Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Et sort hul til Tante Grethe - det kan jo gå både godt og skidt

Klumme: En halv time efter, at AV-Cables havde fået min ordre, havde de gjort den klar. Søndag aften fortalte PostNord mig, at de nu havde pakken, og at den havde følgende mål: Længde: 0 cm. Bredde: 0 cm. Højde: 0 cm. Vægt: 10 gram. Det tydede på, at de var ved at sende et sort hul til Tante Grethe, og det kan jo både gå godt og skidt.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Undskyld!

Lad os utraditionelt begynde med en undskyldning og så gå til weekend-alkohol-indtaget.

Hvis jeg har gjort Københavns Kommune uret, hvad en vågen læser mener, vil jeg hermed undskylde dybt.

Læseren skrev, at KK bruger en fransk cloud-leverandør og IKKE Azure fra Microsoft.

Jeg baserede min påstand på en artikel fra Computerworld. Læs artiklen, og lad mig vide, om I ser - eller ikke ser - Azure-stemplet over det hele på det udbud (men for en sikkerheds skyld: Undskyld!):

100 millioner til Himlen

Tante Grethes Printer går amok!

Som I måske bemærkede sidste fredag, skulle Sonja og jeg på en redningsmission til Fredericia for at hjælpe Tante Grethe med hendes printer.

En ekstern konsulent havde rådet hende til at kable denne wifi-printer direkte til hendes pc, og til det skulle hun bruge et USB-A-til-USB-B-stik, som jeg selvfølgelig bestilte hos AV-Cables i Hornsyld. De er de bedste. Til gengæld er de billige.

Men for at kompensere for dét er de hurtige.

Vi valgte klogeligt at vente til lørdag med at køre over til Tante Grethe.

Hun havde i mellemtiden flyttet printeren ind i stuen, og dermed tæt på wifi-routeren, og pludselig spyede den alt muligt ud. Nærhed er vigtigt!

Så vi lod printeren være og drak en masse rødvin og gin.

Søndag morgen travede vi de cirka 100 meter ned til Østerstrand og hoppede i Lillebælts oprørte bølger sammen med et par gæve, lokale gutter. Det mindede om et let mudderbad med sand-scrub, men vi vågnede.

Én ting er Fredericias borgmestre, der 1) sniffer kokain og efter tvungen fratræden bliver ansvarlig for et afvænningsprogram, 2) presser kommunale embedsmænd til at svindle og lyve, så de kan sikre sig attraktive huse foran borgere, der har fortrinsret og 3) får deres bror - der har et andet efternavn - til at skrive stærkt rosende indlæg om dem i en avis de selv ejer.

Sådan ER Socialdemokratiet i Fredericia. Det ved alle.

Men Østerstrand skal Fredericia have ros for.

Dér har de virkeligt begået noget fantastisk for alle, og selvom Lillebælt gør, hvad det kan for at ødelægge broer og anlæg, og selv om tonsvis af træer og rødder driver i land, så får man ryddet op og repareret og gjort klar til de kommende, gode måneder på forbilledlig vis.

Kæmpe respekt herfra.

PostNord er pakkernes Albertslum

Tilbage til AV-cables, der altid er fantastiske at handle med: De har én svaghed, nemlig at de bruger PostNord. Det skal man jo ikke.

Det er post/pakke-omdelingens svar på Albertslum. Dér må du aldrig gå hen, Simba.

En halv time efter, at AV havde fået ordren fredag, havde de gjort den klar. Søndag aften fortalte PostNord mig, at de nu havde pakken, og at den havde følgende mål: Længde: 0 cm. Bredde: 0 cm. Højde: 0 cm. Vægt: 10 gram.

Det tydede på, at de var ved at sende et sort hul til Tante Grethe, og det kan jo både gå godt og skidt.

Sidst på mandagen blev den leveret til Føtex i Prinsessegade. Grethe har ikke hentet den endnu. Stay tuned.

Den virkelige forklaring er vist, at PostNord angiver 0,0,0, når det drejer sig om et brev.

Hvorfor de ikke kan lave en IF [brev] THEN printf "Brev" kan vi tænke over resten af weekenden over nogle gode øl.

Brandforsikringen ødelægger øl

Måske husker I, at min ven Klausul købte to sæt af otte forskellige øl fra Gamma, som vi så skulle smage én ad gangen (virtuelt) hver weekend?

Well, tre tykke bøger om blandt andet Brandforsikringens Historie i Danmark fik overbalance øverst på vores reol og tog tre af Gamma'erne med sig i faldet, hvoraf to fik huller, der sprøjtede øl ud i hele stuen (som ikke er stor).

Den tredje fik nogle buler, men er OK og hviler sig i køleskabet til senere i aften.

Jeg var derfor TVUNGET til at drikke begge øl med det samme, men foreløbig, efter tre-fire af Gamma'erne, er Hr Klausul og jeg enige om, at deres forskellige IPA'er kan være lige meget, og at deres Crackle stout er god.

