Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Apple PR)

Det siger anmelderne om Apple Vision Pro: Vent på 2.0'eren

Apple Vision Pro er netop kommet igennem de første anmelderes testbænk. Konklusionen består af lige dele henrykkelse og skepsis.

Det er langt fra hver dag, at Apple kaster sig ud i helt nye produkttyper – og endda helt nye produktgenrer.

Selskabet er dog værd at følge, når det kaster sig ud i nyt. Sidste er ret beset lanceringen af Apple Watch i 2015, som på under 10 år har fået cementeret sig som det bedst sælgende smartwatch – endda det bedst sælgende ur.

Nyeste satsning hedder Vision Pro og er en art avanceret skimaske, som skal servere virtuelle oplevelser eller lægge et digitalt lag ovenpå brugerens omgivelser.

Altså det der igennem årevis er blevet kendt som henholdsvis ’Virtual Reality’ og ’Augmented Reality’, men som Apple insisterer på at kalde ’Spatial computing’ – givetvis for at distancere sig fra eksisterende løsninger såsom Metas middelmådige Quest-headset eller kuldsejlede løsninger som Microsofts HoloLens.

Godt et halvt år efter offentliggørelsen er Apples Vision Pro så godt som ude med enheder på vej til de allerførste købere i næste uge.

De første anmeldelser er dog allerede ude nu – og der er masser af ros, samt en del ris til Apples nye produktsats.

Magien er der

Dengang Apple-chef og -guru Steve Jobs introducerede iPhonen for den måbende offentlighed i 2007 insisterede han på at enhedens touch-interface skulle fungere på nærmest magisk vis.

Selvsamme fokus på interfacen synes at være overført til Vision Pros interface, hvor anmeldere fra både The Verge og Tomsguide kalder sammenspillet mellem bruger og interface for ’magisk’.

Inden superlativerne hives frem, tildeles meget spalteplads på at definere, hvilken størrelse Vision Pro er.

”Målsætningen for Vision Pro er at være en selvstændig enhed, som kan indgå sammen med din Mac og iPad i Apples økosystem og lade dig få ting for hånden. Du kan bruge Excel og Slack i Vision Pro, men du kan også læne dig tilbage og se film og din favoritserier på et gigantisk, virtuelt 4K-lærred, ” indleder The Verges chefredaktør Nilay Patel med.

En yndet feature er muligheden for at bruge det gigantiske lærred som en ekstra skærm til ens eksisterende Mac, noterer Cnet-anmelder Scott Klein.

Magien opstår dog i betjeningen, som The Verge beskriver som værende ’lysår foran enhver anden form for forbrugerrettet hånd- eller øjen-tracking system derude’.

Betjeningen sammenlignes med en mus’ peg-og-klik – man peger med øjnene og klikker ved at samle fingrene. Eneste krav er, at Vision Pros kameraer, skal have et frit udsyn til ens fingre.

Fysiske begrænsninger

Apple har klemt massive mængder elektronik i sit headset, hvilket er endt med at gøre det til en småtung sag med sine små 650 gram.

Dertil kommer en batteripakke, på omtrent 350 gram, der får den samlede pakke til at veje cirka et kilo.

Batteriet kan dog her placeres i lommen, mens et kabel løber op til headsettet. Man kan tilkøbe batterier, men disse kan ikke skiftes mens enheden bruges.

Samtidig er selv vægtfordeling forskudt mod næse og ansigt, hvilket hurtigt trætter nogle af anmelderne.

Selvom batteriet er god for omtrent to timers brug, som noteres af Washington Posts anmelder, Chris Velazco, har The Verges’ Nilay Patel udtrykt behov for at holde pause hver halv time. Andre kunne holde til en time i Vision-universet, før der var brug for et hvil.

Et andet tilbagevendende kritikpunkt rettes mod skærmen.

