Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bog: Da computerspil fik stemme

Spilhistoriker Jamie Lendino afdækker den første store konsolkrig mellem Atari og Mattel. Med Intellivision ville Mattel gøre 16-bit-gaming til smart familieunderholdning i 1980’erne, men fejlede og tabte.

Konsolkrige er ikke et nymodens fænomen. Siden årtusindskiftet har Microsoft og Sony kæmpet om markedet for firmaernes spilkonsoller, Xbox og PlayStation. Samme kampe fandt også sted i 1970’erne og 1980’erne. Dengang hed kombattanterne blot Mattel og Atari.

I ”Space Battle: The Mattel Intellivision and the First Console War” er spilforsker Jamie Lendino gået i arkiverne. Hvis nutidens teknologiske udvikling imponerer, tog datidens landvindinger mileskridt. Især inden for digital underholdning i privaten.

At spille computerspil på hjemmets husalter var stadig en relativ ny foreteelse i 1970’erne.

Spilfirmaerne vidste, at der var millioner af dollars at hente på et gryende marked.

Mattel var kendt for produktion af analogt legetøj, men satsede i 1979 formuer på at udvikle spilkonsollen Intellivision. Navnet er en sammentrækning af intelligent television (tv). Målet var at gøre 16-bit-gaming til underholdning tilsat syntetisk lyd, for eksempel stemmer.

Konsollen blev en bragende succes, blandt andet takket være Intellivisions mange ikoniske spiltitler. I sin bog anmelder Lendino 60 af de bedste.

Alting har dog som bekendt en ende. For Mattel kom den nok hurtigere end ønsket. Kun et halvt årti senere var den ellers populære maskine udkonkurreret af Ataris 2600-konsol. Fra 1983 var Intellivision en digital dinosaur.

Set i bagspejlet begik Mattel alle de fejl, som andre tabere i det teknologiske kapløb har erfaret. Blandt andet udelukkelse af tredjepartssoftware og mangel på udvikling. Samme opskrift på fiasko kan overføres til stort set alt inden for digital udvikling. Bare spørg Nokia.

Forfatter: Jamie Lendino

Titel: Space Battle: The Mattel Intellivision and the First Console War