mens han spurgte, hvorfor vi ikke engang kan få ryddet sne mere. Danish for progress.

En lille de-tour vedrørende sneberedskab før og nu:

Jeg kan huske, at bønderne havde en kontrakt om, at når det sneede, og de blev bedt om at rykke ud, så spændte de en kost og noget salt på deres traktor og tjente lidt ekstra på den tid af året, hvor de ikke har så meget at lave.

Så var der ryddet klokken tidligt om morgenen, og folk kunne komme på arbejde og i skole.

Jaja, borgmesterens adresse i kommunen betød lidt for prioriteringen, men der blev ryddet og saltet overalt i en fart.

Nu om dage har vi åbenbart kun det kommunale beredskab (endnu en selvmodsigelse) til rådighed, og de er ikke i stand til at rydde noget som helst, endskønt jeg gætter på, at de bruger mange flere penge i dag end dengang, hvor man havde bønderne til at hjælpe.

Jeg kalder det Livets Cirkel: Når Østeuropa møder Kafka, som møder Monty Python, som møder Catch-22.

Fodnote (!): Hvis I kan holde til det, så lyt til en god gennemgang af, hvor forskellige svenskerne og vi er, når det gælder vores sikkerhed og fremtid: De jävla svenskere

Beredskab i cyberspace - eller noget

Tilbage til cyber: Dreyers billede af cykel i snedrive er også en god illustration af vores beredskab i cyberspace, og i særdeleshed planen for NIKS2 - og selv om jeg omtalte hædersmanden John Foley i sidste uge, er jeg nødt til at citere ham igen (det er fra LinkedIn som svar på noget, som jeg havde skrevet):

"Helt enig Mogens. Som frygtet bliver det en gang misk mask, hvor ingen har det samlede ansvar eller overblik. Det kommer til at sejle, og tilsynet skal sektorerne selv varetage som egenkontrol. Det kan kun gå galt.

CfCS siddet tilbage som edderkoppen i spindelvævet og har fordelt opgaverne, så de kan fortsætte med at lave ingenting og i bedste fald ikke gøre skade.

Indtil nu har CfCS intet godt gjort for Danmark, samfundet og befolkningens cybersikkerhed, tværtimod.

De snupper alle pengene, rådgiver om noget, der er almen viden og kan læses i medierne længe før, at de selv kommer ud af busken, og overlader regioner og kommuner på slagmarken.

De må i stedet bruge penge på cybersikkerhed på bekostning af velfærd, de gamle, skolerne og børnene.

Imens skovler CfCS penge ind til sig selv til udvikling af cyberangrebsvåben og til FE og Forsvaret internt.

Skammeligt og det er på tide, at at der omorganiseres og omstruktureres i den måde, hvorpå den nationale cybersikkerhed varetages.

Den nuværende organisation virker ikke og har for længst spillet fallit. Håndteringen og omsættelse af NIS2 direktivet til dansk lovgivning er en skandale."

Jeg undrer mig jo bare

Husker I, hvordan Brostrøm og ham Kaare fra Seruminstituttet stædigt fastholdt, at der IKKE var noget problem, og at vi IKKE ville få Covid i Danmark?

Hvis de havde levet i en hule i stenalderen havde de stædigt fastholdt, at løven ude i horisonten bare var et stort, venligt egern.

Hvis ikke Barbara havde teet sig som en åndssvag, slidt nogle iPhones op og råbt af dem, havde de INTET gjort, disse sløve, perfekte, erfarne (og derfor succesfulde) Admiralen-på-Pinafore-embedsmænd. Intet.

Jeg undrer mig dybest set over, hvor den danske mand Holger og den danske kvinde A-strid er blevet af - altså personer, der fucking bare tager ansvar, tænker klart og GØR det nødvendige. Hvor er de blevet af?

Hvordan blev de så udvandede, som de blev? Kan det nuværende materiale eventuelt sendes i aktivering med henblik på genopretning?

Nok om NIKS2. Og selv om Maude aldrig siger "Jeg orker det ikke, Hans Christian, jeg går op og lægger mig" i Matador, så er det stadig en passende replik til dette makværk.

Vi lader GPT4 få det sidste ord i denne sag, før vi går til de gode nyheder:

Mig: Lav en Aarhus-vittighed om det manglende sne-beredskab i Danmark.

GPT4: "Hvordan løser århusianerne problemet med sne-beredskab? De holder et møde og beslutter at omdøbe det til 'alternativt regn-beredskab' – for i Århus, når det sner, regner det alligevel altid!"

Denne vittighed spiller på idéen om, at i Aarhus (og ofte i Danmark generelt) er der sjældent meget sne, og deres tilgang til problemet er med en humoristisk og pragmatisk vinkel.

