Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Test: Prisen gør Nvidias nye top-grafikkort til et af de mest interessante køb længe

Nvidia byder igen på interessante ydelse til prisen i et high-end grafikkort.

Nvidias nye top-kort til gamerne, Geforce RTX 4080 Super, er ikke meget hurtigere end sin forgænger – men prisen er bare så meget skarpere.

Det har ikke været særlig sjovt for pengepungen at erhverve sig et high-end grafikkort de seneste år.

Først kom krypto-manien, så kom komponentmanglen, og nu er det AI-boomet, der hver især gjorde at udbud og efterspørgsel ikke hang sammen.

Før verdenen gik af lave, i foråret 2018, debuterede Nvidias RTX 2080 til 699 amerikanske dollar – og blev det sidste topkort fra selskabet med en debutpris syd for de tusind dollar.

Herhjemme blev det et af de sidste kort med en officiel pris på under de 8.000 kroner, som samtidig var til at opdrive.

Godt seks år senere er der igen et regulært top-kort at få for en tusindlap (talt i amerikanske dollar) med det spritnye RTX 4080 Super, som bliver dagens testemne.

Kun lidt super

Det nye super-kort er i grunden ikke synderlig super i forhold til sin forgænger.

Grafikkortet er bygget omkring samme AD103-chip, som sin forgænger, RTX 4080, og holder sig indenfor samme strømbudget på 320 watt – hvilket kræver en dedikeret 16-pins strømforsyning der kan levere 750 watt.

Det er kun en håndfuld procenter, der adskiller de to på de fleste parametre.

Her bydes på omkring fem procent flere CUDA-regnekerner, tensor-kerner samt tre procent mere båndbredde fra de 16 gigabytes lynhurtig GDDR6X hukommelse.

Af tabellen nedenunder kan ses, at er fortsat er godt stykke op til det forjættede RTX 4090 über-kort.

Men der er dog alligevel fremgang at spore på alle parametre, mens prisen altså sænkes fra 1.199 dollar til mere spiselige 999 dollar. Herhjemme er billigste eksemplar set i handlen til 8.499 kroner.

Ydmygt hop

I dagens test, foretaget i samarbejde med Computerworlds amerikanske søstermedie, PC World, sættes Nvidias nye high-end grafikkort op i mod sin forgænger samt sin umiddelbare direkte konkurrent: Topkortet fra AMD, Radeon RX 7900 XT.

Ifølge Nvidia leverer det nye ’Super-kort' ydelser, som skulle være en to-tre procent over sin forgænger, hvilke leveres i fem af de syv testede spil, når der kigges på det mest krævende scenarie: Gaming i 4K opløsning med alle visuelle effekter slået til.

Sammenlignet med AMD RX 7900 XT hæver RTX 4080 Super sig over sin AMD-konkurrent i seks ud af de syv spildiscipliner.

AMD’s absolutte topmodel, RX 7900 XTX, er dermed det mere jævnbyrdige match til det nye Super-kort.

RTX 4080 Super klarer sig ganske forventligt endnu bedre, når opløsningen skrues ned til Quad HD, hvor der leveres mindst 120 fps i alle spil-discipliner.

Her skal spillet CyberPunk 2077 fremhæves, da den lavere opløsning gør, at der leveres 120 fps fremfor 54 fps ved 4K opløsning.

Slås ray-tracing til for at få de mest overbevisende lyseffekter, viser det sig at være en god idé også at udnytte Nvidia DLSS-funktioner til, da de kan generere både detaljer og ekstrapolere frames, for at give øge selve spilydelsen.

I forhold til den udgående RTX 4080 serie er gevinsterne dog minimale, men sammenlignet med AMD RX 7900 XT og selskabets FSR-teknologi trækker RTX 4080 Super for alvor fra i de spil, der understøtter teknologien.

Når prisen gør forskellen

Nvidias nye Super-kort gør det igen interessant at se på hvad selskabet har at byde på i sin high-end portefølje.

Debutprisen på 8.499 kroner placerer det fortsat udenfor mange gameres budget, men det demokratiserer immervæk stadigvæk muligheden for at spille de nyeste spil i fulde 4K med alt øjenguf slået til.

Det er noget, som der tidligere skulle spenderes en tusindlap eller to mere, for at få.


Loading ikon