Min personlige de-route ned i alkoholfri øl

Til gengæld må jeg med dyb skam indrømme, at 0,3 procent-øllen Implosion fra To Øl faktisk er virkelig god, sådan som testene også har antydet. Lidl sælger den for en formue.

Jeg skal nemlig afholde en ølsmagning med alkoholfri øl den sidste dag i måneden, så jeg er på Herrens Mark og prøver alt muligt.

Jeg prøvede også Skovlysts alkoholfri øl sidste fredag (fordi jeg skulle køre hjem fra en koncert), og den kunne jeg virkelig ikke lide.

Søndag kunne jeg så konstatere, at Forbrugerbladet Tænks smagspanel havde placeret den helt i top. Gør det modsatte af, hvad jeg anbefaler, og I skal nok klare jer her i livet.

Tænk testede også for sprøjterester af Glyfosat i øllene (man behøver ikke deklarere glyfosat-rester, så det gør ingen), og hvis I drikker Teedawn All The Way burde I være vel-konserverede bagefter.

Mikkeler Weird Weather, Fur Bryghus Alkoholfri Pale Ale, Brooklyn Hoppy Lager, samt i mindre grad Skovlysts IPA og Leffe Blonde er andre alkoholfri øl, der sørger for, at I kan lyse af jer selv om natten under dynen.

I forgårs gen-smagte jeg Don't Worry fra Svaneke og kunne også lide den denne gang.

Første gang, jeg smagte den, var hos en mand, der virkeligt ved, hvad han taler om, når det drejer sig om alkohol. Og han havde ikke opdaget, at den var alkoholfri!

Jeg har ikke smagt deres forskellige varianter (Brown Ale mm) endnu.

Jeg skyller ind imellem efter med alkoholisk øl, bare så I ikke begynder at tro noget om mig.

Jeg regner også med, at man til min ølsmagning kan rense munden med for eksempel en almindelig Tuborg, så man ikke har smagen af øl i munden, før man smager den næste alkoholfri øl.

Fucking Close To Water-vittigheden fra gamle dage render mig i hu.

KL: Hvis dét er loven, så skal den laves om
For mange år siden sad en af mine venner til et møde i Skat (eller hvad det nu hed i den uge) og diskuterede måder at fange skatteunddragere, snydepelse, lusede amatører og impotente grødbønder på ved at samkøre nogle registre.

Ordet samkøring kunne altid få DJØF'ere til at savle dengang.

Han meddelte så Skattebasserne, at det var ulovligt at samkøre de pågældende registre.

Svaret fra deres øverste embedsmand kom prompte: "Så får vi bare lavet loven om - det er overhovedet ikke noget problem." Selv min hærdede ven var lidt rystet bagefter.

"Welcome to the third world", som Cary Millsap sagde til mig for mange år siden, da vi krydsede grænsen mellem Texas og Arkansas og vejene gik fra gode og velholdte til at ligne de veje, som vi har for tiden i Danmark.

Og de gjorde det sgu': Vi Får Bare Lavet Loven Om

Og må jeg så have lov til at byde velkommen til endnu en offentlig dims (KL), der også ledes af endnu en gut, der mener, at loven skal laves om, hvis det kan gøre livet nemmere for hans medlemmer og desværre - tough shit - tage rettigheder fra borgerne:

KL: Lav Dog Loven Om!

Som min ven K skrev til mig:

"Det svarer jo lidt til, at KL forlangte at få lovliggjort Uber, så de kunne spare på taxa-regningerne, eller gøre det tilladt at købe hælervarer, så man kunne spare penge på de kommunale indkøb. Det er naturligvis lidt dyrere at købe lovlige produkter, men sådan er det nu en gang."

Dertil må jeg sige til min ven K: Lad nu være med at give dem den slags idéer.

Som en anden K-ven så rigtigt sagde til mig for 25 år siden: "Bedst som man tror, at det ikke kan blive værre, så plejer de at finde på noget."

Og hvis ikke loven laves om får det åbenbart helt, helt uoverstigelige og ultraomfattende konsekvenser for ALLE velfærdsområder ifølge KL-bossen.

Alle borgere - børn, kræftramte, gamle, syge, blinde, lamme, døve og åndssvage indbefattet - bliver ofre for voldsomme tidlig- og sen-følger, og dør - langsomt og dagligt - i smerte. Alle.

Velfærdsstaten, som vi kender den er slut, hvis Google ikke kan få lov at samle umanerligt mange data fra danske skoleelever.

Men lidt mere seriøst: Det ER da en fantastisk holdning fra KL.

Hvis Google og tech-giganterne laver produkter, der er ulovlige at bruge, så må loven laves om. Ikke noget med at tech-giganterne skal lave nogle produkter, der lever op til loven.

Fibre er sunde

Vi tager lige et tiltrængt, muntert indslag:

Jeg tror, at de to links, der kommer her, kan summeres således:

"Jeg gik ned med en fiber-biks. Nu er jeg blevet ansat i en fiber-biks. Hele branchen har gjort det forkert, fordi de lægger fibernet ind i boligblokke. Nu vil jeg fixe det hele ved at lægge fibernet ind i boligblokke."