Mig: Og en om vores manglende beredskab mod cyber-trusler.

GPT4: Her er en Århus-vittighed om det manglende beredskab mod cyber-trusler:

"Hvordan håndterer århusianerne cyber-trusler? De sætter et 'Ingen Adgang' skilt på byens grænse og opdaterer deres Facebook-status til 'sikker'!"

Denne vittighed leger med ideen om en naiv eller overforenklet tilgang til komplekse problemer som cyber-sikkerhed, typisk for den afslappede og humoristiske ånd, man ofte finder i Aarhus.

Oh, yes. Tak til GPT4.

Nå! Videre! Vi skal have de gode nyheder!

Liste D for Diktatorpartiet

Nu, hvor Vermund HELLER ikke gider mere, bliver Liste D måske snart ledigt, og det passer perfekt.

Så kan vi endelig få KPI'er og McKinsey-rapporter erstattet af erfaring og professionalisme.

"Liste D. Så skal du kun stemme én gang mere".

"Liste D. Så skal du aldrig mere se på en partilederrunde".

Jeg får brug for en del Vice-Diktatorer, når jeg stemmes til magten ved Det Sidste Valg.

Skriv til mig på mogensxy@gmail.com og angiv det område du vil have ansvar for og hvordan du får styr på det.

Jeg får lavet personlige Vice-Diktator-diplomer til jer alle, som I kan printe ud, indramme og hænge op. Måske kan jeg endda overtale den fantastiske Peter Ryhl (ham, der designede alle Miracle-trøjer, logoer m.m.m.) til at designe diplomet, skønt han nu har kastet sig over mjød-brygning med mere ovre i det fynske. Det gør nok kun hans designs endnu bedre.

Jubilæum for iPhone

Den første iPhone blev introduceret 9. januar 2007, så det har vi da fejret i ugen, der gik.

Den startede smartphone-revolutionen. Indtil da sad vi for eksempel nogle stykker inde på Den Sorte Enke i Boltens Gård (jeg savner virkelig det sted!) og forsøgte at få Nokias meget store, meget dyre og meget Oracle-drevne "app-store" til at virke, men det kunne man selvfølgelig ikke.

Og de af Nokias folk, der havde lavet en telefon helt uden fysisk tastatur og bare en stor touch-skærm blev selvfølgelig latterliggjort af den øverste leder (de havde NI (9) lag i deres organisation), da de stolte præsenterede den for ham, og måtte luske tilbage til deres geniale gruppe og fortælle dem, at det ikke blev til noget, fordi der ikke var et rigtigt tastatur på den.

Alle mener, at de faktisk opfandt smartphonen, uden tvivl inklusive alle de fortrinlige, danske mobil-producenter i Nordjylland, der smed deres verdensdominans bort "overnight" med den kendte, sidste bemærkning:

"Bah, den dér nye, internationale, digitale GSM-standard er der da ingen, der gider bruge, når man nu har vores analoge NMT-standard."

Alle mener, at Apple bare kopierede lidt dit og lidt dat og tilsatte en masse marketing. Men nej. De lavede et produkt, der virkede til perfektion og en appstore, som man kunne finde ud af. Kæmpe respekt herfra, og tillykke med de 17 år .

AI: En fidus, et begreb og en butik
Ugens AI-fidus: En af mine venner arbejder på at kombinere AI og deepfake, så det ser ud som om man skam deltager i Teamsmødet, men i virkeligheden laver noget produktivt. Endnu en måde at hæve produktiviteten på ved hjælp af AI.

Ugens begreb: AI-nationalisme. Abu Dhabi og Frankrig vil have gang i AI-udviklingen i deres lande. Vi skal da også have en aarhusiansk AI.

Ugens butik: I den betalte version af ChatGPT kan man nu klikke på "Explore GPTs" og få præsenteret en masse sjove og nyttige GPT'er (det vi sige "apps"). Prøv for eksempel den, der hedder "Consensus", der har API-adgang til 200 millioner research-papers. Eller "Creative Writing Coach". Det bliver stort, det her.

That's All, Folks. Nyd weekenden og The Mother Of All Fyrværkerier (MOAF) fra Tivolis fyrværkerimester søndag klokken 1800. Vi taler her om 1.251 stjerner, 2.651 bombetter og 1.251 store romerlys. Jeg citerer: "Affyringen af fyrværkeri vil vare i 12 minutter. Såfremt vejret arter sig, forventer Tivoli, at fyrværkerishowet vil kunne ses fra hele hovedstaden og en række forstæder." Det vil sige 5.153 dimser på 12 minutter eller cirka syv i sekundet. Det bliver godt. Men se, der ER jo også kun én ansvarlig (Gunnar B. Knudsen), og så kan meget lade sig gøre. Skål - og Længe Leve Kongen og Gud Bevare Danmark.