Denne roses dog først for farverne og kontrasten fra de hele 23 millioner individuelle pixels, der tilbydes, mens der efterfølgende noteres at synsfeltet kunne være større og at optiske svagheder som kromatisk forskydning opstår nær kanterne.

Trods enkelte vægt og visse komfort-issues oplever andre brugere Vision Pro som et stykke fuldendt hardware.

”Samlekvaliteten er fantastisk. Apple benytter sig af det bedste indenfor glas, skærme og metal. Det føles som et premium headset og er komfortabelt at have på,” siger CNBC’s anmelder, Todd Haselton, mens han samtidig indrømmer at have døjet med at få placeret enheden på optimal vis over hovedet.

Samtidig pointerer The Verge, at Vision Pro vil ugle ens hår, hver evig eneste gang man bruge det.

Hvad kan det bruges til?

Mens Vision Pro ligner et VR-headset i sin opbygning ved at lægge en skærm imellem brugeren om omgivelserne, stiler Apple Vision Pro i højere grad efter at fungere ved at blende omgivelserne med i visningen – altså Augmented Reality (AR).

Her er dog ikke tale om optisk AR, men virtualiseret AR, hvor kameraer omkring headsettet simulerer omgivelserne.

”Det er er et VR-headset, der forsøger at efterligne et AR-headset,” påpeger The Verges Nilay Patel, som samtidig forbløffes over hvor godt et arbejde headsettet gør her. Lige indtil kameraerne snydes af lavt lys omkring eller blinkende dioder.

Hvad det kan bruges til bliver oftest sat i tre kategorier:

Et virtuelt biograflærred til at spille film og spil på. Skærmen på Vision Pro er større end noget andet du har i hjemmet mens indholdet serveres på farve- og kontrastrig manér fra Micro-OLED skærmen.

”Jeg vil dog ikke råde nogen til at købe Vision Pro i stedet for et TV endnu,” lyder det fra Washington Posts anmelder.

En virtuelt kontor. Der kan faktisk bestilles noget på et Vision Pro, da skærmen faktisk er skarp nok til, at tekst og fotos kan bearbejdes, mens man kan have et væld af app-vinduer flyvende omkring en. Og så kan der ellers vælges omgivelser efter smag – enten de reelle eller virtuelle. ”Det er en helt ny måde at multitaske på,” noterer CNBC-anmelderen.

Nye AR-oplevelser. De mest banebrydende, men ikke altid lige færdigbagt, muligheder ligger i at blande 3D-visninger med ens omgivelser. Her er 3D-videoer optaget med iPhone 15 Pro mere end overbevisende ifølge The Verges anmelder. Mere meleret er billedet, når de gælder de automatisk generereret avatarer til blandt andet 3D-facetime brug som af Tech-influenceren Marques Brownlee beskrives som ’Virkelig imponerende, men også virkelig ringe.”

Det med prisen og fremtiden

Version 1.0 af en ny produktkategori fra Apple plejer sjældent at være billig.

Vision Pros debutpris på 3.499 amerikanske dollar er dog i en helt anden liga for forbruger-elektronik.

Det er det samme som en veludstyret Macbook Pro 16 med M3 Max kræfter – en maskine som herhjemme løber op i 31.999 kroner.

Hvorvidt det er pengene værd, bliver hurtigt reduceret til et spørgsmål om, hvor højt man vægter at være først til at prøve de nye muligheder, der tilbydes her.

Som The Verge skriver ”Her er indgået mange kompromisser – store kompromisser, ikke små,” mens det beklages at brugen af Vision Pro er en ensom oplevelse, til trods for at ens øjne kan projiceres virtuelt ud mod omverdenen.

Ord som ’niche’, ’mærkeligt’, ’innovativt’, ’bugs’ og ’fremtiden’ går oftest igen og antyder at tech-ordheldet om at man ikke bør købe version 1.0 af ny elektronik og vente på 2.0’eren synes igen at gælde.