December: Frank Rasmussen ville videreføre de sunde dele af Wizer efter konkurs: Nu lægger han sit nye fiberprojekt i graven - Computerworld

Februar: Frank Rasmussen klar med stort samarbejde med GlobalConnect: ”Vi er klogere end konkurrenterne, derfor vinder vi” - Computerworld

Supersejt, hvis vi får fibernet ind i boligblokkene... de kan måske placeres ved siden af dem, der allerede er der? Tusind tak til H for tippet.

Fra KK til KK er lige langt

Københavns Kommune (KK) fik en ordentlig omgang af mig for pseudo-/bullshit-sprog (PBS) i sidste uge. Køge Kommune (KK) kan passende overtage PBS-batonen.

Jeg er dybt, dybt fascineret af det sprog, som de forskellige ledere i Køge bruger i forbindelse med den forfærdelige skolesag.

Alt - ALT - handler om snik-, tåge- og pseudosnak. Det er HELT vildt at studere.

Og det bedste af det hele er jo, at der INGEN som helst planer er om at GØRE noget. Med mindre DJØF får ret, når de siger, at "ord skaber handling", selvfølgelig.

Nå, men nogle gange er der jo god brug for et godt, nyt udtryk for at forklare tingenes tilstand...

Ugens Udtryk er derfor: "Selvlært Hjælpeløshed", som blev brugt af pensioneret Generalløjtnant KGH Hillingsøe i en kronik i Information, men også har været brugt af andre.

Hillingsø talte ganske vist om Forsvaret, men mon ikke Forsvaret blot er lidt forud for resten af den offentlige sektor?

I kan høre UU forklaret cirka fem minutter inde i denne episode af podcasten Frontlinien: Ingen har købt sløringsnet

Mon store dele af det offentlige i Danmark har DJØF'et sig hen til et stadie af Selvlært Hjælpeløshed, hvor stadigt flere ansatte (med mærkelige jobbeskrivelser) laver stadigt flere processer og procedurer, for at adressere problemerne med reelt at GØRE noget, på trods af de mange ansatte og de mange processer og procedurer?

Der er et lille lys i mørket.

En af mine venner har måske fundet vejen ud af denne dødsspiral. Jeg skal lige spørge ham først, om jeg må bruge hans idé. Hold ud! Det bliver altid fredag igen! De kan ikke stoppe tiden.

Vi har brug for en helt

Mens vi venter på at blive reddet ud af den opfattende, selvlærte hjælpeløshed, hvor alle instinktivt kigger sig rundt efter en voksen i stedet for selv at gøre noget, kan vi lune os med denne anekdote fra min Miracle-fortid:

Sangeren Oliver Weers ringede til mig sidst i 2007 og spurgte, om han måtte være med til Miracles julefrokost, for så ville han optræde a capella med nogle sange, inklusive noget opera, for nogle folk, som han virkeligt respekterede - fordi han bevidst ville prøve at være nervøs foran et publikum.

Han skulle nemlig deltage i noget, der hed X-faktor.

Forestil jer, at folk forberedte sig ligeså grundigt i andre sammenhænge...

Nå. Han kom til julefrokost hos os, og efter lidt sild og snaps rejste han sig og sang både rock og opera, så selv Miracle-kernen blev helt stille. Jo, det er rigtigt.

Nogle kan måske huske, at han røg ud af X-faktor med det samme, hvilket var ganske logisk, når man lyttede til de andre deltagere.

En hel del af dem optræder i dette klip og så dukker Oliver op ved 2:20 for ligesom at sætte tonen:

Oliver redder det hele

Jeg er sikker på, at der i overført betydning snart sker noget tilsvarende for vores herlige nation .

Ugens vilde AI-nyhed: Sora
Det her er bare fucking vildt:

Sora (openai.com)

Google gik for nogle måneder siden ud og fortalte om deres AI, og få timer senere annoncerede OpenAI deres nye model GPT4 og stjal al opmærksomheden. Bum.

Torsdag annoncerede Google stolte deres Gemini model, og to timer senere havde OpenAI annonceret denne SORA og stjal al opmærksomheden. Bum-bum.

Det er lidt råt, og de (OpenAI v/ Microsoft) er i følge nogle troværdige medier også i gang med at lave en søgemaskine...

Da ChatGPT pludseligt dukkede op for (4x100 + 42) dage siden sendte Google-chefen en mail rundt, hvor han kaldte det en "code red"-situation, dvs. en level-1-panik, hvor man skal huske at fægte vildt med armene over hovedet, mens man råbende løber rundt i snævre cirkler.

Det havde han ret i. Det er ikke engang sikkert, at KL-formandens opbakning til Google er nok til at redde dem.

Nyd weekendens fantastiske vejr. Nogle beregninger viser, at vi muligvis ender med 20 grader koldere vejr, hvis nogle vand-strømme stopper i Atlanten, så det er bare med at nyde den lune regn mens vi har den. Hvis I kombinerer alkoholfrie øl med god gin, rom og whisky ender I jo gennemsnitligt på et acceptabelt niveau af alkohol i blodet, OG I har fået varmen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.