PS: Matema-hvadfornoget?
Apropos, at vi er Verdens Klogeste Mennesker (TM) og udelukkende har problemer og udfordringer, der er Verdensunikke (TM), så har parnasset jo i nogle årtier pooh-pooh'et PISA-undersøgelserne på trods af, at der er tale om 1) en OECD-undersøgelse, og OECD er aldrig blevet fanget på en forkert fod, og 2) der er så mange lande, der har deltaget i så mange år med så mange elever, at der rent statistisk slet ikke er nogen tvivl om validiteten af konklusionerne.

Det (altså facts, data, osv) har jo aldrig forhindret lobbyist-organisationer i Danmark i at erklære, at hvis det er fakta, så benægter de fakta (nu om dage kan man bare påkalde sig den hellige "Get out of jail"-undskyldning "Jeg føler").

Så lærerne og deres lobbyister har selvfølgelig fortalt os, at lige netop danske elever slet, slet ikke passer ind i PISA-undersøgelserne - som de eneste i de 81 deltagerlande, i øvrigt - og at de jo lærer så mange andre ting, der gør dem til fantastiske borgere i fremtidens højteknologiske velfærdssamfund. I ved: Livsmestring. Mindfulness. Den slags ting.

Den mand i Danmark, der ved mest om disse PISA-ting, professor Niels Egelund fra DPU, blev - sådan lidt i den kendte "Bjørn Lomborg"-stil - jaget halvt ud af landet, fordi han ikke mente det politisk korrekte, Danmark-er-altid-bedst, føle-fis, men holdt sig til data og god, gammeldags professionalisme.

Han har i øvrigt ejet et par militære jetfly:

Niels Egelund - Wikipedia, den frie encyklopædi

Og skidt med den dér tv-udsendelse, hvor en 9. klasse fra Kina i dén grad udklassede og afklaskede en dansk 9. klasse i netop problemløsning og matematik.

Det var der MANGE gode forklaringer på, og der udkom da også nogenlunde samtidig en (dansk! surprise!) bog med omfattende kritik af PISA-undersøgelserne.

Så alt er godt. Den elendige matematikundervisning kunne fortsætte uhindret, selvom alle vidste, at den var gal. Åh ja, og så var der noget med, at det jo gik bedre i Finland, fordi lærerne dér havde højere løn, federe titler og nød større respekt. Det er sjovt, fordi det ikke er sjovt.

Lige indtil nu. Den seneste PISA er pludselig SÅ elendig, at selv danskerne (med undtagelse af lærerne og deres lobby-organisation, selvfølgelig) kan se, at der er et giga problem. For eksempel kan 52 procent af eleverne til 9. klasse afgangseksamen ikke løse udtrykket 1/8 + x = 3/4.

Heldigvis findes der (igen!) et hurtigt, teknisk fix a la Finlands-myten: Vi skal bare gøre, som de gør i Japan!

På én eller anden måde har en gut fra Professionshøjskolen fået penge til at tage til Japan for at studere deres matematikundervisning og derefter til at afholde kæmpeforsøg i gymnastiksale med over 100 tilskuere, der kiggede på en klasse, der blev undervist - via tolk - af en japansk matematiklærer, fløjet ind til lejligheden.

Og ja! Overraskelse! Resultatet var godt!

Så nu skal forskeren bare have overtalt alle lærere i Danmark til at undervise efter den japanske metode fremfor Hej Huset Højbo Matematik, eller hvad de bruger nu om dage. Farvel Finland. Goddag Japan.

Sorry to be the party-pooper, som Arnold engang sagde:

Arnold: I'm the party pooper

Man ved godt, hvad der skal til: Ro i klassen, krævende lektier og øjeblikkelig opfølgning hos alle eleverne. Tre ting, man med kirurgisk præcision fjernede i hippie-oprøret. Det var opskriften før i tiden, og det er opskriften nu.

Med den metode kan en 1. klasse fra elendige hjem uden bøger lære at læse og skrive, før de går på sommerferie, som min ven Dan beviste for mange år siden, før han blev journalist. Mon de så ikke også kunne lære at løse simple brøk-opgaver?

I kan høre meget mere om Japan-fixet her:

Den Japanske Miraclekur

Jeg beder lige om lidt GPT4 skrive mig en ansøgning til et stipendiat til at studere undervisningsmetoder i Ulan Bator - så kan jeg bagefter (bede GPT4) skrive bogen: "Lær matematik med Djenghis Khan og læg verden for dine fødder".

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.